Εξομαλύνεται η κατάσταση με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Εξομαλύνεται η κατάσταση με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Tο 35% με 40% των γιατρών του ΟΠΑΔ ανταποκρίθηκε στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που ζητούσαν διάγνωση ή συνταγογράφηση

Εξομαλύνεται η κατάσταση με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ
Έπειτα από τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος επιλογής γιατρού εκτός ΙΚΑ για τους 5 εκατ. ασφαλισμένους του Ιδρύματος, με τις ελλιπείς λίστες των συμβεβλημένων γιατρών αλλά και την άγνοια πολλών εμπλεκομένων υπηρεσιών για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, η εικόνα του… σήριαλ της περίθαλψης στο ΙΚΑ αρχίζει να ξεκαθαρίζει.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση ασθενών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), περίπου το 35% με 40% των γιατρών του ΟΠΑΔ ανταποκρίθηκε στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που ζητούσαν διάγνωση ή συνταγογράφηση. Επίσης, οι φαρμακοποιοί της Αττικής δέχονται κι εκτελούν κανονικά τις συνταγές των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
Κλείσιμο

Οι γιατροί του Ιδρύματος συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στη Βουλή και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου για την περίθαλψη όλων των ασφαλισμένων ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Ωστόσο, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας οπότε οι γιατροί θα επανεξετάσουν τη στάση τους, εκτιμάται ότι θα έχουν «χαθεί» περισσότερα από 400.000 ραντεβού πολιτών στο ΙΚΑ.

Νέα σημεία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ιδρύματος απέστειλε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή των νέων μέτρων. Σύμφωνα με όσα ορίζονται σε αυτήν, οι δύο περιβόητες λίστες των γιατρών του Δημοσίου και του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που μπορούν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, θα είναι πλέον διαθέσιμες εκτός από τα υποκαταστήματα του Ιδρύματος σε όλη τη χώρα, και σε άλλα κομβικά σημεία.

Με μέριμνα των διευθυντών των κατά τόπους υπηρεσιών οι κατάλογοι αποστέλλονται στους δήμους, τα ΚΑΠΗ, σε όλα τα ΚΕΠ, τα Εργατικά Κέντρα, τα Επιμελητήρια καθώς και σε μέσα ενημέρωσης.
Ακόμη, ενεργοποιείται προς την ίδια κατεύθυνση και η τηλεφωνική υπηρεσία 184 η οποία από σήμερα θα μπορεί να παρέχει πληροφορίες σε όσους καλούν σχετικά με τους συμβεβλημένους ιατρούς κάθε ειδικότητας της περιοχής τους.

Αισιόδοξοι για τη λειτουργία του νέου συστήματος στο υπουργείο Υγείας

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι το «μπλόκο» που βάζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον Οργανισμό Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) γιατρούς ώστε να μην δέχονται και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ σύντομα θα λυθεί και οι γιατροί του Ταμείου του Δημοσίου καθώς και του ΟΑΕΕ σταδιακά θα ενταχθούν στο νέο σύστημα περίθαλψης. Και τούτο, διότι αυτό προς το παρόν αφορά μεν μόνο τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αλλά από τον ερχόμενο Ιούνιο θα επεκταθεί στους ασφαλισμένους όλων των μεγάλων ταμείων και η ένταξη ασφαλισμένων και γιατρών υπό την νέα ομπρέλα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε’ ΟΠΥΥ) θα είναι μονόδρομος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης