Lockdown: Μπλόκα παντού για τα μέτρα - Τι λένε οι ειδικοί για το «ακορντεόν»

Lockdown: Μπλόκα παντού για τα μέτρα - Τι λένε οι ειδικοί για το «ακορντεόν»

Αυξήθηκαν κατά 20-30% οι έλεγχοι σήμερα σε σχέση με το σαββατοκύριακο - Την πεποίθηση ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες και όχι από τώρα, εξέφρασαν στον ΘΕΜΑ 104,6 οι Δερμιτζάκης και Βατόπουλος - Δυσοίωνη πρόβλεψη για το Πάσχα από την Παγώνη

IMG_0854
Εκτεταμένοι, πιο εντατικοί και αυξημένοι κατά 30% είναι οι έλεγχοι για την εφαρμογή του δεύτερου lockdown στη χώρα μας πρώτη ημέρα καθημερινής που εφαρμόζεται, με τους ειδικούς να βλέπουν τη σημερινή ημέρα ως crash test, για το αν θα τηρηθούν από τους πολίτες τα νέα μέτρα.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι για τις επόμενες ημέρες το αποτύπωμα της προηγούμενης περιόδου θα εξακολουθήσει να καταγράφεται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ με την ελπίδα να είναι ότι με τη σωστή και πιστή τήρηση των μέτρων στο τέλος της περιόδου αυτής η Ελλάδα θα έχει ακολουθήσει τον δρόμο του Ισραήλ και θα έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων.

Παράλληλα ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης,  τάχθηκε κατά της λογικής «ακορντεόν» στο lockdown γιατί αποτελεί «κακή νοοτροπία και ο κόσμος δεν μπορεί να προσαρμοστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα πρόστιμα βεβαιώνονται για μη κατοχή των απαραίτητων εγγράφων για μετακίνηση ή για μη αποστολή του σχετικού sms και όχι για τη μη χρήση μάσκας, μέτρο που, όπως όλα δείχνουν, τις τελευταίες ημέρες τηρείται ολοένα και περισσότερο.

Επιπλέον, οι αρχές βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση, ειδικά μετά τη χθεσινή απόπειρα να διοργανωθεί πάρτι σε ξενοδοχείο της Συγγρού, κατά το οποίο συνελήφθηη 24χρονη διοργανώτρια

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: 

Έλεγχοι στην Αθήνα
Κλείσιμο

Έλεγχοι στην Αθήνα

IMG_0855_2
IMG_0858_2
Δερμιτζάκης: Γιατί δεν πρέπει να πάμε σε λογική «ακορντεόν» για το lockdown

Αντίθετος με τη λογική του «ακορντεόν» όσον αφορά το lockdown εμφανίστηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.



«Αυτή η λογική είναι κακή νοοτροπία και δεν είναι πρακτικό γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να προσαρμοστεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το μέτρο του lockdown θα έπρεπε να είχε ληφθεί πριν από 3-5 εβδομάδες για να δούμε τώρα αποτέλεσμα.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο γιατί δεν εφαρμόζονται τα μέτρα ο κ. Δερμιτζάκης επικαλέστηκε τρεις λόγους: «ο κόσμος είναι κουρασμένος, υπάρχει ζήτημα με την αφομοιωση και αν κάθε μέρα αλλάζαμε μέτρα, είναι σαν λες ότι δεν αποδίδουν».

Όσον αφορά τις επόμενες ημέρες ο καθηγητής Γενετικής έκανε λόγο για «περιεργή εικόνα» και ότι «δεν περιμένω απόδοση αυτή την εβδομάδα, μπορεί να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα».

Όπως εξήγησε, δηλαδή, «ενώ ανοίγουμε και μπορεί να έχει ξεκινήσει από πριν ο κυκλος της μετάδοσης θα βλεπουμε τα αποτελέσματα του lockdown και μετά οπότε μπορεί στις 15 Δεκεμβρίου να έχουμε 500 κρούσματα. Εάν, δηλαδή, ανοίξουμε 30 Νοεμβρίου θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μείωση μέχρι 15 Δεεμβρίου λόγω του lockdown».

Κατά τον ίδιο, δε, τα πρώτα μέτρα που είχαν πιθανότητα να αποδώσουν ήταν αυτά πριν από δύο εβδομάδες και έτσι «τώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών».

Βατόπουλος: Για να αρθεί το lockdown πρέπει να πέσει πολύ κάτω από το 1 ο ρυθμός μετάδοσης

Στην εκτίμηση ότι «τα κρούσματα κορωνοϊού θα αρχίζουν να ελαττώνονται την επόμενη εβδομάδα αν και για 2-3 ημέρες θα έχουμε ακόμα κρούσματα και διασωληνώσεις» προχώρησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Κατά τον ίδιο για να υπάρξει άρση του lockdown «πρέπει το R (σ.σ. ο δείκτης μεταδοτικότητας) να πέσει πολύ κάτω από την μονάδα. Στην προηγούμενη καραντίνα είχε πάει στο 0,5».

«Ο κόσμος θα καταλάβει οτι πάμε καλά όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και να έχουμε το αντίστροφο που καταγράψαμε στην αύξηση» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι «από τον Ιούνιο και πέρα γίνεται περίπου 20.000 τεστ γενικά καθημερινά».

Στην ερώτηση, δε, για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Βατόπουλος απάντησε «νομίζω ότι θα αντέξει το σύστημα υγείας καθώς υπάρχουν ακόμα κενά κρεβάτια και η ένταση θα κρατήσει για άλλες 2-3 ημέρες».

«Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Κατά πόσο ο κοσμος θα πειστεί ότι οι μάσκες οι αποστάσεις και η υγεινή πρέπει να συνεχιστούν και να μπουν στην κουλτούρα μας» είπε ο κ. Βατόπουλος προσθέτοντας τη φράση «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».



Ερωτηθείς για τις αναφορές περί μετάλλαξης του κορωνοϊού ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι «ειδικά δημοσίευση από το Χιούστον λέει ότι ίσως είναι πιο μεταδοτικός» αλλά σε καμία από τις τρεις μεταλλάξεις που μελετώνται «δεν φαίνεται κάτι να έχει γίνει πιο παθογόνος».

Παγώνη: «Δεν ξέρω αν θα γιορτάσουμε κανονικά το Πάσχα»

Τις αμφιβολίες της για το αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε κανονικά το Πάσχα φέτος, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η οποία συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που τα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν αποδώσουν, θα χρειαστεί να παραταθούν.

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γισ αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Τώρα έχουμε και μη COVID περιπτώσεις στα νοσοκομεία» διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ δέχεται πίεση

«Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Από το νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες» τόνισε. 

«Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο. Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο» επεσήμανε η κ. Παγώνη

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι τρεις άξονες του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για τους ελέγχους

Με 40λεπτη σχολική ώρα ξεκινά η τηλεκπαίδευση - Απουσίες για όσους δεν συμμετέχουν

Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα: Ο 17χρονος τσακωνόταν καθημερινά με την 50χρονη γυναίκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης