Κορωνοϊός: 29 κρούσματα σε τουρίστες στον Προμαχώνα

Ανησυχία για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ελλάδα - Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα κρούσματα προέρχονται από Βουλγαρία και Ρουμανία - Σε εξέλιξη η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

kroysmata-deigma-deigmatolipsia-koronoios-arthro
Έντονη ανησυχία προκαλεί πλέον η συνεχόμενη αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Άλλοι 29 τουρίστες, ταξιδιώτες από Βουλγαρία και Ρουμανία, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μετά την υποβολή τους σε τεστ σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουλίου στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Μάλιστα, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν 50 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με τα εισαγόμενα να εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών (27 εισαγόμενα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες). Αυτά προστέθηκαν στα 127 εισαγόμενα περιστατικά που είχαν καταγραφεί τις πρώτες 8 ημέρες του Ιουλίου, δηλαδή 154. Συνολικά τα κρούσματα μέχρι τώρα στον Ιούλιο ανέρχονται σε 276.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το plan b

Το plan b προκειμένου να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά το καμπανάκι από τα 50 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, είναι το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή τεσσάρων υπουργών, τεσσάρων υφυπουργών, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του αρχηγού της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού, του προέδρου του ΕΟΔΥ και ενός καθηγητή της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών.

Το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης έξαρσης του ιού υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών από όλα τα σώματα ασφαλείας.

Τα τρία στάδιά του προβλέπουν:

1. Έλέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Παράλληλα θα ξεκινήσει τα επόμενα 24ωρα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού στην επικράτεια.

Κλείσιμο
Οι έλεγχοι θα αφορούν από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι καταστήματα λιανικού εμπορίου και μέσα μαζικής μεταφοράς και τα κλιμάκια θα πραγματοποιούν ελέγχους σε 24ωρη βάση οι οποίοι θα εντατικοποιούνται τα Σαββατοκύριακα.

Η μάχη εξάλλου που δίνουν οι αρχές απλώνεται σε δύο μέτωπα: αφενός στον εντοπισμό τυχόν εισαγόμενων κρουσμάτων και αφετέρου στην αντιμετώπιση της χαλαρής συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων.

«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να χαλαρώσουμε» διεμήνυσε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις τόνισε ότι «η κυβέρνηση αξιολογεί την κατάσταση και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη είτε να πάρει μέτρα ή να τα χαλαρώσει όταν οι ειδικοί μας υποδεικνύουν ότι δεν είναι απαραίτητα».

«Σήμερα η ανάγκη για εγρήγορση απο όλους πολίτες και επαγγελματίες είναι μεγαλύτερη σε σχέση με ένα μήνα πριν. Γνωρίζουμε πως απο την στιγμή που πήραμε την συνειδητή απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορα θα είχαμε και εισαγόμενα κρούσματα. Κατά συνέπεια απαιτείται μεγαλύτερη συνέπεια εφαρμογής μέτρων».

Ο ίδιος κατανόησε ότι η «κοινωνία έχει κουραστεί» μετά την επιτυχή κατάληξη του πρώτου γύρου της πανδημίας, πρόσθεσε όμως ότι «παρατηρώ φαινόμενα χαλάρωσης που πρέπει να μας προβληματίσουν. Οι έλεγχοι θα συνεχίζονται και ειδικά στο ζήτημα των επαγγελματιών του τουρισμού και εστίασης θα είναι πιο αυστηροί. Ειδικά στους εργαζόμενους για τήρηση μάσκας και εφαρμογή πρωτοκόλλων. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να χαλαρώσουμε. Εξακολουθεί ο ιός να κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με χώρες που δέχονται 2ο κύμα. Οφείλουμε όμως να τηρούμε τα μέτρα. Οι κανόνες ισχύουν για όλους και θα επιβάλλονται κυρώσεις για να καταφέρουμε να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτυχή μας πορεία»

Ειδήσεις σήμερα:

Άνοιξε η ιστοσελίδα για τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών - Πού θα τις δείτε

Μείωση ενοικίου 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

«Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα» προειδοποιεί ο Μάριος Λαζανάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης