Κορωνοϊός: «Έσπασε το φράγμα» των 5.000 θανάτων - Παράταση στην αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας

Κορωνοϊός: «Έσπασε το φράγμα» των 5.000 θανάτων - Παράταση στην αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας

Συνεχίζεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό η μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων (407) - Πρώτη σε νέα κρούσματα η Αττική - Βελτιωμένη η εικόνα της Θεσσαλονίκης - Ελπίδα από τον εμβολιασμό

entatiki-sotiria-0
Παράταση στην αγωνία ειδικών και πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας δίνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 427 κρούσματα, εκ των οποίων τα 199, δηλαδή σχεδόν τα μισά από όσα σημειώθηκαν συνολικά μέσα στο 24ωρο να εντοπίζονται στην Αττική. Οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 407, ενώ τη ζωή τους έχασαν 54 συνάνθρωποί μας.

Παρότι αισιόδοξα, όμως, τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν ενδεικτικά της διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως επισημαίνεται σε κάθε ευκαιρία. Κι αυτό γιατί χθες ήταν Κυριακή -ημέρα που «παραδοσιακά» γίνονται λιγότεροι έλεγχοι- και μάλιστα η πρώτη του έτους, κατά την οποία το εορταστικό κλίμα συνεχίζει να υφίσταται.

Έτσι, λοιπόν, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 8.282 έλεγχοι, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως με λιγότερα από 15.000 τεστ ημερησίως δεν μπορούμε να έχουμε ένα αντιπροσωπευτικό και αξιόπιστο δείγμα. Σημειώνεται ότι στο https://testing.gov.gr/ δίνεται η δυνατότητα καλύτερης «χαρτογράφησης» των κρουσμάτων, μέσω συμμετοχής στην πλατφόρμα δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου.

Το φράγμα των 5.000 νεκρών και οι διασωληνωμένοι

Η σημερινή ημέρα, πάντως, μπορεί να χαρακτηριστεί και θλιβερό ορόσημο στους 10 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα, με το φράγμα των 5.000 θανάτων να σπάει, τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 5.011 από τις 12 Μαρτίου 2020, όταν και δηλώθηκε ο πρώτος θάνατος από COVID-19 στη χώρα μας, και τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιανουαρίου να έχουν φύγει από τη ζωή ήδη 173 άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι παραμένουν η «αχίλλειος πτέρνα» της αισιοδοξίας για την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία παρουσιάζεται επιφυλακτική ως προς την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Κι αυτό γιατί, ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων δεν λέει να πέσει κάτω από 400, παρά το lockdown των δύο και πλέον μηνών. Άνω των 65 ετών είναι 249 άνθρωποι (61,2%) από το σύνολο των 407 διασωληνωμένων και 40-64 ετών είναι οι 151 από αυτούς.

«Μόνη πρώτη» η Αττική - Σε αυστηρό lockdown ο Δήμος Σπερχειάδας

Για μία ακόμη ημέρα η Αττική κόβει πρώτη το νήμα των κρουσμάτων, με τα δυτικά και κεντρικά της περιφέρειας να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του ιικού φορτίου με 53 και 48 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ σε βελτιωμένα επίπεδα βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 64 κρούσματα. Δύο ακόμα περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν σήμερα με διψήφιο αριθμό θετικών διαγνώσεων.

Στη Λάρισα σημειώθηκαν 18 περιστατικά, ενώ στον επιδημιολογικό χάρτη εμφανίστηκε και η Φθιώτιδα με 11 περιπτώσεις, έπειτα από πάρτι νεαρών που οδήγησε χθες Κυριακή σε 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην περιοχή έσπευσαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για ελέγχους και νωρίτερα το απόγευμα αποφασίστηκε τοπικό lockdown στην Κοινότητα Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης, με απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της περιοχής και απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 - 05:00.

Ελπίδα από τα εμβόλια

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα με τα δύσκολα επιδημιολογικά δεδομένα έρχονται και τα θετικά νέα από την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία». Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «μέχρι τις 5 το απόγευμα σήμερα είχαν διεξαχθεί 5.665 εμβολιασμοί σε οίκους ευγηρίας από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ αλλά και σε 56 νοσοκομεία της χώρας». Επιπλέον, σήμερα υποδεχθήκαμε άλλες 83.850 δόσεις του εμβολίου, τα αποθέματα του οποίου φτάνουν πλέον τις 152.588 δόσεις, ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα έχουν ήδη μεταφερθεί 24.770 δόσεις. Ακόμη, από 8 Ιανουαρίου στην μάχη του εμβολιασμού θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία και οι εκτιμήσεις θέλουν μέχρι τις 20/1 να έχουν διεξαχθεί 120.000 εμβολιασμοί και τέλος Ιανουαρίου ο αριθμός να φτάνει τους 220.000.

Καταληκτικά, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και των ιδιωτικών γιατρών, ο οποίος θα γίνει με κριτήρια προτεραιότητας, ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Ειδήσεις σήμερα:

«Ντόμινο» τα lockdown στην Ευρώπη καθώς σαρώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Καιρός: «Χτυπάει» την Αττική η κακοκαιρία - «Άνοιξαν» οι ουρανοί στη Χαλκίδα

Moderna: «Θα παράγουμε 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2021»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης