LIVE

Κορωνοϊός

Lockdown: Μπλόκα παντού για τα μέτρα - Τι λένε οι ειδικοί για το «ακορντεόν»

IMG_0854

Αυξήθηκαν κατά 20-30% οι έλεγχοι σήμερα σε σχέση με το σαββατοκύριακο - Την πεποίθηση ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες και όχι από τώρα, εξέφρασαν στον ΘΕΜΑ 104,6 οι Δερμιτζάκης και Βατόπουλος - Δυσοίωνη πρόβλεψη για το Πάσχα από την Παγώνη

Εκτεταμένοι, πιο εντατικοί και αυξημένοι κατά 30% είναι οι έλεγχοι για την εφαρμογή του δεύτερου lockdown στη χώρα μας πρώτη ημέρα καθημερινής που εφαρμόζεται, με τους ειδικούς να βλέπουν τη σημερινή ημέρα ως crash test, για το αν θα τηρηθούν από τους πολίτες τα νέα μέτρα.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι για τις επόμενες ημέρες το αποτύπωμα της προηγούμενης περιόδου θα εξακολουθήσει να καταγράφεται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ με την ελπίδα να είναι ότι με τη σωστή και πιστή τήρηση των μέτρων στο τέλος της περιόδου αυτής η Ελλάδα θα έχει ακολουθήσει τον δρόμο του Ισραήλ και θα έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων.

Παράλληλα ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης,  τάχθηκε κατά της λογικής «ακορντεόν» στο lockdown γιατί αποτελεί «κακή νοοτροπία και ο κόσμος δεν μπορεί να προσαρμοστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα πρόστιμα βεβαιώνονται για μη κατοχή των απαραίτητων εγγράφων για μετακίνηση ή για μη αποστολή του σχετικού sms και όχι για τη μη χρήση μάσκας, μέτρο που, όπως όλα δείχνουν, τις τελευταίες ημέρες τηρείται ολοένα και περισσότερο.

Επιπλέον, οι αρχές βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση, ειδικά μετά τη χθεσινή απόπειρα να διοργανωθεί πάρτι σε ξενοδοχείο της Συγγρού, κατά το οποίο συνελήφθηη 24χρονη διοργανώτρια

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: 

Έλεγχοι στην Αθήνα

Έλεγχοι στην Αθήνα

IMG_0855_2
IMG_0858_2
Δερμιτζάκης: Γιατί δεν πρέπει να πάμε σε λογική «ακορντεόν» για το lockdown

Αντίθετος με τη λογική του «ακορντεόν» όσον αφορά το lockdown εμφανίστηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.«Αυτή η λογική είναι κακή νοοτροπία και δεν είναι πρακτικό γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να προσαρμοστεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο το μέτρο του lockdown θα έπρεπε να είχε ληφθεί πριν από 3-5 εβδομάδες για να δούμε τώρα αποτέλεσμα.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο γιατί δεν εφαρμόζονται τα μέτρα ο κ. Δερμιτζάκης επικαλέστηκε τρεις λόγους: «ο κόσμος είναι κουρασμένος, υπάρχει ζήτημα με την αφομοιωση και αν κάθε μέρα αλλάζαμε μέτρα, είναι σαν λες ότι δεν αποδίδουν».

Όσον αφορά τις επόμενες ημέρες ο καθηγητής Γενετικής έκανε λόγο για «περιεργή εικόνα» και ότι «δεν περιμένω απόδοση αυτή την εβδομάδα, μπορεί να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα».

Όπως εξήγησε, δηλαδή, «ενώ ανοίγουμε και μπορεί να έχει ξεκινήσει από πριν ο κυκλος της μετάδοσης θα βλεπουμε τα αποτελέσματα του lockdown και μετά οπότε μπορεί στις 15 Δεκεμβρίου να έχουμε 500 κρούσματα. Εάν, δηλαδή, ανοίξουμε 30 Νοεμβρίου θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μείωση μέχρι 15 Δεεμβρίου λόγω του lockdown».

Κατά τον ίδιο, δε, τα πρώτα μέτρα που είχαν πιθανότητα να αποδώσουν ήταν αυτά πριν από δύο εβδομάδες και έτσι «τώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών».

Βατόπουλος: Για να αρθεί το lockdown πρέπει να πέσει πολύ κάτω από το 1 ο ρυθμός μετάδοσης

Στην εκτίμηση ότι «τα κρούσματα κορωνοϊού θα αρχίζουν να ελαττώνονται την επόμενη εβδομάδα αν και για 2-3 ημέρες θα έχουμε ακόμα κρούσματα και διασωληνώσεις» προχώρησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Κατά τον ίδιο για να υπάρξει άρση του lockdown «πρέπει το R (σ.σ. ο δείκτης μεταδοτικότητας) να πέσει πολύ κάτω από την μονάδα. Στην προηγούμενη καραντίνα είχε πάει στο 0,5».

«Ο κόσμος θα καταλάβει οτι πάμε καλά όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και να έχουμε το αντίστροφο που καταγράψαμε στην αύξηση» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι «από τον Ιούνιο και πέρα γίνεται περίπου 20.000 τεστ γενικά καθημερινά».

Στην ερώτηση, δε, για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Βατόπουλος απάντησε «νομίζω ότι θα αντέξει το σύστημα υγείας καθώς υπάρχουν ακόμα κενά κρεβάτια και η ένταση θα κρατήσει για άλλες 2-3 ημέρες».

«Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Κατά πόσο ο κοσμος θα πειστεί ότι οι μάσκες οι αποστάσεις και η υγεινή πρέπει να συνεχιστούν και να μπουν στην κουλτούρα μας» είπε ο κ. Βατόπουλος προσθέτοντας τη φράση «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».Ερωτηθείς για τις αναφορές περί μετάλλαξης του κορωνοϊού ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι «ειδικά δημοσίευση από το Χιούστον λέει ότι ίσως είναι πιο μεταδοτικός» αλλά σε καμία από τις τρεις μεταλλάξεις που μελετώνται «δεν φαίνεται κάτι να έχει γίνει πιο παθογόνος».

Παγώνη: «Δεν ξέρω αν θα γιορτάσουμε κανονικά το Πάσχα»

Τις αμφιβολίες της για το αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε κανονικά το Πάσχα φέτος, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η οποία συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που τα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν αποδώσουν, θα χρειαστεί να παραταθούν.

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γισ αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Τώρα έχουμε και μη COVID περιπτώσεις στα νοσοκομεία» διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ δέχεται πίεση

«Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Από το νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες» τόνισε. 

«Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο. Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο» επεσήμανε η κ. Παγώνη

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι τρεις άξονες του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για τους ελέγχους

Με 40λεπτη σχολική ώρα ξεκινά η τηλεκπαίδευση - Απουσίες για όσους δεν συμμετέχουν

Δολοφονία στην Αγία Βαρβάρα: Ο 17χρονος τσακωνόταν καθημερινά με την 50χρονη γυναίκα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (52)

Απο Φθιωτιδα

Γυρισα σημερα απο μυτιληνη και δεν υπηρχε κανενας ελεγχος πουθενα. Ουτε στο ηλεκτρικο ουτε στο μετρο στην ομονοια ουτε καν στο σταθμο λαρισης οποιος ηθελε εφευγε .

Να βγάλουν το στρατό έξω να συνδράμει τις αρχές.

Είναι αρκετοί κι διάσπαρτοι σε δαιδαλώδεις αστικούς ιστούς οι ασυνείδητοι και οι ενσυνείδητοι που επιδεικνύουν εγκληματική επιδημική συμπεριφορά. Πρέπει να κατασταλεί η δράση τους κατά το μέγιστο δυνατόν για να μπορέσουμε να βγούμε το συντομότερο από το λούκι της καραντίνας.

Οι..ειδικοι

Θα εξαφανισουν την κυβερνηση Μητσοτακη.

Τελικά

Οι "ειδικοί" είναι τόσο "ειδικοί" όσο ειδικός είναι και ο πισινός της κατσίκας που φτιάχνει κομπολόγια!Μόνο που η κατσίκα δεν παίρνει "δώρα" από φαρμακευτικές!!!!

Γι αυτό και ολόκληρη η χώρα

περίμενε εσένα τον φύση εκ γενετής παντογνώστη να μας διαφωτίσει με την αλάνθαστη πλούσια γνώση σου ! Τρόμπα ε τρόμπα ....

Πρόταση

Μια εθνική πατριωτική κυβέρνηση οφείλει να διαγράψει τα πρόστιμα της φάρσας και μετά να τα αναζητήσει από τους πολιτικούς που τα επέβαλαν και απειλούν τον κόσμο, με δήμευση κάθε περιουσίας τους, αφηπνοντάς τους στον άσο.

Ουστ ρε

Ακορντεόν έχουν κάνει το π... τους ορισμένοι. Να περάσει παρακαλώ δεν βρίζω.

Χ.Π.

Εύχομαι ολόψυχα (και συνήθως ότι λέω πιάνει) σε όλα αυτά τα μιζαδόρικα λαμόγια τους εγκάθετους ψευτολοιμοξιολόγους της πλάκας να τους κάνει lockdown ο χάρος...!! Όσο για τον κούλη του εύχομαι αυτός και τα παιδιά του να εξαρτώνται για να ζήσουν από το μεροκάματο, το οποίο τώρα χωρίς πρόβλημα αφαιρούν από τον λαό... !! Αλήθεια ρε συχαμένοι, τα χιλιάδες 160ρια που κάπου 300.000 κυνηγοί πλήρωσαν που πάνε..??? Λαμόγια απατεώνες της ψευτοκυβέρνησης κούλη, να τα επιστρέψετε ΑΜΕΣΑ... Ομοίως για τα σκάφη ο φόρος πολυτελείας που παρανόμως εισπράτετε να μην πληρωθεί για το διαστημα που δεν μας επιτρέπετε (παρανόμως) να τα κινήσουμε.. Εγώ πάντως δεν προκειται να τον πληρώσω.. Συχαμένε και αφορισμένε κούλη, είσαι τελειωμένος..

Χούντα...

Είστε πολύ μικροί και αδαείς να μιλάτε για κάτι που δεν έχετε ζήσει...μόνο και μόνο επειδή σας στέρησαν την φραπεδιά! Σας χρειάζεται πραγματική Χούντα για να δείτε τότε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος...

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Γενικό Απαγορευτικό, ή έστω Δεύτερη Καραντίνα.

Ν

Κανετε πειράματα στις πλάτες μας. Οσους γνώριζω να εχουν ασθενήσει με κορονοιο ειχαν ολοι τους συμπτώματα γρίπης ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης