Κορωνοϊός: Στις 23 Δεκεμβρίου θα εγκρίνει η Ε.Ε. το εμβόλιο των Pfizer/BionTech

Κορωνοϊός: Στις 23 Δεκεμβρίου θα εγκρίνει η Ε.Ε. το εμβόλιο των Pfizer/BionTech

Τις πληροφορίες που μετέδωσε η Βild επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν - Νωρίτερα η εφημερίδα είχε επικαλεστεί  κύκλους της Κομισιόν και της γερμανικής κυβέρνησης - Ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων απαντά ότι «αν υπάρξει αλλαγή ημερομηνίας, θα το ανακοινώσουμε»

emvolio_pfizer
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να εκδώσει μια θετική ετυμηγορία για το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 στις 23 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα γερμανική κυβερνητική πηγή στο Reuters, με τις ευρωπαϊκές χώρες να οδεύουν προς το να καλύψουν τη διαφορά από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει εκστρατείες εμβολιασμού.

«Ναι, ο EMA θα έχει τελειώσει στις 23 Δεκεμβρίου», δήλωσε η πηγή, αναφερόμενη στην αξιολόγηση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα.

Ωστόσο, σε  ερώτηση του περιοδικού «FOCUS», εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε ότι η 29η Δεκεμβρίου παραμένει ακόμη η προγραμματισμένη ημερομηνία για έγκριση.

«Εάν υπάρχουν αλλαγές, θα τις ανακοινώσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος χωρίς να κατονομαστεί.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως ελπίζει ότι θα υπάρχει έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τα Χριστούγεννα, ανοίγοντας τον δρόμο για εμβολιασμούς πριν από το τέλος του έτους.

Ο EMA ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.

Κλείσιμο
Το εμβόλιο ήδη κυκλοφορεί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς, ύστερα από τις θετικές αξιολογήσεις των δικών τους ρυθμιστικών αρχών.

Εκπρόσωπος του EMA επανέλαβε ότι ο ρυθμιστικός φορέας θα λάβει την απόφασή του για το εμβόλιο έως τις 29 Δεκεμβρίου το αργότερο, στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του αιτήματος για την υπό προϋποθέσεις έγκριση κυκλοφορίας.

Εκπρόσωπος της BioNTech δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια.

Ο EMA εκδίδει συστάσεις για νέες ιατρικές θεραπείες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση, ακολουθώντας συνήθως τη συμβουλή του ρυθμιστικού φορέα.

Η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές και πηγές από την Κομισιόν, ανέφερε νωρίτερα ότι στις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται η θετική ετυμηγορία του EMA. Σύμφωνα με την Bild, η 26η Δεκεμβρίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για την έναρξη των εμβολιασμών στη Γερμανία.

«Πανστρατιά» στην Ελλάδα για το εμβόλιο

Ενισχύεται με σημαντικές δυνάμεις η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς η κυβέρνηση. Φαρμακοποιοί και ιδιώτες -γιατροί και διαγνωστικά κέντρα- της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχουν προσκληθεί να συνδράμουν στο έργο των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ, στη μείζονα υγειονομική επιχείρηση της θωράκισης του ελληνικού πληθυσμού απέναντι στον κορωνοϊό και τη λοίμωξη COVID-19, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εν αναμονή της παραλαβής των πρώτων εμβολίων τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», τα 11.000 φαρμακεία ανά την επικράτεια θα αποτελέσουν από τον Ιανουάριο κομβικούς σταθμούς της εκστρατείας εμβολιασμού. Η ηγεσία του υπουργείου έχει συμφωνήσει με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) να ενταχθούν τα φαρμακεία, εφόσον το επιθυμούν, σε αυτή την απαιτητική και μακρά διαδικασία. Παράλληλα, και οι ιδιώτες γιατροί του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ότι τα ιδιωτικά ιατρεία αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα μπορούν να γίνουν υπό συγκεκριμένες προδιαγραφές κέντρα εμβολιασμού των πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ειδήσεις σήμερα: 

Άνοιξαν τα κέντρα περιποίησης νυχιών - «Βροχή»... οι click away παραγγελίες στα παιχνιδάδικα

Μετά το click away έρχεται το drive through στα εμπορικά κέντρα: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Τι ισχύει με τις 770.000 νέες κλήσεις του Δήμου Αθηναίων - Πότε και πώς θα σταλούν στους πολίτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης