Κορωνοϊός: Οι τουρίστες φέρνουν τον ιό στην Ελλάδα, γράφει η Handelsblatt

Κορωνοϊός: Οι τουρίστες φέρνουν τον ιό στην Ελλάδα, γράφει η Handelsblatt

«O Covid-19 πάει διακοπές»

AERODROMIA
«Η Ελλάδα είχε τον έλεγχο του νέου κορωνοϊού, τώρα όμως οι τουρίστες μεταδίδουν τον ιό. Η Αθήνα ανταποκρίνεται με τεστ και απαγόρευση εισόδου. Όμως, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές δεν ανησυχούν μόνο για τους ξένους τουρίστες», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Ήθελαν να κάνουν ηλιοθεραπεία στην παραλία και να κολυμπήσουν στη θάλασσα, στην Αιδηψό της Εύβοιας. Αλλά τώρα είναι σε καραντίνα στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους: 80 τουρίστες από τη Σερβία. Το γκρουπ είχε μεταβεί στη χώρα στις 3 Ιουλίου με δύο λεωφορεία διασχίζοντας τα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας μέσω του Προμαχώνα», σχολιάζει το επίμαχο άρθρο και προσθέτει:

«Τέσσερις ημέρες αργότερα, ένας από τους ταξιδιώτες παραπονέθηκε για κόπωση και πυρετό. Ο ξεναγός έστειλε τον 50χρονο και τη σύζυγό του στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας με ταξί. Το τεστ έδειξε ότι και οι δύο ήταν θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Το ζευγάρι βρίσκεται τώρα στο θάλαμο απομόνωσης μιας κλινικής στη Λαμία».

«Ενώ οι 80 επιβάτες περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα δωμάτια του ξενοδοχείου, οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν με ποιον άλλο είχε έρθει σε επαφή το μολυσμένο ζευγάρι».

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση: Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που η Ελλάδα άνοιξε ξανά τα αεροδρόμια, τα λιμάνια της και τα σύνορα με την Βουλγαρία την 1η Ιουλίου μετά από ένα τρίμηνο lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου».

«Πριν ανοίξουν τα σύνορα, οι ελληνικές αρχές είχαν εντοπίσει 510 νέα κρούσματα στην Ελλάδα μεταξύ 1ης και 8 Ιουλίου.Τουλάχιστον 365 από αυτά είναι ξένοι ταξιδιώτες. Την Τετάρτη καταγράφηκαν 33 νέα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 21 τουριστών».

«Η ίδια η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει αρκετά καλά την πανδημία μέχρι στιγμής χάρη στους πρώιμους περιορισμούς επαφής και το συνεχές κλείσιμο. Υπάρχουν μόνο 3.622 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μέχρι στιγμής 193 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τις επιπτώσεις της νόσου Covid-19. Με 18 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη (To αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 110)».

Ο αριθμός αναπαραγωγής R0 είναι 0,3. Αυτό σημαίνει: η επιδημία είναι υπό έλεγχο. Αλλά τώρα τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι ειδικοί: οι παραθεριστές φέρνουν τον ιό.

Μια νέα επιδημία από τον Προμαχώνα

Η κύρια πύλη είναι η διέλευση των συνόρων της Βουλγαρίας στον Προμαχώνα, η μόνη οδική σύνδεση στην Ελλάδα που μέχρι στιγμής είναι ανοιχτή για τις ξένες χώρες. Εδώ, μετά την έναρξη της 1ης Ιουλίου, τα αυτοκίνητα των παραθεριστών από τα Βαλκάνια έκαναν ουρά. Παραδοσιακά τους αρέσει να πηγαίνουν διακοπές στη βόρεια Ελλάδα ή να ψωνίζουν το Σαββατοκύριακο.

«Ο Προμαχώνας είναι ένα πρόβλημα», προειδοποιεί ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Πολλοί από τους παραθεριστές που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω του Προμαχώνα ήταν Σέρβοι. Αφού ο ιός εξαπλώθηκε ταχύτατα στη Σερβία τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα απαγόρευσε στους Σέρβους πολίτες να εισέλθουν στη χώρα.

Επιπλέον, όλοι οι ξένοι τουρίστες υποβάλλονται σε τεστ χωρίς εξαίρεση στον Προμαχώνα.

Όμως, όπως επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές δεν ενδιαφέρονται μόνο για τους ξένους τουρίστες. Η αυξανόμενη απροσεξία ορισμένων συμπατριωτών τους φοβίζει.

«Ο νέος κορωνοϊός περιμένει απλώς να επιστρέψει αν κάνουμε λάθος», προειδοποιεί ο Νίκος Σύψας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Άνοιξε η ιστοσελίδα για τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών - Πού θα τις δείτε

Κεγκέρογλου (ΘΕΜΑ 104,6): Η απόφαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ να στηρίξουμε το νομοσχέδιο ήταν ομόφωνη

Ένας υπουργός της ευρωζώνης αθέτησε τον λόγο του, λέει η ηττημένη στην ψηφοφορία του Eurogroup
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης