LIVE

Κορωνοϊός

Ανησυχία για τα «εισαγόμενα» κρούσματα κορωνοϊού - «Καμπανάκι» για τοπικά «lockdown» - Πώς φτάσαμε στον αριθμό «97»

maskes_main

Τι σημαίνει το απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πως «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» - Χαρδαλιάς: Δεν έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό - Πέτσας: Φυσικά υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού «lockdown»

Ανησυχία προκαλούν στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές -και στην κυβέρνηση, κατ' επέκταση- τα φαινόμενα «χαλάρωσης» μετά την σταδιακή άρση των περιορισμών για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επαναφέρει την γραπτή ενημέρωση στις 18:00, σε καθημερινή βάση -και όχι μόνο κάθε Πέμπτη, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα για νέα «lockdown», τοπικού ενδεχομένως χαρακτήρα, όταν και όπου χρειαστεί και εάν κάτι τέτοιο, φυσικά, κριθεί απαραίτητο. 

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» αναφέρει η τελευταία παράγραφος της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, όπου ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα, από την περασμένη Πέμπτη, 4 Ιουνίου.

Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 3.049, ενώ ο αριθμός των θυμάτων είναι 182.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 52 εκ των κρουσμάτων αθροίστηκαν σήμερα, Δευτέρα, ενώ άλλα 18 κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό, μόνο σήμερα, Δευτέρα.

Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται από τους ειδικούς στις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν σε μαγαζιά και κέντρα διασκέδασης στην Αθήνα, τη Μύκονο -και όχι μόνο- τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και στην άφιξη τουριστών -κυρίως από τη Γερμανία. Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο για τοπικά «lockdown», όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες και για τον τουρισμό.

Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας δεν θα διστάσουν να εισηγηθούν την επιβολή νέων μέτρων «lockdown» σε τοπικό επίπεδο, εφόσον χρειαστεί, ή και να προχωρήσουν σε απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς, που δίνουν αρκετά κρούσματα του ιού -όπως έγινε με την Ντόχα του Κατάρ.

Αλλωστε, το γεγονός ότι από τα 97 νέα κρούσματα, τα 30 προήλθαν από το εξωτερικό, αναγκάζουν τις υγειονομικές αρχές να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα και βεβαίως όλους τους προορισμούς. Αυτή την έννοια είχε και η αναφορά στην ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ότι «παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.049, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.

690 κρούσματα (22,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1735 (56,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δέκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. Τέσσερις (40,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 182 θανάτους συνολικά στη χώρα. 55 (30,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Χαρδαλιάς: Δεν έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό

«Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό κάνει λάθος» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και αφού ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν θα εξαφανιστούν, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι σημαίνει το γεγονός ότι θα εκδίδεται καθημερινή γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, απάντησε ότι κρίθηκε πως έτσι είναι καλύτερα.

Επισήμανε ότι με τον κ. Τσιόδρα λένε τα ίδια πράγματα από την πρώτη στιγμή και παρατήρησε: «Δεν άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα του κ. Τσιόδρα και τη δική μου. Κάθε μέρα κάνουμε τα ίδια πράγματα, που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες».

«Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε: «Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει».

Διαβεβαίωσε τους πολίτες πως, αν ο καθένας μας τηρεί τα μέτρα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να αποτραπεί η δημιουργία πολλαπλασιαστών ή φορτίων.

«Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω όχι, δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα» τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για τα κρούσματα από το εξωτερικό, ο υφυπουργός απάντησε πως «παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε».

Και κατέληξε: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε. Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο, το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Υπομονή... Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, δουλεύουμε νυχθημερόν, για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Πέτσας: Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού «lockdown»

Την ύπαρξη σχεδίου για τοπικό «lockdown» σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι, εφόσον υπάρξει εστία, να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από την Ντόχα, μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα, όπως είπε.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή, ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδήσεις σήμερα:

Υπουργείο Παιδείας: Ανοιχτά την Τρίτη τα σχολεία

Ιράν: Στους 8.351 οι νεκροί - Φόβοι για δεύτερο κύμα κορωνοϊού

ΠΟΥ: Είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος της πανδημίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (136)

Φιλοδώρημα;

Η διαχρονική πολιτικη αποβιομηχάνισης της χώρας και η μετατροπή του σε Μπανανία σερβιτόρων τωρα δικαιώνεται. Και δίχως κορονοιο, με μια ταξιδιωτική οδηγία σε έσβηναν απο τον χάρτη

Τεο7

Τι τους θέλει και τους μαζεύει εδώ ο κουλης. Στάθηκε μια φορά τυχερός. Δεύτερη δεν θα έχει.

Maik the beast

Καραντίνα ρε μέχρι να σβήσει ο ήλιος.....αν αυτη η ζούγκλα που ζούμε τώρα λέγεται κανονικότητα...εγώ είμαι ο Μπάτμαν......

The Beast

Έτσι σας θέλω πάνω από όλα το Εγώ η ηδονή και η καλοπέραση. Μια ζωή που είναι να βγεί ας βγεί. Να δω πότε θα εφαρμοστεί η 2η καραντίνα η διάλυση της παγκόσμιας οικονομίας η κατάργηση των μετρητών και η εγκαθίδρυση του New age στρατου στους δρόμους. Δεν έχεις κάνει εμβόλιο καρδιά μου? Μεσααα. Υδροχόο τον είπαν όχι χελώνα.

Καμια σχεση η χαλαρωση και ο συνωστισμος

67 απο τα 97 ειναι ταξιδιωτες και ειδικες ομαδες!!! Και τα υπολοιπσ σκορπια. Ποια χαλαρωση! Ποιος συνωστισμος! Επικεντρωθειτε στο προβλημα και αφηστε την προπαγανδα. Επιτελους! .

Αυτοπτης Μαρτυρας

Στην Ξάνθη έχουν γενικό χειρουργό να αξιολογεί τα περιστατικά στα ΤΕΠ, ο οποίος δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους αλλά παρ όλα αυτά παραμένει στην θέση του. Εχεις πυρετό και παρ όλα αυτά σου λέει αν κάνεις και τις επόμενες τρεις μέρες έλα για τεστ κοκ. Ο ανθρωπος είναι ασχετος και πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα.

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΥ ΤΙ ΕΙΣΑΙ//ΞΕΡΟΛΑ//.......................

Δ.Υ

αντε να κλεισουμε παλι την Υπηρεσια να τσιμπαω τα ευρω απο το σπιτι μου..αφου τρουπωσα με τους πολιτικους που ηθελαν την ψηφο μου, εσεις το παιζατε αντιδραση δεν ψηφαγατε ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΒΕΡ

Kostas

Σήμερα πήγα στο Jumbo Νέας Φιλαδέλφειας. Ούτε ένας υπάλληλος δε φορούσε μάσκα. Οι πελάτες το ίδιο. Αντισηπτικό πουθενά.

Apories

Τι έγινε ακριβώς με την Ντόχα του Κατάρ όπως αναφέρετε; Διότι μέχρι σήμερα το απόγευμα, η πτήση της Qatar Airways ήρθε και έφυγε κανονικότατα στον Βενιζέλο. Ή μήπως είναι πολλά τα λεφτά Άρη; Κατά τα άλλα φταίει η Μύκονος και οι Γερμανοί που κάνουν συνέχεια τέστ ( γι'αυτό και φαίνονται ότι έχουν κρούσματα - όχι όπως εδώ στο Μπανανιστάν που τα μόνα ευρήματα που έχουμε είναι στην Ξάνθη όπου γίνονται μαζικά τέστ και η υπόλοιπη Ελλάδα είναι... καθαρή), και όχι τα Μουσουλμάνια και τα Πάκια που έρχονται φίσκα πτήση από Ντόχα.

αυτή είναι η Ελλάδα...

...πάντα στην υπερβολή. Και αντί να κοιτάξουμε τα χάλια μας, και τις υπερβολές που έγιναν από τον Μάρτιο, αρχίσαμε τα πανηγύρια: είμαστε σπουδαίοι και καλά, σταματήσαμε και την ενημέρωση και όλοι καμάρι σαν γύφτικο σκεπάρνι. Και τώρα βλέπουμε ξαφνικά 97 κρούσματα μαζεμένα και πήγαμε στο άλλο άκρο: φταίνε οι τουρίστες, φταίνε οι δομές, φταίει που δεν έκαναν τεστ. Φυσικά, το κακό μας το κεφάλι ποτέ δεν φταίει που πάσχουμε από έλλειψη σοβαρότητας: από τον πρώτο ως τον τελευταίο, από τους ειδικούς ως τους ψεκασμένους.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης