Εγκλωβισμένοι μη Ευρωπαίοι ναυτικοί επί 90 ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά

Εγκλωβισμένοι μη Ευρωπαίοι ναυτικοί επί 90 ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά

Εκκλήσεις για επίδειξη ανθρωπισμού από τους αρμόδιους φορείς και τις κυβερνήσεις ώστε να «απελευθερωθούν» χιλιάδες εγκλωβισμένοι ναυτικοί σε όλο τον κόσμο

naftikois
Η ναυτιλία μεταφέρει περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων ζωτικής σημασίας ιατρικών προμηθειών, τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών που είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της παγκόσμιας κρίσης που όλοι βιώνουμε. Η κινητήριος δύναμη της ναυτιλίας, οι άνθρωποί της, καλούνται αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες μία απίστευτη πρόκληση, που είναι αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με το COVID-19. Ουσιαστικά εκατοντάδες χιλιάδες από τα δύο εκατομμύρια ναυτικούς του κόσμου έχουν εγκλωβιστεί στη θάλασσα για μήνες.

Οι ναυτικοί από τη φύση της εργασίας τους είναι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους και βιώνουν μια ιδιότυπη συνεχή «καραντίνα» καθώς αναγκάζονται να ζουν περιορισμένοι εν πλω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σαν να μην έφθαναν οι δυσκολίες του επαγγέλματος, αφού έχουν περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απομονωμένοι στο πλοίο, με τη λήξη της θητείας τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απαγόρευση του επαναπατρισμού τους, ενώ πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα δεν τους επιτρέπουν καν την έξοδό τους στη στεριά με την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι.

Χαρακτηριστικά, πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πλήρωμα τρίτων χωρών εκτός ΕΕ, το οποίο μετά από 90 ημέρες εγκλεισμού μέσα σε αγκυροβολημένο πλοίο στον Πειραιά και δεν τους επιτρέπεται ούτε καν να περπατήσουν μέχρι τον μόλο. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογική κατάσταση των πληρωμάτων και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ανθρώπων, πλοίων και λιμανιών.

«Η Ελλάδα, μία παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα καλείται όχι μόνο να ενσκήψει στο πρόβλημα αλλά και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση του για να αποδείξει ότι είναι πρωτοπόρος στην παγκόσμια ναυτιλία όχι με λόγια, αλλά με έργα. Υπάρχουν πάντα τρόποι να επιτραπούν οι μετακινήσεις πληρωμάτων με τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και παράλληλα να μην αφήνεις σκιές ή να περνάς αντιφατικά μηνύματα ενόψει και του επερχόμενου και πολυαναμενόμενου ανοίγματος του τουρισμού», επισημαίνουν κύκλοι της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας.

Ο ΓΓ της Διεθνούς Ναυτιλιακής Ένωσης -ΙΜΟ, Kitack Lim δηλώνει ότι ανησυχεί για την αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση και την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί σε όλο τον κόσμο καθώς παραβιάζεται ο μέγιστος χρόνος παραμονής στη θάλασσα που ορίζεται σε διεθνείς συμβάσεις ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 μήνες.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της Διεθνούς Ναυτιλιακής Οργάνωσης, συνεργάστηκαν με το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων για την αλλαγή πληρώματος, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Ο Γενικός Γραμματέας σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν επειγόντως αυτά τα πρωτόκολλα, επιτρέποντας στους εγκλωβισμένους ναυτικούς να επαναπατριστούν και άλλους να επανενταχθούν σε πλοία.

Ο Steve Cotton, Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μεταφορών δηλώνει: «Υπάρχουν 200.000 ναυτικοί εκεί έξω οι οποίοι απελπισμένα επιθυμούν να επιστρέψουν στο κρεβάτι τους, στο σπίτι τους, να συναντήσουν τις οικογένειές τους και να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους. Έχουν εγκλωβιστεί σε αυτά τα πλοία, διευκολύνοντας το παγκόσμιο εμπόριο από την έναρξη της πανδημίας. Αρκετά όμως -  δικαιούνται την επιστροφή σπίτι τους. Τώρα οι κυβερνήσεις πρέπει να φροντίσουν αυτό να συμβεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτή είναι η 33χρονη που απήγαγε τη 10χρονη Μαρκέλλα στη Θεσσαλονίκη

Νίκος Αλέφαντος, τα πάντα όλα: Η φυλακή, οι κόντρες, ο Τζακερόνης και άλλες ιστορίες

Σοβαρεύει η έξαρση της πανδημίας στη Γερμανία - Καραντίνα σε κτίριο στο Βερολίνο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης