Νοσηλευτές ψυχικής υγείας: Κενό γράμμα οι οδηγίες για τον κορωνοϊό στα ψυχιατρεία

Νοσηλευτές ψυχικής υγείας: Κενό γράμμα οι οδηγίες για τον κορωνοϊό στα ψυχιατρεία

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ, οι αρμόδιοι φορείς και οι επαγγελματίες υγείας έχουν εστιάσει την προσοχή τους στα Πανεπιστημιακά και στα Γενικά Νοσοκομεία, έχοντας παραμελήσει τα Ειδικά Νοσοκομεία και ιδιαίτερα τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

nosi123
Κενό γράμμα παραμένουν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των Υπηρεσιών Υγείας στα ψυχιατρεία εν μέσω επιδημίας κορωνοϊού, καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ) και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον νοσηλείας - διαβίωσης - εργασίας, τόσο για τους ψυχικά πάσχοντες, όσο και για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

«Κατά την επέλαση της πανδημίας COVID – 19 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι επαγγελματίες υγείας έχουν εστιάσει την προσοχή τους και την καθολική μέριμνά τους στα Πανεπιστημιακά και στα Γενικά Νοσοκομεία, έχοντας παραμελήσει τα Ειδικά Νοσοκομεία και ιδιαίτερα τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, αναγνωρίζοντας ότι έχουν εκπονηθεί κατευθυντήριες οδηγίες για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των Υπηρεσιών Υγείας, που όμως δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των Υπηρεσιών Υγείας ως προς την ασφαλή εφαρμογή τους.

Τα χρόνια προβλήματα της ψυχικής υγείας

Ο χώρος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας δε διαφέρει κι ούτε έχει λιγότερες ανάγκες, σε σχέση με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες Υγείας, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του ΕΣΥ.

«Δεν υφίσταται επαρκής στελέχωση από Νοσηλευτές εδώ και 15 χρόνια, ώστε να αντικρούσει τις μαζικές αποχωρήσεις λόγω των συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα οι Νοσηλευτές να μην προσφέρουν νοσηλευτή φροντίδα, αλλά αλλότρια καθήκοντα φύλαξης, τραπεζοκόμου, κλητήρα, τεχνικές - διοικητικές υπηρεσίες. Δεν υφίσταται θεραπευτικό περιβάλλον, δεν υφίσταται Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας. Το διαχρονικό πρόβλημα της προοδευτικής μείωσης των Νοσηλευτών, ήρθε η πανδημία COVID – 19, να το επιδεινώσει, προκαλώντας τεράστιες δυσχέρειες στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, καθώς οι διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας είναι μόνιμα υπερκαλυμμένες, τόσο ενδονοσοκομειακά (Τμήματα Οξέων Περιστατικών) όσο και στις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης» περιγράφουν το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Είναι ενδεικτικό ότι 2 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών αντιστοιχούν σε 35 ασθενείς στις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες στα Τμήματα Οξέων Περιστατικών και 1 νοσηλευτής ή βοηθός νοςηλευτή αντιςτοιχεί σε 15 ασθενείς στις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

«Οι νοσηλευτές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την έννοια της επαγγελματικής εξουθένωσης, με αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία των Υπηρεσιών Υγείας σε όλα τα επίπεδα» σημειώνει το προεδρείο της ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ.

Πέραν της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, καταγγέλουν τη μειωμένη παροχή μέτρων ατομικής προστασίας προς τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό, με χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι «τα γάντια και οι μάσκες χορηγούνται με το σταγονόμετρο και το νοσηλευτικό προσωπικό αγοράζει με ενδοτμηματικό έρανο τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας».

Τα αιτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου

Όπως σημείωνει η Ομοσπονδία, το γεγονός ότι οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας λειτουργούν άοκνα και με ανιδιοτέλεια, οφείλεται στην υπερπροσπάθεια των Νοσηλευτών Ψυχικής Υγείας και των λοιπών επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Ζητεί η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, μέσω μόνιμων προσλήψεων Α.Σ.Ε.Π., είτε με την άμεση έναρξη της Ειδικότητας Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας. Επιπλέον, ζητεί να διατεθούν περισσότερα κονδύλια ή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διάθεσης των μέτρων ατομικής προστασίας, ώστε να διασφαλιστεί το εργασιακό περιβάλλον και να περιοριστεί η διασπορά της COVID – 19.

Ειδήσεις σήμερα: 

Άνοιξαν τα κέντρα περιποίησης νυχιών - «Βροχή»... οι click away παραγγελίες στα παιχνιδάδικα

Μετά το click away έρχεται το drive through στα εμπορικά κέντρα: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Τι ισχύει με τις 770.000 νέες κλήσεις του Δήμου Αθηναίων – Πότε και πώς θα σταλούν στους πολίτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης