Γιάνης Βαρουφάκης: Ζητά πρόταση για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία έως το 2010

Γιάνης Βαρουφάκης: Ζητά πρόταση για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία έως το 2010

Εκτίμησε ότι η ύφεση για το 2020 θα «σκαρφαλώσει» στο 15% ενώ υποστήριξε ότι «όταν θα αναθεωρηθούν τα οικονομικά στοιχεία για το 2020 και θα δείξουν ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 15% εσείς δεν θα είστε στην κυβέρνηση»

giannis
Πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την «χρεοκοπία του 2010» κατάθεσε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα προσπαθεί να «δραπετεύσει» από τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας, ο γγ του ΜεΡΑ25 φιλοδοξεί να επαναφέρει την συζήτηση για τους λόγους που οδηγήθηκε η χώρα στα μνημόνια αλλά να εξαιρεθεί από την έρευνα το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Καταθέτω πρόταση σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής αίτημα για διερεύνηση των αιτιών που από την μεταπολίτευση φθάσαμε στην χρεοκοπία του 2010. Δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση αλλά η καταγραφή πάνω σε επιστημονικά στοιχεία όλων των απόψεων για πράξεις και παραλήψεις που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και τα μνημόνια. Καλώ τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές να συνυπογράψουν την πρότασή μας. Όπως άνοιξε ο φάκελος της Κύπρου έτσι να ανοίξει και ο φάκελος των μνημονίων», είπε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της τοποθέτησής του για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο Σύνταγμα, πρόταση για σύσταση εξεταστικής μπορούν να καταθέτουν ακόμα και δέκα βουλευτές ενώ αυτή γίνεται αποδεκτή όταν ψηφίζεται από τουλάχιστον 120 βουλευτές.

Πέραν αυτών, ο κ. Βαρουφάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική και υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. «Έρχεται τσουνάμι λουκέτων. Το φέρνει η λανθασμένη λογική σας να συγχέεται την χρεοκοπία με έλλειψη ρευστότητας» ανέφερε ο γγ του ΜεΡΑ25 ζητώντας να υπάρξει «κούρεμα» των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. «Το κούρεμα οφειλών για την οικονομία είναι όπως το εμβόλιο για την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μηδενίσει την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης διαφώνησε με την πρόταση της Ιταλίας για διαγραφή του εθνικού χρέους που έχει αγοράσει η ΕΚΤ την περίοδο της πανδημίας -πρόταση που έχει υιοθετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ- και ζήτησε να επανέλθει η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου.

Αναφορικά με το σχέδιο του προϋπολογισμού είπε πως «Για κάθε οικονομικό γρίφο παρουσιάζετε μια λύση ξεκάθαρη αλλά λάθος. Δεν σας νοιάζει γιατί στόχος σας είναι η εξυπηρέτηση ολιγαρχικών συμφερόντων γιατί θεωρείτε ότι έχουν την δύναμη να σας κρατήσουν στην εξουσία».

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η ύφεση για το 2020 θα «σκαρφαλώσει» στο 15% ενώ υποστήριξε ότι «όταν θα αναθεωρηθούν τα οικονομικά στοιχεία για το 2020 και θα δείξουν ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 15% εσείς δεν θα είστε στην κυβέρνηση».

«Υπολογίσατε λάθος τον πολλαπλασιαστή καθώς δεν λάβατε υπόψη σας ότι είναι μεγαλύτερος σε περιόδους κρίσης. Δεν δαπανούν αυτοί που χάνουν εισοδήματα αλλά δεν δαπανούν ούτε εκείνοι που τα διατηρούν ή τα αυξάνουν» είπε σε άλλο σημείο για να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως «αλλοίωσε» τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2019 προκειμένου να εμφανίσει χαμηλότερη ύφεση την τρέχουσα χρονιά.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων είπε πως αν και έχουν μεγάλη ταμειακή έκταση «μακρονομικά έχουν μικρό αντίκτυπο».

Ο κ. Βαρουφάκης εμφάνισε τον δικό του προϋπολογισμό προτείνοντας στην κυβέρνηση σειρά διαρθρωτικών και φορολογικών μέτρων.
«Προτείνουμε τα χρήματα που δώσατε για ρευστότητα να δοθούν για κεφαλαιακές ενισχύσεις. Πώς θα γίνει αυτό; Είτε ο επιχειρηματίας να επιστρέψει τα χρήματα είτε αν δυσκολεύεται τότε μέσα της πλατφόρμας από την οποία τα πήρε να παραχωρήσει στο κράτος οψιόν έκδοσης κεφαλαιακού μεριδίου. Αν απορρίψετε την πρότασή μας θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα» είπε για να προσθέσει «προτείνουμε επίσης κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για επιχειρήσεις κάτω των 300 εργαζόμενων. Φόρο 20% στις μικρές επιχειρήσεις και 29% στις μεγάλες. ΦΠΑ στο 15% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα και 18% για μετρητά ενώ ο μικρός ΦΠΑ στο 6% και 9% αντίστοιχα. Ειδικός ψηφιακός φόρος 4% στα φαντς. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω του 1 εκατ. ευρώ».

Τέλος, ο κ. Βαρουξάκης κατηγόρησε την ΕΕ για καθυστέρηση στην έγκριση των εμβολίων λέγοντας ότι οι αιτίες της καθυστέρησης είναι γραφειοκρατικές και όχι ουσίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Στις 23 Δεκεμβρίου θα εγκρίνει η Ε.Ε. το εμβόλιο των Pfizer/BionTech για τον κορωνοϊό

ΟΑΕΔ: Αντίστροφη μέτρηση για το έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ - Λήγει η προθεσμία

Νοσηλευτές ψυχικής υγείας: Κενό γράμμα οι οδηγίες για τον κορωνοϊό στα ψυχιατρεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης