LIVE

Κορωνοϊός

Θεσσαλονίκη: Ουρές για τεστ λίγο πριν το lockdown - Στο «κόκκινο» Ιωάννινα και Σέρρες, ετοιμάζεται η Αθήνα

thessa

Αρκουμανέας: Μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη - Στις 12:30 η νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων - Γώγος: Θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο - Πρύτανης ΑΠΘ: Χωρίς μέτρα τα κρούσματα θα 10πλασιαστούν σε 15 ημέρες

Μεγάλες ουρές για τα δωρεάν rapid test που θα διενεργεί καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει σχηματιστεί από νωρίς στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Οι πολίτες συρρέουν κατά δεκάδες προκειμένου να εξεταστούν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ενόψει των αποφάσεων για την επιβολή lockdown στην πόλη καθώς παρουσιάζει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Στην πόλη βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά οτι «μας ανησυχεί πολύ» η Θεσσαλονίκη.

Ουρές για τεστ στη Θεσσαλονίκη


Θεσσαλονίκη - Rapid Tests


«Τα λύματα δείχνουν πως θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και τις επόμενες ημέρες. Μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση είναι δύσκολη και στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Λαμβάνονται παντού μέτρα για lockdown σε περιοχές που είναι 5 και 10 φορές χειρότερα από εμάς, για αυτό κι εμείς συζητούμε με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων» είπε ο κ. Αρκουμανέας σύμφωνα με τον οποίον συνολικά στην πόλη βρίσκονται 15 ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Πρύτανης ΑΠΘ: Χωρίς πρόσθετα μέτρα θα δεκαπλασιαστούν τα κρούσματα σε 15 μέρες

Εντωμεταξύ για ακόμα πιο δύσκολες ημέρες για την πόλη αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαντωνίου.

«Με βάση τις τιμές που καταγράφονται στα λύματα της πόλης τις τελευταίες δύο μέρες, σημαίνει ότι, αν δε παρθούν δραστικά μέτρα τόσο από την Πολιτεία όσο και από όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, τότε σε 15 μέρες με τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε σήμερα ίσως δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη, φτάνοντας τις 4.000», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ μιλώντας στο ΟΡΕΝ.Δείτε φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη:
5177534
5177555
5177561
5177577


Εντωμεταξύ στις 12:30 το μεσημέρι συνεδριάζουν εκ νέοι τα μέλη της επιτορπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας που από το απόγευμα της Τρίτης βρίσκεται σε έναν μαραθώνιο συσκέψεων προπαρασκευαστικού χαρακτήρα ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης που όπως όλα δείχνουν θα δρομολογήσει κλιμάκωση των μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας κορωνοιού, πάντα με κριτήριο την επιλογή στοχευμένων και έξυπνων μέτρων που να χτυπούν στη «ρίζα» το πρόβλημα της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Στο μεταξύ, φαίνεται πως η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης οδεύει με ταχύτητα προς το τοπικό lockdown - τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως σύντομα μπαίνει στη λίστα με τις «κόκκινες» περιοχές της Κοζάνης, της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και των Σερρών.

Το γενικό και καθολικό lockdown, παραμένει φυσικά πάντοτε στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζει τόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όσο και η κυβέρνηση που αποφασίζει μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας στην προχθεσινή ενημέρωση, «το lockdown είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή».

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μια σειρά από μέτρα, αλλα οριζόντια και άλλα στοχευμένα στις επιβαρυμένες περιοχές, τα οποία εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τη δυναμική εξάπλωση του κορωνοιού στη χώρα μας και θα δώσουν τον χρόνο για αναδιάταξη δυνάμεων για τους επόμενους πραγματικά δύσκολους μήνες, από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ο περιορισμός των μετακινήσεων του πληθυσμού εκτός των ορίων των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4, δηλαδή στο επίπεδο αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης (αποτυπώνεται με χρώμα πορτοκαλί).

Σε αυτό το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται σχεδόν όλη η Περιφέρεια Αττικής (Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος τομέας Αθηνών, Δυτικός τομέας Αθηνών, Κεντρικός τομέας Αθηνών, Νότιος τομέας Αθηνών, Πειραιάς), η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Σαντορίνη, η Ροδόπη και η Νάξος - οι δύο τελευταίες περιοχές εισέρχονται από σήμερα στο επίπεδο 3.

Με δεδομένο ότι σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες περιλαμβάνονται οι πολυπληθέστερες της χώρας, Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και κάποιες μικρότερες πλην κομβικές σε επίπεδο υπηρεσιών και δομών, θεωρείται πως το «κλείσιμο» των συνόρων τους και η απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους τους, εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή άλλοι σοβαροί λόγοι, θα κόψει την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού και σε όμορες περιοχές.

Το δεύτερο μέτρο που θεωρούν οι ειδικοί πως θα αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας και την ενεργοποίηση του συναγερμού είναι η χρήση μάσκας παντού, σε όλη τη χώρα, δηλαδή και στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στα επίπεδα 1 και 2, δηλαδή πράσινο και κίτρινο. Σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοιού και βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4.

Στο πλέγμα μέτρων που επίσης θα συζητηθούν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και πιθανόν να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται επίσης η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εστιατορίων, καφέ, μπαρ κλπ, δηλαδή των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κατά πληροφορίες θα συζητηθεί το κλείσιμο όλων των χώρων κατά τρεις ή κατά δύο ώρες νωρίτερα, ανάλογα με την ώρα λειτουργίας που ήδη ισχύει με βάση το επίπεδο συναγερμού. Επίσης, έχει προταθεί ενιαίο ωράριο λειτουργίας σε όλη τη χώρα για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τις εισηγήσεις και αποφάσεις για το ωράριο λειτουργίας αυτών των χώρων θα κριθεί και η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης μετακίνησης τις νυχτερινές ώρες.

Τέλος, το μέτρο της τηλεργασίας θεωρείται σχεδόν μονόδρομος, με την Επιτροπή να το έχει συζητήσει εκτενώς και σε άλλες συνεδριάσεις, και να έχει συμφωνήσει στην αναγκαιότητά του. Αυτό που δεν έχει αποφασιστεί είναι η ποσόστωση των εργαζομένων ανά τομέα και ανά περιοχή με βάση το επίπεδο συναγερμού.

Κοκκινίζει ο χάρτης

Εκτός από τη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή τους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης, στα… κόκκινα περνά σήμερα στις 6 το πρωί ο νομός Σερρών, όπως και αυτός των Ιωαννίνων, καθώς εντείνονται περαιτέρω τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας. Ειδικότερα, σε 4 κιόλας «κόκκινους» νομούς της χώρας η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 12.30 το βράδυ μέχρι τις 5.30 το πρωί της επομένης.

Ταυτόχρονα, επιβαρυμένες υγειονομικά εμφανίζονται και οι περιοχές της Ροδόπης και της Νάξου, οι οποίες με βάση τα χθεσινά στοιχεία περνούν στο επίπεδο 3, δηλαδή αυτό του πορτοκαλί συναγερμού, από τον κίτρινο, στον οποίο βρισκόταν το τελευταίο διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Οικογενειακή τραγωδία στη Δράμα: Γιος σκότωσε τη μητέρα του μετά από έντονο διαπληκτισμό

Αντετοκούνμπο: Ψάχνει ηθοποιό που θα τον υποδυθεί στην ταινία του

Δείτε βίντεο: Επεισόδια σε διαδήλωση στην Κύπρο για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και το 5G!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (88)

Ειρήνη@@@

Ηλίθιοι πολίτες μιας ηλιθιας χώρας.

@

Έδωσες λύση και πρόταση δεν τόχαμε σκεφτεί, μπράβο Ειρήνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ LOCKDOWN . ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ.

Δεν είμαι ΔΥ

Ούτε τους γουστάρω! Ομως στα θέματα υγείας δεν υπάρχουν ούτε επαγγέλματα ούτε κοινωνικές ομάδες...λογικό είναι μία πανδημία να πλήττει άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερα οικονομικά! Τι να κάνουμε δηλαδή, να την αγνοήσουμε και ο σώζων εαυτό σωθήτω?? Αν γίνει ανεξέλεγκτη και πέσει μεγαλύτερο θανατικό τι πιστεύεις....θα έχουνε δουλειά τα μαγαζιά μας???

Σπύρος

Καλά ρε ξεφτίλες δεν ντρέπεστε θεώρησα ότι υπήρχε ελπίδα γιαυτό τν τόπο αλλά η ηλιθιότητα δεν έχει τέλος. Που πάτε ρε πρόβατα ξυπνάτε. Το κακό που έρχεται ούτε το φαντάζεστε. Αν η οικονομική κρίση σας γονάτισε αυτό που θα ξημερώσει αύριο θα είναι το τέλος.

νβ

Τοσο καιρο μας δουλευετε με τα δηθεν μετρα, τι κανατε για ολα, μονο ο πολιτης σας φταιει. Απατεωνες.

νγ

Αν είναι πολίτης σαν του λόγου σου, σαφώς.

Μαρια

Καμια ανοχη, θελουμε τις ζωες μας πισω, τα διαλυσατε ολα.

Με ποιον ακριβώς τα βάζεις???

Με τον ιό....με τον Θεό....ή με τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους??? Πάνω από 1.000.000 θύματα παγκοσμίως δε μπορούν να ζητήσουν τη ζωή τους πίσω! Αλλά ξέχασα...δεν είχε μεγάλη αξία γιατί οι περισσότεροι ήταν γέροντες ή είχαν υποκείμενα νοσήματα!

Νικος

Κινητοποιησεις παντου. Δεν αντεχουμε αλλο.

...

και χωρίς μάσκα φυσικά, για αποστάσεις ούτε λόγος...

Free μπουγάτσα

Έλα τσάμπα πράγμα.. Δωρεάν Μπουγάτσα με Covid19 στην Νέα Παραλία. Και σε δυο μήνες ουρές για δωρεάν μπουγάτσα με Ανεργία έξω απο τον ΟΑΕΔ.

Φρεε καλαμακι

Ελαααα δωσε καλαμακι αθηναικο. Και σε λιγο καιρο φρεε στον οαεδ.

Τούλα

Να σας τα πω εγώ για να μην κουράζεστε: διάλυση κάθε μικρομεσαίου, καταπάτηση ελευθεριών και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ασύμμετρος πλουτισμός των big tech. Γκε γκε ;

...

Τούλα, το ίδιο μούπε και η Σούλα από το Αιγάλεω.

Σωστή...

ξαναγυρίζουμε με χαρά στα παλιά καλά κόλπα με το Σύριζα γιατί ο Μητσοτάκης μας κορόιδεψε.

Χ.Π.

Και τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά...!!!! Ποιόν κοροιδεύουν οι ξεφτύλες...!! Καί κάτι ακόμη .. Μιλάνε οι κυβερνώντες γκαουλάιτερς για lockdown όταν ήδη υπάρχει εμβόλιο..!! Αλλά ξέχασα είναι Ρωσικό και δεν "πιάνει" σε εμάς... Εμείς περιμένουμε το καλό του Μπίλ και του σόρος του χρόνου και βάλε!!! Ά ρε χόρτο που μας σερβίρουν...!

Βάλτε και 2 τσομπανοσκυλα....

Ερε πρόβατα..........

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης