Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Μετά από 87 χρόνια οι πόρτες τον Σεπτέμβριο θα μείνουν κλειστές

Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Μετά από 87 χρόνια οι πόρτες τον Σεπτέμβριο θα μείνουν κλειστές

Πώς έφτασαν στο «λουκέτο» τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη - Η διαρροή θεμάτων που έφερε την κρίση, τα χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες που ετοιμάζονται να γράψουν το τέλος

Η «Νέα Γενιά Ζηρίδη» προσφέρει 85 υποτροφίες
Τίτλοι τέλους πέφτουν μέσα στο καλοκαίρι για το ιδιωτικό σχολείο «Νέα Γενιά Ζηρίδη», ενός ιστορικού σχολείου που ίδρυσε το 1933 στον Πειραιά ο φιλόλογος Γιώργος Ζηρίδης. Υπέρογκα χρέη που έγιναν ασήκωτα οικονομικά βάρη, έλλειψη επιχειρηματικού πλάνου, παρά τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν, λάθη που οδήγησαν σε διαρροή θεμάτων για το IB, υποσκάπτοντας το κύρος του σχολείου, φαίνεται ότι θα κρατήσουν κλειστές τις πόρτες του σχολικού συγκροτήματος στα Σπάτα τον Σεπτέμβριο.

Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ενήμερο για την πρόθεση των ιδιοκτητών να κλείσει το σχολείο, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια γραπτή αναφορά για κατάργηση της σχολικής μονάδας, καθώς μόνο το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για το αν θα ανακληθεί η άδειά του. Η σχετική αίτηση μπορεί να κατατεθεί έως τις 31 Αυγούστου.

Η είδηση – βόμβα για το «λουκέτο» που φαίνεται ότι βάζει μέσα στο καλοκαίρι ένα από τα πλέον ιστορικά ιδιωτικά σχολεία της χώρας, τα «Εκπαιδευτήρια Νέας Γενιάς Ζηρίδη» δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα υψηλά δάνεια για την κατασκευή του υπερσύγχρονου σχολείου στα Σπάτα, ήταν ο βασικός παράγοντας των οικονομικών προβλημάτων. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ συζητούσαν για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το σχολείο, που επιβαρύνονταν με υψηλό δανεισμό, τα οποία εντάθηκαν από το 2017, όταν οι τράπεζες πήραν το κτίριο του σχολείου.

Κύριο σημείο στις συζητήσεις ήταν αν το σχολείο, που έχει στην πλάτη του ιστορία 87 ετών θα καταφέρει να έχει μία δεύτερη ευκαιρία. Ολοι όμως έκαναν λόγο για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» όταν χάθηκαν τα κτίρια του σχολείου και πέρασαν στα χέρια τράπεζας για δάνεια άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2017 οι τράπεζες έδωσαν λίγο ακόμα «οξυγόνο» στο σχολείο και δείχνουν υπομονή, αφήνοντάς το να παραμείνει στα κτίρια, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί ανάκαμψη, καθώς τα χρέη είχαν συσσωρευθεί.

Η τελευταία πράξη

«Τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα» είναι η απάντηση ακόμα και σήμερα κατά τη διοίκηση του σχολείου, αλλά η τελευταία πράξη φαίνεται ότι παίζεται αυτές τις ημέρες με τις εγγραφές να έχουν σταματήσει, τους εργαζόμενους να ψάχνουν να βρουν δουλειά, τους γονείς να ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν σχολείο για τα παιδιά τους, το σχολείο να «συστήνει» 5 άλλα σχολεία για να πάνε οι μαθητές του και να λέει ότι θα επιστρέψει τις προκαταβολές για την ερχόμενη χρονιά, καθιστώντας σαφές ότι οι πόρτες του δεν θα ανοίξουν για την νέα σχολική χρονιά.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες το κτίριο του σχολείου θα «περάσει» στο Pierce, το Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής. Οι πληροφορίες ότι το Pierce, σχεδίαζε να αγοράσει το ιδιωτικό σχολείο «Νέα Γενιά Ζηρίδη» είχαν ακουστεί και στο παρελθόν, προ εξαετίας, καθώς φαίνεται ότι είχαν γίνει συζητήσεις να γίνει δημοτικό σχολείο στο κτίριο του Ζηρίδη, ενώ οι ίδιες πληροφορίες δεν απέκλειαν και συνεργασία των σχολείων, κάτι που δεν υλοποιήθηκε. Συνεργασίες προτάθηκαν και σε άλλα σχολεία, αλλά ούτε και αυτές πριχώρησαν.

Η διαρροή και η κρίση

Η ιστορία ξεκινάει το 2002 όταν το σχολείο με την πιστοποίηση ISO για τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και μέλος του International Baccalaureate Organisation, μετακομίζει στα Σπάτα σε πρότυπες κτιριακές εγκαταστάσεις 80 στρεμμάτων. Το σχολείο εγκαινιάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στην διοίκηση του σχολείου η φιλόλογος όπως και ο πατέρας της Κατερίνα Ζηρίδη, βάζει το σχολείο στην νέα εποχή.

Οι ευνοικοί όροι δεν θα κρατήσουν για πολύ, καθώς λίγο πριν από την οικονομική κρίοη που άφησε το αποτύπωμά της στο σχολείο υπήρξε διαρροή θεμάτων του International Baccalaureate (IB) με αποτέλεσμα ο διεθνής οργανισμός να αφαιρέσει το 2009 την άδεια στη «Νέα Γενιά Ζηρίδη».

Το πλήγμα για το κύρος του σχολείου ήταν μεγάλο, αλλά ακολούθησε και οικονομικό πλήγμα καθώς γονείς που ήθελε τον συγκεκριμένο διετές πρόγραμμα για να σπουδάσουν μαθητές λυκείου στην Αμερική την Αγγλία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, πήραν άμεσα τα παιδιά τους από το σχολείο. Είχαν προηγηθεί αποκαλύψεις ότι ο υπεύθυνος για τη διαρροή ήταν ο υπεύθυνος του προγράμματος, όμως η ζημιά ήδη γίνει, καθώς ακριβώς εκείνη την εποχή οι φήμες για διαρροή στη χώρα θεμάτων του ΙΒ έδιναν και έπαιρναν, και οι αποφάσεις πάρθηκαν ακαριαία. Είναι χαρακτηριστική του κλίματος η ανακοίνωση του σχολείου από τον Αύγουστο του 2009, η διοίκηση των εκπαιδευτηρίων τόνιζε: «Διεξάγουμε ενδελεχή έρευνα, τα πρώτα στοιχεία της οποίας καταδεικνύουν τη ύπαρξη ενός οργανωμένου κυκλώματος γύρω από το IB. Αναμένουμε μάλιστα και από τον ΙΒΟ να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα πορίσματα της δικής του έρευνας, καθότι οποιαδήποτε διαρροή εκ των πραγμάτων εμπλέκει και τον ίδιο τον οργανισμό».

Ακολούθησαν μειώσεις διδάκτρων λόγω οικονομικής κρίσης που δυσκόλεψαν τα οικονομικά πράγματα στο σχολείο, η διοίκηση του οποίου αρχίζει να παλεύει με τα χρέη.

Πώς έφτασαν στο «λουκέτο» τα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη

Η διοίκηση του σχολείου μπαίνει στην «μάχη» με διπλό πλάνο. Αρχικά αναζητείται στρατηγικός επενδυτής ενώ παράλληλα συνάπτονται συμφωνίες που κρατούν το σχολείο στην εκπαιδευτική πραγματικότητα. Προχωρά σε αδελφοποίησης με σχολεία του εξωτερικού, συνεργάζεται με τον οργανισμό Cambridge International Εxaminations και δημιουργία δίγλωσσου προγράμματος, συνεργάζεται με τις ακαδημίες της ΠΑΕ ΑΕΚ. Το σχολείο αντέχει ακόμα και γιορτάζονται το 2016 τα 85 χρόνια από την ίδρυση του εν μέσω βεβαρυμμένης οικονομικής κατάσταση,  λόγω τραπεζικού δανεισμού.

Η Κατερίνα Ζηρίδη με τις κόρες της Μάνια και Τζωρτζίνα έδωσε τη μάχη για να κρατήσει απρόσκοπτα την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία του σχολείου, επενδύοντας σε καινοτόμες πρακτικές και προγράμματα όμως ο υψηλός δανεισμός δημιούργησε ασφυκτικό κλοιό στο σχολείο, στερώντας του τη δεύτερη ευκαιρία. Στο πλαίσιο ανάτασης της εταιρείας έχει προκύψει και η εμπλοκή σημαντικού στελέχους της αγοράς στην θέση της Οικονομικής Διεύθυνσης η οποία προσπάθησε να εκπονήσει ένα βιώσιμο business plan με αναδιάρθρωση υποχρεώσεων, περιστολή δαπανών, την αποφυγή εκείνου του πλειστηριασμού καθώς και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων.

Από την άνοδο στην πτώση…

Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να κρατήσουν όρθιο το σχολείο, ακόμα και όταν χάνουν τα κτίρια τα 2017 η κατάσταση ήταν προδιαγεγραμμένη. Τα οικονομικά προβλήματα με τους εκπαιδευτικούς ήταν ήδη γνωστά ενώ , σε συνομιλίες με εργαζομένους αυτοί λένε ότι τους χρωστούν μισθούς από τους μήνες Απριλίου και Μαΐου.

Η ΟΙΕΛΕ προσφεύγει στο Υπουργείο Εργασίας για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη. Με την προσφυγή της η ΟΙΕΛΕ ζητά τη διασφάλιση της καταβολής των νόμιμων υποχρεώσεων της ιδιοκτησίας (μισθών, αποζημιώσεων) και, κυρίως, την απαρέγκλιτη τήρηση των ρυθμίσεων για τις καταγγελίες σύμβασης, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

Ανάστατοι είναι και οι γονείς που αναζητούν μία λύση για την επόμενη χρονιά για τα παιδιά τους ενώ αρκετοί είχαν αναζητήσει άλλο σχολείο εν μέσω της κρίσης του κορωνοιού καθώς δεν οργανώθηκαν εξ αποστάσεως μαθήματα η πλειονότητας από τους 1000 μαθητές άρχισε να αναζητά άλλη λύση.

Τα χρέη προς το δημόσιο και Τράπεζες

Η Κατερίνα Ζηρίδη, έχασε τις εγκαταστάσεις στα Σπάτα που πέρασαν σε θυγατρική Τράπεζας, μετά από πλειστηριασμό, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ζηρίδη ΑΕ προς την τράπεζα. Αλλά και η πολυτελής κατοικία της στην Κηφισιά βγήκε σε πλειστηριασμό τον Φεβρουάριο του 2020,καθώς ήταν προσημειωμένη για χρέη ύψους 8,6 εκατ. ευρώ σε εφορία και ΙΚΑ.Πρόκειται για ένα σπίτι 385 τ.μ. το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δοθεί είναι κτισμένο σε έκταση 1,7 στρεμμάτων.



Ιστορία 85 χρόνων

1933
Ο φιλόλογος Γεώργιος Ζηρίδης, ένας άνθρωπος με όραμα και διορατικότητα, ιδρύει έναν πρωτοποριακό Εκπαιδευτικό Οργανισμό στον Πειραιά, το «Λύκειον η Αθηνά».

1941
Στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής ο Πειραιάς βομβαρδίζεται και τα σχολεία κλείνουν. Ο Γεώργιος Ζηρίδης ανοίγει εκ νέου το σχολείο στην Πλατεία Βικτωρίας.

1957
Tο σχολείο επεκτείνεται στη Βίλα Παληού στη Γ΄ Σεπτεμβρίου. Το σχολείο διακρίνεται για την ποιότητα και την προσφορά του στην παιδεία και κατακτά την εμπιστοσύνη της αθηναϊκής κοινωνίας.

1962
Το «Λύκειον η Αθηνά» μεταφέρεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου και αποτελεί έναν υποδειγματικό εκπαιδευτικό οργανισμό που εμπνέει και ανοίγει νέους δρόμους στην παιδαγωγική γνώση.

1964
Γίνεται η αδελφοποίηση με το Αγγλικό Σχολείο "King Edward's School".

1971
Η νεαρή κόρη του Γεωργίου Ζηρίδη, Κατερίνα Ζηρίδη, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του σχολείου. Δύο χρόνια αργότερα, ο Παναγιώτης Ζηρίδης, αδελφός της Κατερίνας Ζηρίδη, γίνεται και αυτός μέλος της διοικητικής ομάδας

1983
Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με το Evangelisches Gymnasium zum Grauen Kloster της Γερμανίας.

1984
Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με το δημόσιο λύκειο "Ακρόπολις" της Λευκωσίας.

1994
Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με την Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους.

1995
Δημιουργείται το Κέντρο Έρευνας Ανάπτυξης που ενσωματώνει τις νέες παιδαγωγικές τάσεις στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ιδρύεται το Κέντρο Ανάπτυξης Παιδιού με στόχο την αντιμετώπιση μαθησιακών, αναπτυξιακών και ψυχολογικών δυσκολιών των μαθητών.

1997
Ο Παναγιώτης Ζηρίδης έχει ήδη αποφασίσει να μην ακολουθήσει τη νέα πορεία του σχολείου.

1999
Η τρίτη γενιά της οικογένειας Ζηρίδη, Τζωρτζίνα και Μάνια Σπέντζου εισέρχεται δυναμικά στον εκπαιδευτικό οργανισμό μετά από πολυετείς σπουδές στην Αγγλία και την Αμερική στους τομείς της εκπαίδευσης, της ψυχολογίας και της διοίκησης επιχειρήσεων.

Δημιουργείται το Τμήμα Μαθητικής Φροντίδας με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων, υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων προσωπικοτήτων που θα συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

Καθιερώνεται ο Θεσμός των Υποτροφιών, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας να φοιτήσουν ως υπότροφοι στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη πιστοποιούνται κατά ISO 9001. Είναι ο πρώτος εκπαιδευτικός οργανισμός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος εγκαθιστά και εφαρμόζει συστήματα ποιότητας.

2000
Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη αδελφοποιούνται με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης.

Δημιουργείται το Τμήμα Φροντίδας Γονέων, το οποίο αποτελεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους γονείς.

Εισάγεται στο σχολείο το πρόγραμμα εφαρμογής της Θεωρίας των Πολλαπλών Τύπων Νοημοσύνης, από το Πανεπιστήμιο του Harvard, το οποίο ενθαρρύνει τους μαθητές να ανακαλύψουν και καλλιεργήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις τους.

2002
Η Νέα Γενιά Ζηρίδη εγκαινιάζει στα Σπάτα ένα εκπαιδευτικό συγκρότημα διεθνών προδιαγραφών σχεδιασμένο σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές τάσεις.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πάνω από 4.000 προσκεκλημένων, τα εγκαίνια πραγματοποιεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

2003
Η Νέα Γενιά Ζηρίδη είναι το πρώτο σχολείο στην Ευρώπη που διακρίνεται για τη «Δέσμευση στην Αριστεία» (Committed to Excellence) από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Διοίκηση της Ποιότητας (European Foundation for Quality Management-EFQM).

2004
Η Νέα Γενιά Ζηρίδη πιστοποιείται κατά ISO 14001 για την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης του περιβάλλοντος. Δημιουργείται το πρόγραμμα «Τόποι Πολιτισμού» στο Δημοτικό.

2007
Δημιουργείται το Ωδείο Ζηρίδη υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.
Η Νέα Γενιά Ζηρίδη βραβεύεται για 2η χρονιά από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για την Ποιότητα της Διοίκησης (EFQM). Είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα με Ευρωπαϊκό Βραβείο «Δέσμευση στην Επιχειρηματική Αριστεία».

2008
Η Νέα Γενιά Ζηρίδη επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην ποιότητα και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος επαναπιστοποιείται κατά τα διεθνή πρότυπα ποιότητας ΙSO 9001 και ISO 14001.

2009
Η Νέα Γενιά Ζηρίδη είναι το πρώτο ελληνικό, μη διεθνές σχολείο, το οποίο γίνεται μέλος του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Ε.C.I.S. Ένας οργανισμός. ο οποίος προωθεί τα ιδεώδη και τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα στο χώρο της εκπαίδευσης και λειτουργεί ως καταλύτης στην προώθηση κι εφαρμογή των καινοτομιών.

2010
Το σχολείο αδελφοποιείται με την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου.

2011
Δημιουργείται το Ziridis Coaching Centre.

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη εξασφαλίζει την αποκλειστική συνεργασία με την Liverpool International Football Academy Soccer Schools.

2012
Δημιουργείται το «Zirdis Club» με σκοπό την ενίσχυση των επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ γονέων, αποφοίτων και συνεργατών της Νέας Γενιάς Ζηρίδη.

2013
Συνεργασία με τον οργανισμό Cambridge International Εxaminations και δημιουργία δίγλωσσου προγράμματος. Το μοναδικό ελληνικό σχολείο που έχει αυτή την συνεργασία.

2014
Η Νέα Γενιά Ζηρίδη ανακοινώνει τη συνεργασία της με τις Ακαδημίες της ΠΑΕ ΑΕΚ, στηρίζοντας έμπρακτα τη νέα γενιά αθλητών.

2016
Το σχολείο γιορτάζει 85 χρόνια λειτουργίας και προσφέρει 85 υποτροφίες. Στη τελετή βράβευσης των επιτυχόντων στον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η Νέα Γενιά Ζηρίδη καλωσόρισε στην μαθητική κοινότητα τους άριστους μαθητές, οι οποίοι διακρίθηκαν για την υψηλή επίδοσή τους, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευση του σχολείου στον θεσμό της ακαδημαϊκής αριστείας.

Η Νέα Γενιά Ζηρίδη διακρίνεται με το βραβείο «Γαλούχηση της Ηγεσίας» στον διαγωνισμό «Education Business Awards 2016». Μία ακόμα ξεχωριστή διάκριση για το σχολείο που δηλώνει έμπρακτα τη δέσμευσή του στην καλλιέργεια των ηγετικών δεξιοτήτων των μαθητών, μέσα από καινοτόμα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά προγράμματα, τα οποία ξεκινούν από τον Παιδικό Σταθμό και κορυφώνονται στο Λύκειο.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: Χωρίς καραντίνα οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα από τις 10 Ιουλίου

Θρίλερ με τη σύντροφο του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ!

Bloomberg: Το νέο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη «χτυπά» πιο φτωχές περιοχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης