Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα αυξανόμενα «ορφανά» κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα αυξανόμενα «ορφανά» κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

117 κρούσματα στην Αττική και 64 στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο - Ενδεικτικό της μεγάλης διασποράς στο λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη ότι δεν υπάρχουν τοπικές συρροές αλλά μεμονωμένα ή λίγα κρούσματα σε πολλά σημεία

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα αυξανόμενα «ορφανά» κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Στα «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού που αυξάνονται σταθερά, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, επικεντρώνονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Το γεγονός ότι καταγράφονται στις δύο αυτές περιοχές, με τους εκατομμύρια κατοίκους, συνεχώς άτομα θετικά στον κορωνοϊό που δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού ή δεν έχουν έλθει σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει με λοίμωξη Covid-19, δείχνει πως ο κορωνοϊός κυκλοφορεί και πάλι πραγματικά αόρατος και κάτω από τη μύτη μας, όπως είχε πει τον περασμένο Μάρτιο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Από την αρχή του Ιουλίου έχουν καταγραφεί 703 κρούσματα συνολικά, με τα 334 εξ αυτών να ταξινομούνται ως εισαγόμενα. Από τα 369 εγχώρια κρούσματα, που αφορούν δηλαδή ημεδαπούς, τα μισά εντοπίζονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο περιφερειακές ενότητες βρίσκονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες ψηλά στη σχετική λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επικράτειας. Η κυκλοφορία του κορωνοϊού γίνεται... ανεμπόδιστα όπως φαίνεται πια και από την πολύ χαλαρή συμπεριφορά των πολιτών αναφορικά με τα μέτρα προστασίας έναντι του ιού.

Μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί 117 κρούσματα στην Αττική και άλλα 64 στη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα εξ αυτών χαρακτηρίζονται «ορφανά» ενώ ενδεικτικό και της μεγάλης διασποράς τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και στη Θεσσαλονίκη είναι ότι δεν υπάρχουν τοπικές συρροές κρουσμάτων, αλλά μεμονωμένα ή λίγα κρούσματα σε πολλά σημεία τους. Αντίθετη είναι η εικόνα της μεγάλης επιδημικής εστίας που σβήνει πλέον σιγά σιγά στην Ξάνθη.

Στη συγκεκριμένη περιοχή οπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 200, η πλειονότητα των περιστατικών συνδεέται μεταξύ τους. Ήταν μεν μια μεγάλη εστία, που ελέγχθηκε μετά από πολλή και συντονισμένη προσπάθεια των αρχών, ωστόσο δεν υπήρχαν «ορφανά» κρούσματα, η ιχνηλάτηση ένωνε δεκάδες περιστατικά λοίμωξης Covid-19.

Αυτή η σύνδεση γίνεται δύσκολα στα κρούσματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Αν γίνει για παράδειγμα, εικόνα ο αριθμός των 117 κρουσμάτων σε έναν χάρτη της Αττικής, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, και αποτυπωθούν ως κουκκίδες τα κρούσματα, τα περισσότερα από αυτά δεν θα ενώνονται μεταξύ τους και θα εκτείνονται σε κάθε σημείο του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το όριο για τα «ορφανά» κρούσματα είναι 20-25 ημερησίως. Πάνω από αυτόν τον αριθμό ενεργοποιείται ο συναγερμός, δηλαδή τίθενται σε ισχύ μέτρα και περιορισμοί ώστε να ανακοπεί η «τυφλή» κυκλοφορία του κορωνοϊού. Προς το παρόν τα «ορφανά» κρούσματα που εντοπίζονται είναι λιγότερα από 10-15, ωστόσο οι ειδικοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς γνωρίζουν πως η εικόνα μπορει να αλλάξει αίφνης με δεδομένη τη χαλαρή και αδιάφορη συμπεριφορά των πολλών έναντι του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα, η εικόνα είναι πιο σαφής, καθώς πρόκειται για κρούσματα με ταυτότητα, αλλά και που εντοπίστηκαν έγκαιρα, απομονώθηκαν, ιχνηλατήθηκαν. Τα 334 εισαγόμενα περιστατικά δείχνουν τα καλά αντανακλαστικά των αρχών και τους ελέγχους στις εισόδους της χώρας.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τα συνολικά εισαγόμενα του Ιουλίου τα 76 αφορούν μεν αλλοδαπούς αλλά δεν εντοπίστηκαν κατά την άφιξη. Πρόκειται για άτομα που πήγαν αργότερα αυτοβούλως σε δομή υγείας για να εξεταστούν γιατι εμφάνισαν συμπτώματα. Ωστόσο, γίνεται προφανές πως μέχρι να εμφανίσουν τα συμπτώματα της λοίμωξης τα άτομα αυτά κινούνταν κανονικά και είχαν κοινωνικές επαφές. Αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι έχουν μολύνει άλλους, τουρίστες ή Έλληνες, το βέβαιον είναι πως γίνεται δύσκολη η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας.

Όσον αφορά στα χθεσινά κρούσματα:

Κλείσιμο
10 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
5 είναι εισαγόμενα κρούσματα που ελέγχθηκαν οικειοθελώς
11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4110 εκ των οποίων τα 1144 (27.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2072 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Θετικό είναι πάντως το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες), ενώ 125 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ειδήσεις σήμερα

Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά στο Facebook: Δεν θα δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ

Κεχριές: Εκκενώθηκαν κατασκήνωση και δύο οικισμοί - Ο Χαρδαλιάς ενεργοποίησε το σύστημα Copernicus

Κορωνοϊός: 33 νέα κρούσματα - Τα 15 «εισαγόμενα» - 11 στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης