Κορωνοϊός: Αγωνία σε 6 περιοχές για νέα μέτρα - Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τον χάρτη

Κορωνοϊός: Αγωνία σε 6 περιοχές για νέα μέτρα - Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τον χάρτη

Κρίσιμος ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες 48 ώρες - Πέτσας: Τηλεργασία και ρυθμίσεις για το ωράριο τα πρώτα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη - Τζιτζικώστας: Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα η πόλη θα γίνει «κόκκινη» - Πάρτι-βόμβες σε... υπόγεια και ταράτσες στη «Νύφη του Θερμαϊκού»

maska-monastiraki-arthro
Σύσκεψη προκειμένου να... χρωματιστεί ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας θα έχουν σήμερα τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργειου Υγείας με πέντε περιοχές να περιμένουν στο... ακουστικό τους για να δουν τι θα ισχύσει εφεξής για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες.

Όπως λένε οι ειδικοί κριτήριο για τα επόμενα βήματα θα είναι και η περίπτωση της Κοζάνης καθώς περιμένουν να δουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εχουν ήδη εφαρμοστεί εκεί με το ορόσημο να τίθεται για την Παρασκευή ημέρα κατά την οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τις τριμερείς με Κύπρο και Αίγυπτο/Ισραήλ.

Κατά πληροφορίες πρώτες στη λίστα των περιοχών που θα μεταβούν στην επομενη κατηγορία (κόκκινη από πορτοκαλί) είναι τα Ιωάννινα και η Καστοριά.
Αρνητική αναβάθμιση - από κίτρινο σε πορτοκαλί - αναμένεται ακόμα και σήμερα για τη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να προθέτει ότι «αν δεν κάνουμε πιστή εφαρμογή και τήρηση των μέτρων θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown».

Στην Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος εξήγησε στο cnn.gr ότι «σε επίπεδο τοπικού ενδιαφέροντος δεν έχουμε ποτέ αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής τοπικών lockdown, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν και το πρόσφατο και το απώτερο. Όμως εδώ πριν φτάσουμε σε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για πολύ μεγάλες περιοχές όπως η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ήδη από σήμερα για παράδειγμα με το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αναβαθμίζεται στο επίπεδο επικινδυνότητας και να ανεβαίνει στο “πορτοκαλί”, θα παρθούν κάποια μέτρα -όπως για παράδειγμα η τηλεργασία ή θέματα διευθέτησης του ωραρίου. Τέτοια μέτρα θα ληφθούν ούτως ή αλλιώς σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη».

Οι επικίνδυνες περιοχές

Πληροφορίες αναφέρουν οτι ένα σκαλί πριν το επόμενο επίπεδο βρίσκονται επίσης οι Σέρρες (από πράσινο σε κίτρινο), η Κόρινθος (από κίτρινο σε πορτοκαλί) ενώ στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και η Βοιωτία, μια περιοχή στην οποία χθες ανακοινώθηκαν 30 κρούσματα, 22 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές.

Κλείσιμο
Ιδίως σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα και την Καστοριά ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι «επειδή είναι υψηλοί οι επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές και υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα clusters (εστίες επιδημικής έξαρσης), η αύξηση γίνεται επιθετική, συνεπώς επικίνδυνη».

Εκτός των τοπικών μέτρων εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο εφαρμογής του «μάσκα παντού», ακόμα δηλαδή και σε εξωτερικούς χώρους που δεν έχουν συνωστισμό, αλλά και αυτό της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως γίνεται στο Παρίσι, όπου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί δεν... κινείται τίποτα, εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους, καθώς από τη μία θ' «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και θα αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.

Συνολικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 άτομα με ενεργή λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δηλαδή συνολικά 11.595 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα - αριθμός ρεκόρ οκταμήνου.

Παράλληλά την Τρίτη ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία ήταν 780, αριθμός πολύ υψηλός για τα έως τώρα δεδομένα που οι ασθενείς δεν είχαν ξεπεράσει τους 720. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, έχει ήδη καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο «βαρύ» μήνα της οκτάμηνης επιδημίας, που ήταν ο περασμένος Σεπτέμβριος με 125 θύματα, καθώς μέχρι στιγμής εχουν χάσει τη ζωή τους 139 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης Covid-19.

Οι νέοι «επικεφαλής» της επιδημίας

Κοινός παρανομαστής σε αυτές τις περιοχές στην εξάπλωση της επιδημίας είναι, όπως τόνισαν κατά την ενημέρωση της Τρίτης για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων. Ενδεικτικά ανέφεραν πως τα άτομα με ενεργό λοίμωξη Covid-19 έχουν μέση ηλικία τα 30 έτη στη Θεσσαλονίκη και τα 33 έτη στην Αττική.

«Είναι αυτοί πλέον που οδηγούν την επιδημία στη χώρα μας» είπαν χαρακτηριστικά. Είναι δηλαδή αυτοί που επιβεβαιώνονται θετικοί στον κορωνοϊό, που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα και να νοσούν ή και όχι, που μεταδίδουν όμως τον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ή όχι. Είναι εκείνοι που έχουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της επιδημίας, στη μόλυνση των ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων και στη δραματική, συνήθως δε μοιραία, πορεία τους εάν νοσήσουν και νοσηλευτούν. Και κυρίως είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους.

«Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64 χρόνων, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο σε σχέση με το αναμενόμενο. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να συμμετέχουν με σχετικά χαμηλά επίπεδα στα κρούσματα, χωρίς να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Champions League - Δείτε όλα τα γκολ της πρεμιέρας

Υπόθεση Βαλ: Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ της Δανίας και η δολοφονία-θρίλερ της δημοσιογράφου

Κάθε μέρα καλύτερα ο Έκτορας μετά τις μαχαιριές που δέχτηκε - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης