LIVE

Κορωνοϊός

thessaloniki-maskes-arthro

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους λοιμωξιολόγους - Συνεδρίασαν εκτάκτως χθες, συνεδριάζουν εκ νέου στις 12:30 - «Θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο» προειδοποιεί ο Γώγος - Σε εστίαση, «μάσκα παντού» σε όλη την επικράτεια, απαγόρευση μετακινήσεων, τηλεργασία το νέο πλέγμα μέτρων

Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού επιφέρει η αλματώδης άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων, τα οποία άγγιξαν χθες τα 1.547, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ για την Ελλάδα. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας καταρρίφθηκε, ωστόσο, άλλο ένα εθνικό ρεκόρ, καθώς οι θάνατοι από την πανδημία «έσπασαν» το ψυχολογικό φράγμα των 600 ατόμων προκαλώντας βαθύ προβληματισμό στη χώρα, αλλά και ισχυρά αντανακλαστικά στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Η έκδηλη αγωνία για τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και η προσπάθεια ανάσχεσης της περαιτέρω επέκτασης του ιού πανελλαδικά συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής αργά χθες το βράδυ (με τηλεδιάσκεψη), εκπέμποντας -με την κίνηση αυτή- σήμα κινδύνου προς την ελληνική κοινή γνώμη. Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών αποτέλεσε το γεγονός ότι αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης αποτέλεσε η εισήγηση νέων μέτρων από πλευράς των επιστημόνων προς την κυβέρνηση, με τους συμμετέχοντες στη συζήτηση να μην απορρίπτουν ακόμη και το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown.

Στις 12:30, οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν εκ νέου.

Μετά τη Γαλλία;

Συγκεκριμένα, δεν είμαστε ούτε κοντά, ούτε και μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα απρόβλεπτο, εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, με απόσταση λίγων λεπτών από την ανακοίνωση δεύτερου, μηνιαίου lockdown στη Γαλλία, αλλά και την εφαρμογή ενός μερικού lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα στην Γερμανία, παρά τις έντονες αντιστάσεις της καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ.

Το ενδεχόμενο, άλλωστε, να τεθεί και η Ελλάδα υπό αυστηρότερα μέτρα προστασίας, φτάνοντας μέχρι το ολικό lockdown, είναι μια πιθανότητα που δεν διέψευσε -αν και την κατέταξε ως έσχατη λύση- και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, αποτυπώνοντας τη ρευστότητα της κατάστασης, κατά την τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση.

Πάντως, το σενάριο ενός ολικού lockdown παραμένει ενεργό πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, ακόμη και αν μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σωρεία κραδασμών και επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία. Χωρίς, ωστόσο, να το απορρίπτει, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να εξηγήσει την Τετάρτη -με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα- πως «η αποφυγή ενός νέου ολικού lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από την συμπεριφορά όλων μας. Εάν δεν το αποφύγουμε οι συνέπειες στην Οικονομία μας θα είναι τραγικές. Μην αφήσουμε τους λίγους ανεύθυνους να μας καταστρέψουν όλους, μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, θα είναι κρίμα», καλώντας τους πολίτες την ίδια ώρα να απομονώσουν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές στο εξής.Κάνοντας, επίσης, λόγο για «κρίσιμες ώρες», ο υπουργός Ανάπτυξης συνέστησε δημόσια στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες «να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να φοράνε πάντα μάσκες και να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας με θρησκευτική ευλάβεια», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αν το μέτρο «μάσκες παντού τηρηθεί, θα δουλέψει».

Πλην του ολικού lockdown στη δέσμη νέων μέτρων που επεξεργάζεται η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνονται:

· η μετάβαση της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 4 («κόκκινο», επίπεδο αυξημένου κινδύνου), με δεδομένο ότι χθες καταγράφηκαν στην περιοχή 384 νέα κρούσματα,
· η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων στις περιοχές επιπέδου 3 («πορτοκαλί», αυξημένης επιτήρησης), όπως η Αττική,
· η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης (ίσως μέχρι τις 9 το βράδυ)
· ο περιορισμός των μετακινήσεων εκτός περιοχών επιπέδου 3 και 4
· η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τις βραδινές -εκτός από τις μεταμεσονύκτιες- ώρες
- η ενίσχυση της τηλεργασίας

Κληθείς, μάλιστα, να επιβεβαιώσει αν οι επιχειρήσεις της εστίασης θα λειτουργούν έως τις 9 το βράδυ, ο υπουργός Ανάπτυξης μετέθεσε τη συζήτηση σε δεύτερο χρόνο, δηλώνοντας πως «δεν είναι της παρούσης αυτό το μέτρο. Η εξέλιξη της πανδημίας θα ορίσει και τα μέτρα. Σήμερα δεν είναι το επόμενο μέτρο η μείωση του ωραρίου στην εστίαση», αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στο εγγύς μέλλον.

Συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη

Ταυτόχρονα, σχεδόν συντριπτική είναι μεταξύ των μελών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων η εκτίμηση για την μετάβαση της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης από το επίπεδο 3 στο 4, αφού εντοπίστηκαν χθες 384 νέα κρούσματα.

Η ανησυχία των ειδικών εντείνεται, μάλιστα, από το γεγονός ότι στην πόλη διενεργούνται πολύ λίγα τεστ, ενώ ο αριθμός των εξετάσεων μειώθηκε λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων, αφήνοντας να αιωρείται η αίσθηση ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και από αυτήν που κατέγραψαν χθες οι ειδικοί. Ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού και ως προς την πρόληψη, rapid τεστ θα πραγματοποιούν σήμερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στην πόλη από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ώστε να αποτυπώσουν την έκταση της μόλυνσης της πόλης από τον ιό, αλλά και τον ακριβή βαθμό έκθεσής της σε αυτόν.

Κοκκινίζει ο χάρτης

Επιπλέον, εκτός από τη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή τους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης, στα… κόκκινα περνά σήμερα στις 6 το πρωί ο νομός Σερρών, όπως και αυτός των Ιωαννίνων, καθώς εντείνονται περαιτέρω τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας. Ειδικότερα, σε 4 κιόλας «κόκκινους» νομούς της χώρας η μάσκα είναι υποχρεωτική παντού, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού, ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 12.30 το βράδυ μέχρι τις 5.30 το πρωί της επομένης.

Ταυτόχρονα, επιβαρυμένες υγειονομικά εμφανίζονται και οι περιοχές της Ροδόπης και της Νάξου, οι οποίες με βάση τα χθεσινά στοιχεία περνούν στο επίπεδο 3, δηλαδή αυτό του πορτοκαλί συναγερμού, από τον κίτρινο, στον οποίο βρισκόταν το τελευταίο διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Οικογενειακή τραγωδία στη Δράμα: Γιος σκότωσε τη μητέρα του μετά από έντονο διαπληκτισμό

Αντετοκούνμπο: Ψάχνει ηθοποιό που θα τον υποδυθεί στην ταινία του

Δείτε βίντεο: Επεισόδια σε διαδήλωση στην Κύπρο για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και το 5G!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (76)

κοινος νους

εβαλαν με ουτε 20 κρουσματα την ελλαδα στον ''γυψο''για 2 μηνες και αφου προκαλεσαν 50 δις ζημια στην οικονομια,ανοιξαν τα συνορα -διχως τεστ-στους κορωνοτουριστες για να πουλησουν κανα πιτογυρο και καμια χωριατικη σαλατα και να βγαλουν την ζημια....επιτελικο κρατος α(χ)ριστων!!!

ΑΝΣΡΠΟΙ

Αυτό έγινε παντού. Ανοιξαν τον τουρισμό Ιταλία-Ισπανία με 100 φορές περισσότερα κρούσματα! Τώρα θα έσκουζες πως κατέστρεψαν τον τουρισμό κ....ελληναρά

ΝΑΤΑΣΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 25 ΧΙΛΙΑΔΕς ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΑΓΑΖΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ....Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΛΟΚ ΝΤΑΟΥΝ ΠΗΡΕ 75 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ 3 ΜΑΓΑΖΙΑ...ΑΥΤΑ!!!!!!!!!! ΠΘ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!!!!

Ελλαδάρα...

Μόνο η VW έχει μεγαλύτερο τζίρο από το ΑΕΠ της Ελλάδας. Και δεν χρωστάει η Γερμανία τα μαλλιοκέφαλά της, ΟΎΤΕ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.300 ΕΥΡΩ. Που θες να δώσουμε επιδοτήσεις και στα μπουζουκτσίδικα...

xristofes

Ολικό lockdown μου φαίνεται πως θα προκαλέσει άνοδος αυτοκτονίας,εγκληματικότητας και ανεργίας που ήδη είναι στα ύψη. Εκτός αν υπάρχει οικονομική βοήθεια από το κράτος,όπως έγινε και την πρώτη φορά. Αλλά αμφιβάλλω αν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Σίγουρα θα βοηθήσει στο πρόβλημα μετάδοσης covid,αλλά θα γεννήσει ένα σωρό άλλα προβλήματα. Δεν είμαι καθόλου εγώ θετικός στα καινούργια μέτρα, πόσο μάλλον σε ένα καινούργιο χειρόφρενο ολόκληρης χώρας. Οι επιστήμονες και λοιμοξολογιοι δεν φταίνε σε τίποτα,απλά προσεγγίζουν το θέμα με απολύτως επιστημονικά κριτήρια,με σκοπό να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, αδιαφορώντας για άλλες συνέπειες, οικονομικές και κοινωνικές κυρίως.

melya

επιτρέψτε μου να προσθέσω στο σχόλιο σας το εξής...συμφωνώ οτι το lockdown θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στον κόσμο ..κοντά σ αυτό καλό θα είναι να σκεφτούμε και την σύγχιση που έχει ο κόσμος απ αυτά που ακούει η μαθαίνει ..άλλα λέει ο ένας ..άλλα ο άλλος ..και δεν ξέρουμε τι ισχύει πραγματικά απο την στιγμή που έχει υπεισέλθει και ο οικονομικός παράγοντας .,..π.χ τα λεφτά που πηραν πολλά κανάλια για να υποστηρίξουν μια συγκεκριμένη άποψη!! επίσης δεν αναφέρθηκε πουθενά η ελλειπής ενημέρωση σχετικά με τα εμβόλια η τα φάρμακα ..θα εχουμε εμβόλιο ?? ..δεν θα έχουμε εμβόλιο ? ...κάνει αυτό το φάρμακο ?/εντός ολίγου δεν κάνει ...ΚΑΜΜΙΑ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ..Αρα χρειαζόμαστε αντικειμενική και ουδέτερη πληροφόρηση ..προοπτικές καλές και όχι τρομοκράτηση ..έτσι αποθαρρύνουμε κάποιον δεν τον βοηθάμε να συμβάλλει ! ..και ζητάει κανείς ευθύνη απο κάποιον τρίτο όταν και ο ίδιος είναι υπεύθυνος σε ό,τι κάνει ..ευχαριστώ

Ουστ

Ανδρείκελα ... Κρουσματολόγοι ... Ξεφτιλισμένοι ... Οι ατομικές ελευθερίες και η επιβίωση των κοινωνιών δεν είναι σε διαπραγμάτευση

φυγε εσυ

ενώ οι ζωές κάποιων είναι διαπραγματεύσιμες για να κάνεις εσύ το κομμάτι σου; Πως συμβαδίζει αυτό που λες ατομική ελευθερία και επιβίωση της κοινωνίας όταν κάποιος κάνει του κεφαλιού του και συμβάλλει στον πρόωρο θάνατο κάποιων;

Dell

Έχετε ποτέ παρατηρήσει όσους δουλεύουν σε εστίαση/μπαρ κλπ, που δουλέυουν, είτε ως "μπουφετζήδες" είτε ως μάγειροι, λαντέρηδες κλπ; Πολλοί από αυτούς είτε δεν φορούν καθολου φορούν μάσκα, είτε την φορούν κάτω από το πηγούνι, αφού δεν είναι άμεσα εκτεθειμένοι στα μάτια των πελατών. ΕΚΕΙ πρέπει να γίνονται αστραπιαίοι έλεγχοι (πριν "ειδοποιηθούν" οι παραβάτες). Αυτοί οι ασυνείδητοι, θα μεταδόσουν στο ποτό/καφέ/σαλάτα/φαγητό στους ανυποψίαστους πελάτες. ΕΚΕΙ πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι!!

John

Η μεγαλύτερη πηγή μετάδοσης είναι οι χώροι εργασίας και ειδικά τα γραφεία. Εκεί δεν φοράνε μάσκα. Υπαλληλισκοι λοιπον ακόμα και αν το κάνετε επίτηδες για να κάτσετε κάνα δίμηνο σπιτια σας μάθετε το εξής... Οι μισοί θα βγείτε άνεργοι από νέο lockdown

Χ.Π.

Γκαντέμη γερμανόδουλε κούλη..!!! Μην τολμήσης προδότη να κλείσεις την χώρα κατ εντολήν των βρωμερών γερμανών πατρώνων σου χρησιμοποιώντας την χούντα των εγκάθετων ψευτολοιμοξιολόγων (δήθεν), μιζαδόρων κοπρόσκυλων του δημοσίου και των εγκάθετων ψευτοκαθηγητάδων της φωτοτυπίας των ψευτοπανεπιστημίων μας (έτσι τα καταντήσατε).. Τι έχεις τα πείς ρε συχαμένε προδότη όταν από τα 1540 τόσα κρούσματα το 98%!!!!!! είναι ασυμπτωματικά, δηλαδή ούτε κάν το καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ότι έχουν υιό??????? Ούτε κάν γρίππη ρε ξεφτύλα πουλημένε ανθέλληνα??? Τι προσπαθείς να κερδίσεις με την διάλυση κάθε οικονομικής δραστηριότητας της πατρίδας μας ρε προδότη??? Καί κάτι ακόμη.. Που πήγαν οι εισπράξεις από τα πρόστημα και όλλες οι δωρεές για ΜΕΘ ιδιαίτερα από τους πλοιοκτήτες ρε πολιτικέ απατεώνα??? Που είναι οι νέες ΜΕΘ?? Μήπως και αυτά τα χρήματα μοιράστηκαν στα βρωμερά κανάλια και τους ρουφιάνους μεγαλοδημοσιογράφους τους που μας βομβαρδίζουν με αμανία από το πρωί ως το βράδυ???? Το τέλος σου θα είναι πολύ θλιβερό κούλη, όπως είναι σε όλους μα όλους τους προδότες!!!

ψυχιατρος

Έλα ΧΠ, περνά να πάρεις τα χάπια σου

Αγυριγο ρομπότ

Ακολούθησαν τακτική Γερμανίας χωρίς να έχουν τα 'φόντα' ούτε την οικονομία να αντέξουν ένα νέο λοκντάουν. Τα πάντα ανοιχτά, ασυδοσία επί μήνες. Τα πρόβατα είδαν την κατάσταση, πήραν τόσο θάρρος που έστησαν διαδήλωση 40,000 ατόμων και η ζημιά έγινε.

Αντωνης

1.μασκες παντού. 2.βεβαιωσεις για εργασία ή για νοσοκομεία και ιατρεία στα Μ.Μ.Μ. 3.απαγορευση εξόδου από τους νόμους 3 επιπέδου.4.μαζεμα των μεταναστών ιδίως από το κέντρο της Αθήνας που είναι όλοι χύμα.5 εντατικοί έλεγχοι. Αφήστε τα μαγαζιά να δουλεύουν μέχρι τις 12 το βράδυ....έλεος.

ΣΟΚ

Τα κρούσματα είναι απο άτομα που άφησαν στοιχειά, μετά έφυγαν και στη συνεχεία τους πήραν τηλέφωνο οτι είναι ΘΕΤΙΚΟΙ????? Βγήκε και μια κυρία απο τις Σέρρες και τα είπε στον Ευαγγελάτο άλλα την έκλεισε.Το έχουμε ακούσει και απο άλλους

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης