LIVE

Κορωνοϊός

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Η ώρα των ποινών και της φυλακής

vouli-xa_2

Στις 12:30 ξεκινά εκ νέου η διαδικασία - Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση των ποινών οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στην φυλακή - Κρίσιμο αν θα τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της απόφασής του επί των ποινών για τους 65 της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι κατά τη χθεσινή διαδικασία, μπαίνει όπως όλα δείχνουν σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου θα αρχίσει στις 12:30 το μεσημέρι. Πέραν της απόφασης επί των ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το δικαστήριο θα αποφασίσει και το αν αυτοί ή κάποιοι εξ αυτών θα οδηγηθούν στις φυλακές ή θα μείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Δηλαδή, οι τρεις δικαστές θα αποφανθούν για το αν θα χορηγήσουν αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που θα επιβάλλουν ή όχι.

Όπως ανέφεραν νομικές πηγές σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να μην χορηγήσει αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα παραβρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την βίαιη προσαγωγή τους ή τη σύλληψή τους. Πάντως, χθες, όπως άλλωστε και καθ΄ όλη τη διάρκεια της δίκης επί 5,5 έτη, ουδείς από τους καταδικασθέντες, πλέον, πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής ήταν παρόντες στο δικαστήριο.

dikastirio-xa


Το δικαστήριο πριν φτάσει όμως στην απόφαση για τις ποινές και για το αν αυτές θα έχουν αναστολή στην εκτέλεσή τους ή όχι, θα αποφανθεί πρώτα επί των ελαφρυντικών που έχουν ζητήσει οι καταδικασθέντες.

Η απόφαση αύτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα καθορίσει και το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο χθες κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης.

Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές πέφτουν σε 1 έως 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Τα ελαφρυντικά και η ιστορική απόφαση

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης οι καταδικασθέντες ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, επικαλέστηκαν στο δικαστήριο σειρά ελαφρυντικών για να τύχουν μιας πιο ήπιας ποινικής μεταχείρισης.

Ενδεικτικά, ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε τέσσερα ελαφρυντικά. Συγκεκριμένα ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, του πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τα περισσότερα από αυτά τα ελαφρυντικά τα ζήτησε άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα των καταδικασθέντων με κάποιους μάλιστα εξ αυτών να επικαλούνται ως στοιχείο για την αναγνώριση ελαφρυντικού, το γεγονός ότι παντρεύτηκαν δυο φορές την ίδια γυναίκα ή ότι έχουν φιλοζωικά αισθήματα. Πάντως σχεδόν όλοι οι συνήγοροι όσων κρίθηκαν ένοχοι έκαναν λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς των εντολέων τους και ανέφεραν πως θα καταθέσουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ιστορική συνεδρίαση της Τετάρτης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί με την πρόεδρό του Μαρία Λεπενιώτη να ανακοινώνει την ιστορική ετυμηγορία επί της ενοχής. «Γιε μου τα κατάφερες» ήταν τα πρώτα λόγια της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του Παύλου Φύσσα, στο άκουσμα της απόφασης. Μιας απόφασης με ιστορικό αποτύπωμα, καθώς με αυτή η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση μάλιστα αυτή ελήφθη με ομοφωνία.

Τα κατάφερες γιε μου. Το ξέσπασμα της Μάγδας Φύσσα μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής


Συγκεκριμένα, επτά πρώην βουλευτείς της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν, χθες, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Ακόμη, ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν οι πρώην βουλευτές: Παν. Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντ. Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κων. Μπαρμαρούσης, Ευστ. Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχ. Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς που έχει ομολογήσει ότι διέπραξε το στυγερό έγκλημα και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για την συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Αναφορικά με το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) το δικαστήριο το μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.

Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «θησαυρός» του Καντάφι βρέθηκε στη Λιμόζ - Τον διακινούσε η τουρκική μαφία

Πέθανε και ο δεύτερος αστυνομικός που πήγε να βοηθήσει στη φωτιά στον Άγιο Κοσμά

Ελεύθερος με ένα εκατ. δολάρια εγγύηση ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (151)

Απορω !

Ολοι πηραν θεση , πλην των θρησκευτικων ηγετων της ορθοδοξιας !!!!! Τυχαιο ?

Τζιμ

Οτι η απόφαση του δικαστηρίου θα μείνει στην Ιστορία ειναι γεγνός.Το ερώτημα ειναι με τι γράμματα θα γραφεί.

ZZ

Πολλά σχόλια από μερικούς που μέχρι χθες δεν τολμούσαν να εμφανιστούν ,σήμερα μετά από δίκη παρωδία η αλλιώς κακόγουστη κωμωδία με πρωταγωνιστές εκφοβισμένους δικαστές από έναν όχλο φωνακλάδων σε ρόλο κομπάρσων ,επί μια πενταετία σκεφτόντουσαν πως και πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή της δίκης θέατρο , να γίνει αποπροσανατολισμός του κοινού από θέματα υψίστης σημασίας για την χώρα , και να δώσουν το δικαίωμα σε σφαγείς του Ελληνικού έθνους αριστερούς εγκληματίες να ξεσπαθώνουν δημόσια ότι μπορεί η Χρυσή Αυγή να καταδικάστηκε σύσσωμη ΑΛΛΆ !!Μην επαναπαύεστε ακούγονται στης δημοσιές δηλώσεις τους ,μην επαναπαύεστε δεν τελειώσαμε ακόμη με αυτούς ,τι εννοεί ο ποιητής ?Εννοεί ότι με την πάσα από την κυβέρνηση της ΝΔ η αριστερά έχει το ακαταλόγιστο να εμφανίζετε ως ο νόμιμος κρητίς εάν αυτοί που ψήφησαν Χρυσή Αυγή είναι ένοχοι η όχι . Κύριοι της λεγόμενης δεξιάς ΘΑ είσαστε συνένοχη όταν αύριο με δική σας πάσα στο βωμό της μικροπολιτικής σας η (αριστερά )κοινός εγκληματίες αρχίσουν την εφαρμογή της καταδιώξεις αυτών (όπου τους παίρνει) που ψήφησαν Χρυσή Αυγή , δεν το λέω από άποψης ανασφάλειας , απλά έπρεπε να σκεφτείτε ότι η ράβδος έχει δυο άκρες και στο εξής κανείς δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις τι θα συμβεί ,διότι και η ερυθρά σημαία και τα ρόπαλα των καημένων παιδιών των κομμουνιστών κάνουν αυτό για το οποίο καταδικάσατε την Χρυσή Αυγή ,φοβάμαι θα θερίσετε ότι σπείρατε .

Faith No More

μετα τη δικη της Νυρεμβέργης καποια από τα ινδάλματα τους αυτοκτόνησαν. Οι δικοί μας θα πάνε όρθιοι..και επικαλούνται ζωοφιλία, γάμο με ίδια γυναικα ,μεταμέλεια για να πεσουν στα μαλακά?? τζαμπα μαγκες.

Άννα μαρία

Για τους Μανώλη Καπελώνη και Γιώργο Φουντούλη γιατί δεν μιλάτε δημοκράτες;

Αγύριγο κεφάλι

Γιατί δεν πας να κάνεις ΜΗΝΥΣΗ εσύ η "έξυπνη" αφού τους ΞΕΡΕΙΣ τους δολοφόνους τους;_____Σας ρωτάω επανειλημμένα γι΄ αυτό, αλλά ...ΑΠΑΝΤΗΣΗ δεν παίρνω!..

Συμψηφισμοί....

Γιατί δεν υπάρχει κάποιος που να έχει ομολογήσει την δολοφονία τους...

eleftherios chaloudis

μπραβο Μαρια πες τα !

Αθηναίος

όταν πιστευεις μια βίαιη και εγκληματική ιδεολογία, διδάσκεις αυτή την ιδεολογία, εκπαιδευεις τα μέλη σου στο πως να σφάζουν και να δέρνουν, οργανώνεις τάγματα εφόδου και σε πρώτη ευκαιρία τους εξαπολύεις κλπ κλπ ποια είναι η διαφορά σου με το πως λειτουργεί η μαφια; εγκληματίας είσαι απλά έχεις την βιτρίνα του πολιτικού κόμματος. ΣΩΣΤΟΤΑΤΗ η απόφαση.

καθαρα πολιτικη αποφαση γιατι κοβουν ψηφους

μονο που ολα αυτα δεν φανηκαν στο δικαστηριο, ουτε οπλοστασια ουτε μαυρο χρημα ουτε σφαγες

Οποία

Και να είναι η απόφαση 2 3 πράγματα δεν προκυτε να αλλάξουν. Πρώτον τα πολιτικά δικαιώματα δεν προκυτε να στερηθούν οπότε ο λιακος θα κατεβάσει το κόμμα κανονικά στις επόμενες εκλογές. Δεύτερον φάνηκε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της πατρίδας του εθνικισμού της θρησκείας δεν ειναι αριστερά αλλά η νέα Δημοκρατία των μασονων. Από την μία νομιμοποιειτην ακροαριστερα κ καταδικάζει χωρίς κανένα στοιχείο τους εθνικιστές. Η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης μάλλον αυτή δεν πήρε 2 προαγωγες όπως η πρόεδρος επίσης η νέα Δημοκρατία κλείνει εκκλησίες ακυρώνει παρελάσεις κ τον δήθεν ιό κ χθες δεν έβγαλε κουβέντα για 20000 που ήταν πάνω ο ένας στον άλλον.τριτον κ καλύτερο. Από χθες άργησε η συσπείρωση του εθνικιστικού χώρου. Όλοι οι πατριώτες εθνικιστές βάζουν στην άκρη τις οποίες διάφορες. Θα γίνουν μια γροθιά που θα τσακίσει την αριστερόζούσα κυβέρνηση κ το ακροαριστερο παρακράτος. Εάν νομίζετε ότι τελειώσατε να γυρίσετε πλέον. Αυτό είναι η αρχή του εφιάλτη σας.

Τεο-Μοναχο

O μεγαλυτερος εχθρος της πατριδας ειναι η εκκλησια, οι νεοναζι και τα φασιστικα μορφωματα και εν μέρει οι κομμουνιστες. Οι μασωνοι ειναι πατριώτες και προσφερουν πολλα. Ποιός λιάκος; ασε μας με τον καραγκιοζη. καλά είναι στην μπουζού. μυαλο δεν βαλατε απο τα χαστούκια που τρώτε;

Τι γραφεις;

Τι σχεση εχουν οι ναζι με την πατριδα και την θρησκεια; Την ιδεολογια του εθνικοσοσιαλισμου (Γερμανιστι Nationalsozialismus, χαριν συντομιας Nazi) υπηρετουν. Καμια σχεση με Ελλαδα και χριστιανισμο δηλ. Οι περισσοτεροι ειναι αθρησκοι εως και παγανιστες- σατανιστες. Αντε εθνικισμο να το δεχτω αλλά ποιανου εθνικισμο ομως; Σιγουρα οχι τον Ελληνικο.

Παρακαλώ να αναρτηθεί

Μια χαζή ερώτηση . Οι δολοφονίες που έγιναν για την 17Ν και οι δολοφονίες που έγιναν από οπαδούς ομάδων γιατί δεν διώκονται οι ομάδες και τα πολιτικά κόμματα ως εγκληματική οργάνωση? Παρόλο που απεχθάνομαι τους φασίστες και τους αναρχικούς κάνω μια φυσιολογική ερώτηση. Για να ξέρω ρε παιδιά και τι δημοκρατία αλά καρτ έχουμε.

@

είσαι βλαξ. το γνωριζεις;

badghost

εαν δεν κανω λαθος υπαρχει μια διαδικασια που εαν ενας καταδικαστει για 3 5 εγκληματα του επιβαλεται η μεγαλυτερη ποινη και δεν προσθεντονται τα χροννια

Βασίλης

Θα μας βρείτε μπρόστα σας, δεν τελειώσατε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης