«Να προχωρήσουμε σε μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο» λέει καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΘΕΜΑ 104,6)

«Να προχωρήσουμε σε μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο» λέει καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΘΕΜΑ 104,6)

«Να βρούμε τη στρατηγική εκείνη που θα μας επιτρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και αν δεν καταλήξουμε, να πάμε στη διεθνή δικαιοσύνη» ανέφερε ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

aoz
Είναι μία θετική εξέλιξη το γεγονός ότι για πρώτη φορά οριοθετούμε ΑΟΖ με την Ιταλία” ανέφερε μετά τις χθεσινές εξελίξεις ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τους Γιάννη Μακρυγιάννη και Βασίλη Αδαμόπουλο.

Θα ήθελα να δω το πλήρες κείμενο προκειμένου να δω τι ακριβώς προβλέπει για την επήρεια των νησιών και τι προβλέπει για τις τριεθνικές σχέσεις Ελλάδος, Ιταλίας, Αλβανίας στο βορρά και Ελλάδα Ιταλία, Λιβύη στο νότο” ανέφερε ακόμη ο κ. Ιωακειμίδης και πρόσθεσε ότι “πιθανότατα θα προχωρήσει η μερική οριοθέτησητης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, παρότι η τελευταία δεν θέλει να αναμειχθεί στην οριοθέτηση με το Καστελόριζο.

Στο ίδιο πλαίσιο, “τέτοιου είδους διενέξεις μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου και αυτό θα πρέπει να είναι και το πρότυπο και η στρατηγική στο πλαίσιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία” εξήγησε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, ενώ επισήμανε ότι “τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες εκτός από χωρικά ύδατα και αυτό δυσκολεύει την οποιαδήποτε προσέγγιση”.

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, αυτή “θέλει τις διαπραγματεύσεις με Ελλάδα” εκτίμησε ο κ. Ιωακειμίδης, αλλά υπογράμμισε πως η Τουρκία “το πιθανότερο είναι να θέσει και άλλα ζητήματα”. Σε κάθε περίπτωση, “όταν έστω και παρανόμως η άλλη πλευρά θέτει κάποια ζητήματα δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε” σχολίασε ο Καθηγητής, ενώ προέτρεψε να “βρούμε τη στρατηγική εκείνη που θα μας επιτρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και αν δεν καταλήξουμε, να πάμε στη διεθνή δικαιοσύνη”.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, “δεν πρόκειται να αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όσον αφορά τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου” ισχυρίστηκε ο κ. Ιωακειμίδης και υποστήριξε ότι “εάν φοβάστε θερμό επεισόδιο δεν βγαίνετε καθημερινά στους τηλεοπτικούς δείκτες να φωνάζετε, δεν περιμένετε να σας έρθει το θερμό επεισόδιο για να βρεθείτε εμπλεκόμενοι” και κατέληξε “είμαστε αιχμάλωτοι της γεωγραφίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρξουμε με την Τουρκία”.

Ειδήσεις σήμερα:

Γεννηματά: Θετική εξέλιξη η συμφωνία με την Ιταλία

Δένδιας: Αναμενόμενος ο εκνευρισμός του Ερντογάν - Μετά από 40 χρόνια η Ελλάδα απέκτησε ΑΟΖ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης