Χρυσή Αυγή: Tα ελαφρυντικά καθορίζουν τις ποινές–Ξεκινάει η δίκη πάλι το πρωί

Χρυσή Αυγή: Tα ελαφρυντικά καθορίζουν τις ποινές–Ξεκινάει η δίκη πάλι το πρωί

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την Παρασκευή την απόφαση επί των ελαφρυντικών - Η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό στο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης - Επόμενο βήμα η απόφαση για τις ποινές και τις αναστολές

xa-01
Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και αναμένονται πλέον οι αποφάσεις για τα ελαφρυντικά, τις ποινές και τις φυλακίσεις.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε για τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής και θα συνεχίσει από με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των πελατών τους.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι του «διευθυντηρίου» της Χρυσής Αυγής.

Αυτό σημαίνει ότι ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για τους Μιχαλολιάκο, Παππά, Κασιδιάρη, Λαγό, Παναγιώταρο, Γερμενή και Ματθαιόπουλο, αλλά και για τους πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι. Στην αρχική της αγόρευση η κυρία Οικονόμου εξαίρεσε τρεις καταδικασθέντες πρώην βουλευτές για τους οποίους ζήτησε να τους αναγνωριστεί ένα ελαφρυντικό. Οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι: Δ. Κουκούτσης, Χρ. Αλεξοπουλος και Στ. Μπούκουρας.

Η εισαγγελέας λαμβάνοντας και πάλι το λόγο στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, επέκτεινε την πρότασή της για αναγνώριση ελαφρυντικού και για όσους έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν κριθεί ένοχοι για άλλα κακουργήματα.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, εφόσον οι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν έχουν διαπράξει άλλη αξιόποινη πράξη, μπορεί να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό που προβλέπεται στο άρθρο 187 παρ.6 του παλιού Ποινικού Κώδικα.

Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες για τους οποίους η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών που ζήτησαν η εισαγγελέας είπε: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μία να προτείνω ελαφρυντικό και από την άλλη πλευρά να έχουν κριθεί ένοχοι για πράξεις ανθρωποκτονίας και για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών».

Η απόφαση επί των ελαφρυντικών είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα καθορίσει και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο χθες κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Κλείσιμο
Το δικαστήριο εφόσον ανακοινώσει την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβάλλει στους καταδικασθέντες έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον του. Έτσι, σε όσους επιβάλλει ποινές έχει τη δυνατότητα εφόσον το αποφασίσει να τους οδηγήσει στη δικαστική αίθουσα και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές στην εκτέλεση της ποινής τους.

Επίσης, το δικαστήριο μπορεί να εκφωνήσει την απόφασή του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ποινές χωρίς αναστολές, τότε μπορεί να διαβιβάσει την απόφασή του στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να εκτελέσουν την απόφαση, δηλαδή να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Να σημειωθεί ότι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα από τη νέα ποινική νομοθεσία να μην παρίστανται στη δίκη μέχρι και την ανακοίνωση της απόφασης επί των αναστολών, καθώς μπορούν να εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους, δυνατότητα που άσκησαν οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Στην όποια περίπτωση πάντως, η Αστυνομία είναι σε απόλυτη ετοιμότητα είτε για τη βίαιη προσαγωγή των ενόχων, εφόσον το δικαστήριο ασκήσει αυτή τη δυνατότητα, είτε για την εκτέλεση της απόφασης, να οδηγήσουν δηλαδή στη φυλακή όσους τυχόν αποφασισθεί ότι οι ποινές τους θα είναι εκτελεστές και όχι με αναστέλλουσα δύναμη.

Για τον λόγο αυτό, έχει συσταθεί ομάδα άμεσης επέμβασης που όταν πάρει στα χέρια της τα εντάλματα σύλληψης θα κινηθεί παράλληλα και ταυτόχρονα για να τους εντοπίσει.

Ειδικά για τους επτά κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Γιάννη Λαγό, οι ενέργειες είναι συγκεκριμένες.

Όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι ειδική περίπτωση αποτελεί ο Γιάννης Λαγός ο οποίος είναι ευρωβουλευτής και έχει ασυλία. Αν βέβαια, καταδικαστεί σε φυλάκιση, τότε θα κατατεθεί επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για να εξετάσει το αίτημα και στη συνέχεια θα γίνει ψηφοφορία.

Στο σπίτι της οικογένειας του Νίκου Μιχαλολιάκου, πάντως, τα παντζούρια είναι ερμητικά κλειστά εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου. Δείτε φωτογραφίες:
spiti-mixaloliakos
spiti-mixaloliakos2

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 436 τα νέα κρούσματα, τα 219 στην Αττική - 91 διασωληνωμένοι

Κικίλιας: Η πρόταση για «μάσκα παντού» είναι πάνω στο τραπέζι

Κρήτη: Παρουσιάσθηκε στις Αρχές ο άνδρας που κακοποίησε το σκύλο - «Το έκανα για να ηρεμήσει» είπε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης