Κορωνοϊός: Μάχη σε δύο μέτωπα για να μην «φουντώσει» η επιδημία

PRWMAXWNAS-ELEGXOS-SUNORA-KORONAIOS-ARTHROU

Στο μικροσκόπιο τα εισαγόμενα κρούσματα και η χαλαρότητα στο εσωτερικό της χώρας - Έκτακτη σύσκεψη στις 12:30 στο Μαξίμου - Ποιο το plan B που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σε δύο μέτωπα επιχειρεί η χώρα μας να ανακόψει την επιδημία του κορωνοϊού. Στο ένα μέτωπο αντιμετωπίζει τα εισαγόμενα κρούσματα, τους θετικούς στον κορωνοϊό τουρίστες που μπαίνουν σταθερά κατά περίπου δυο δεκάδες την ημέρα στη χώρα, και στο άλλο καλείται να αντιμετωπίσει τους Έλληνες και τη χαλαρή συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων, μια χαλαρότητα που μπορεί να οδηγεί με ταχύτητα σε διασπορά κρουσμάτων και σε τοπικές εξάρσεις ανά τη χώρα.

Ενδεικτικό των αντανακλαστικών της πολιτείας είναι ότι δρομολογεί Επιχειρησιακό Σχέδιο ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.30.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού 'Εργου Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών Κίμωνας Δρακόπουλος.

Η ανησυχία των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών εντείνεται για την πορεία της επιδημίας, παρότι στη χώρα μας ο δείκτης μετάδοσης και τα άλλα δεδομένα όπως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι κινούνται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η μελανή επιδημιολογική εικόνα των όμορων βαλκανικών χωρών επηρεάζει και την Ελλάδα. Τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ήδη απασχολούν τους αρμόδιους στην χώρα μας που έχουν εξετάσει ήδη το ενδεχόμενο να αποκλειστεί η πρόσβαση των κατοίκων των δύο χωρών προς την Ελλάδα, κατά την πεπατημένη της απόφασης που λήφθηκε για τη Σερβία.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν 50 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με τα εισαγόμενα να εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών (27 εισαγόμενα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες). Αυτά προστέθηκαν στα 127 εισαγόμενα περιστατικά που είχαν καταγραφεί τις πρώτες 8 ημέρες του Ιουλίου, δηλαδή 154. Συνολικά τα κρούσματα μέχρι τώρα στον Ιούλιο ανέρχονται σε 276.

Τα 122 εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη, με την Ξάνθη να κρατά τα πρωτεία στα θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Πολλές περιφερειακές ενότητες έχουν εμφανιστεί στον χάρτη με τις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά, αναφέρονται η Θάσος, η Κέρκυρα και η Αιδηψός, η Κάρπαθος και η Σύρος, η Χαλκιδική.

Η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων από τα χθεσινά κρούσματα έχει ως εξής: Εξι κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, επτά στην Αττική, έξι στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Στην Καβάλα, ειδικά, σήμανε συναγερμός καθώς το ένα περιστατικό εντοπίστηκε σε οίκο ευγηρίας.

Το plan b υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας θα εκτυλιχθεί σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης έξαρσης του κορωνοϊού. Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Έλέγχους σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
3. Τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για τη διαχείριση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και μεταφοράς αυτών σε χώρους φιλοξενίας περιλαμβάνονται σε οδηγία που απέστειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαγνωστικά εργαστήρια και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Σημειώνεται ότι τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι της Covid-19, εκδόθηκαν τέλη Μαΐου.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το Εργαστήριο ενημερώνει την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια η ΓΓΠΠ με τη σειρά της ενημερώνει: α) τον ασθενή σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο PLF β) τον γιατρό του ξενοδοχείου ή τον συμβεβλημένο γιατρό του τουριστικού καταλύματος (όταν πρόκειται για μικρότερες μονάδες) γ) την πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο ή Κέντρο ) δ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

Το συντονισμό της μεταφοράς του επιβεβαιωμένου κρούσματος αναλαμβάνει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ.

Σε περίπτωση όπου ο τουρίστας προσέρχεται αυτοβούλως σε υγειονομική μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας και Περιφερειακό Ιατρείο) εκτιμάται από τον γιατρό της μονάδας με βάση τα υφιστάμενα και εφόσον κριθεί αναγκαίο υποβάλλεται σε λήψη δείγματος για κορωνοϊό, ακολουθείται η διαδικασία του ύποπτου κρούσματος και ενημερώνεται η Πολιτική Προστασία και το ΕΚΑΒ.

Επισημαίνεται ότι την ευθύνη παρακολούθησης της πορείας του ασθενούς την έχει η πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας) στο χώρο φιλοξενίας (κατάλυμα απομόνωσης).

Ειδήσεις σήμερα:

UNESCO: Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Αγία Σοφία, έχει νομικές δεσμεύσεις η Τουρκία

Χειροπέδες ξανά στον καταδικασθέντα για παιδεραστία Νίκο Σειραγάκη

Καστοριά: Έδωσε μάχη σώμα με σώμα με αρκούδα - Τον έσωσαν τα σκυλιά του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (68)

Κάποιος άλλος δείχνει χαλαρότητα και σφυρίζει αδιάφορα εδώ και καιρό

Τα 2 μέτωπα στα οποία αναφέρεστε είναι φυσικό επακόλουθο του ενός και μόνο μετώπου που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να σταματήσει να ρίχνει τις ευθύνες μόνο στους άλλους και να κάνει την αυτοκριτική της. Το ένα μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει είναι η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ. Τα μπαρ του κορωνα'ι'ού, τα πάρτι και τα πανηγύρια στα οποία ο ένας είναι κυριολεκτικά πάνω στον άλλο δεν έπρεπε να έχουν επιτραπεί ποτέ. Ιδιαίτερα όταν αποφασίστηκε να ανοίξει ο τουρισμός, ο οποίος ήταν γνωστό ότι θα φέρει κρούσματα στη χώρα. Ομως συνεχίζουν ανενόχλητα το έργο της εξάπλωσης του ιού. Εδώ και αρκετό καιρό οι έλεγχοι έχουν σταματήσει. Οι ορδές τουριστών από τις κορωνοχώρες έρχονται ανενόχλητοι και συμμετέχουν στις εστίες διασποράς που προανέφερα (μπαρ, πάρτι, πανηγύρια). Και αφού η κυβέρνηση έχει επιτρέψει όλα αυτά, στέλνοντας το μήνυμα στους πολίτες ότι τελειώσαμε με τον ιό, τώρα φταίει η χαλαρότητα των Ελλήνων, οι οποίοι ακολουθούν το παράδειγμα της κυβέρνησης. Οχι βέβαια. Η συμπεριφορά των Ελλήνων είναι ανάλογη τη χαλαρότητας που δείχνει η κυβέρνηση.

John

Ρε παλικάρια, εσείς απ' το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, δεν τα είπαμε και χθες; Πρέπει επειγόντως να μας κλείσετε όλους μέσα ΤΩΡΑ! ΤΩΡΑ, ΛΕΜΕ! Και εσείς που είστε τα καλύτερα παιδιά, μαζί με τα άλλα τα καλόπαιδα του ΣΚΑΙ, θα έρχεστε κάθε μέρα να μας ταΐζετε... ΟΛΟΙ ΚΑΡΑΝΤΊΝΑ ΤΩΡΑ!!! Και πού "στε: Τον Τσορδα και τα μάτια σας...

Virus

Τα κρούσματα καθημερινά είναι αρκετά παραπάνω από αυτά που δηλώνονται (καθαρά για τουριστικούς λόγους). Τα ίδια κάνουν και άλλες τουριστικές χώρες! Όποιος έχει γνωστό στο Παστέρ θα καταλάβει...

φι

αλλος λεει που ειναι ο τσιορδας ,,(υπαρχουν πολλοι στην επιστημονικη ομαδα -επιδημιολοι κλπ -απλα ο κυριος ηταν και εκφωνητης),αλλος οχι τουριστες γενικα ,,αλλος σιγα το 20% του αεπ , εγω λεω αμεσα δηλ. χθες μειωση ολων των μισθων ,συνταξεων κλπ κατα 50% .τα χρηματα που θα εξοικονομισει το κρατος να βοηθησει τους ανεργους που δεν θα πανε ψωμι και γαλα στο σπιτι τους.ΥΓ.τωρα που μιλαμε οι αριθμοι λενε πολλαπλασια κρουσματα και λιγοτεροι θανατοι .σε συγκριση με πριν δυο μηνες ..μηπως περισσοτεροι ασυμπτωματικοι ,αλλα λιγοτερο επικινδυνοι ?

νομικαριος

Ασχέτως των κρουσμάτων που έρχονται από τους τουρίστες, πρέπει να δούμε λίγο και τι κάνουμε εμείς. Στον ΗΣΑΠ π.χ. η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου! Χθες έμπαιναν άτομα χωρίς μάσκα, κάθονταν προκλητικά και στις θέσεις που είχαν το αυτοκόλλητο "δεν-κάθομαι-εδώ", όλα τα καθίσματα τίγκα, ζητιάνοι να φωνάζουν (χωρίς μάσκα εννοείται) από άκρη σε άκρη του βαγονιού, και φυσικά ΚΑΝΕΝΑΣ έλεγχος από κανέναν. Μιλάμε για τριτοκοσμικές καταστάσεις. Να δει η διοίκηση τι θα κάνει, να κόψει και κάνα πρόστιμο γιατί ο Έλληνας μόνο αν φάει πρόστιμο συμμορφώνεται...

για τις συγκεντρώσεις ....

του ΣΥΡΙΖΑ που γίνονται με χιλιάδες άτομα, χωρίς να υπάρχει κανένα μέτρο προφύλαξης και να μην τηρούνται οι αποστάσεις δεν θα πεις κάτι? Είναι συγκεντρώσεις διάδοσης του Κορωνοιού. Οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο άρρωστοι που θέλουν να καταστρέψουν την οικονομία της Χώρας για να κάνουν αντιπολίτευση και να κερδίσουν ψηφαλάκια.

Αρης

Χιλιάδες λαθρομεταναστες μπαίνουν κάθε μέρα φουλ στον κορονοιο.Ο τουρισμός σας φταίει

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ

ανοιγετε μεθαυριο τα συνορα για αγγλια!Εκει να δειτε τι εχει να γινει...με τα 18χρονα Αγγλακια σε Λαγανα...Φαληρακι...

μακαρι

τα 50 να γινουν 350.

Μεθαύριο

Έρχονται και οι Άγγλοι!!!!!!!

Ύπουλα η κυβέρνηση

καλλιεργεί το έδαφος με σκοπό να φορτώσει τις ευθύνες της πιθανότατης υγειονομικής αποτυχίας της, που θα προκύψει από τις ακροβασίες με τον τουρισμό, στους Έλληνες πολίτες. Οι αναιδέστατοι νομίζουν ότι απευθύνονται σε βούρλα ..............

στα ελληνικοτατα πανηγυρια

στην επαρχια ,αλλα και στην αθηνα στο παρκο Γουδη ,ειδες τι γινεται;ο ενας πανω στον αλλο να χορευουν πιασμενοι χερι-χερι [ενω δεν πρεπει ουτε χειραψια να ανταλλαζεις]και στα τραπεζια κολλητα ολοι διπλα διπλα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης