Ιερά Σύνοδος: «Καμία αλλαγή στη Θεία Κοινωνία - Δεν έχει θέση στον Χριστιανισμό η γιόγκα»

iera01-mesa

Η Θεία Κοινωνία παραμένει ως έχει λέει η Εκκλησία της Ελλάδος συμφωνώντας με το Φανάρι - Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη  για το θέμα

Αδιαπραγμάτευτο παραμένει το θέμα της Θείας Ευχαριστίας για την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως αποφάσισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, απαντώντας σε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μετά την αμφισβήτηση που έχει δημιουργηθεί, λόγω κορωνοϊού για το θέμα της Θείας Κοινωνίας.

Σε ομόφωνη απόφαση της ΔΙΣ, διευκρινίζεται επίσης ότι «η διαδικασία μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας προς τους πιστούς παραμένει ως έχει και όπως μας έχει παραδοθεί υπό των αγίων Πατέρων και υπό της Ιεράς μας Παραδόσεως».

Η ΔΙΣ θα στείλει απαντητικά Συνοδικά Γράμματα, στα οποία θα δηλώνεται και πάλι το ότι η Εκκλησία της Ελλάδος εμμένει στην εξ αρχής εκφρασθείσα δογματική και θεολογική επιβεβαίωσή της ότι «το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο όπως μας παρεδόθη από την περί αυτού διδασκαλία της Ορθοδόξου Παραδόσεως και των αγίων Πατέρων της αγίας μας Εκκλησίας».

Τα απαντητικά γράμματα αφορούν σε επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τις 17 Μαΐου σχετικού προς το θέμα της κοινής πορείας στην ποιμαντική αντιμετώπιση των αμφισβητήσεων του καθιερωμένου τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας, αλλά και του από 19-5-2020 Γράμματος του Πατριάρχου Ρουμανίας Δανιήλ σχετικά με το ίδιο θέμα θέμα.

Ασυμβίβαστη η «γιόγκα» με τη Χριστιανική Πίστη

Επίσης η ΔΙΣ ομοφώνως υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής». Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμμία θέση στην ζωή των Χριστιανών.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στην σημερινή δεύτερη ημέρα της για τον μήνα Ιούνιο η ΔΙΣ υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της ΔΙΣ δέχθηκαν τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον Υπουργό Υγιείας Βασίλειο Κικίλια, στον οποίο επεδόθη, ως δωρεά της Εκκλησίας της Ελλάδος, υγιειονομικό υλικό για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγιείας, ήτοι δέκα (10) monitors για τον εξοπλισμό των μονάδων εντατικής θεραπείας, αξίας 85.000,00 € & ένας (1) κεντρικός σταθμός παρακολουθήσεως για τις ΜΕΘ, αξίας 12.000,00 €.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ αποφάσισε:

- Έλαβε γνώση του από 17-5-2020 Γράμματος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικού προς το θέμα της κοινής πορείας στην ποιμαντική αντιμετώπιση των αμφισβητήσεων του καθιερωμένου τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας, ως και του από 19-5-2020 Γράμματος της ΑΜ του Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ σχετικού προς το ίδιο θέμα.
Η ΔΙΣ απεφάσισε, ομοφώνως, να αποσταλούν απαντητικώς ανάλογα Συνοδικά Γράμματα, στα οποία θα προσεπιδηλούται και πάλι το ότι, η Εκκλησία της Ελλάδος εμμένει στην εξ αρχής εκφρασθείσα δογματική και θεολογική επιβεβαίωσή της ότι «το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας παραμένει αδιαπραγμάτευτο όπως μας παρεδόθη από την περί αυτού διδασκαλία της Ορθοδόξου Παραδόσεως και των αγίων Πατέρων της αγίας μας Εκκλησίας», ως επίσης και το ότι «η διαδικασία μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας προς τους πιστούς παραμένει ως έχει και όπως μας έχει παραδοθεί υπό των αγίων Πατέρων και υπό της Ιεράς μας Παραδόσεως».

- Έλαβε γνώση του Απολογισμού των Δαπανών για το προσφερθέν έργο της Φιλανθρωπίας υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπό των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά το έτος 2019. Προς τούτο θα εκδοθεί σχετική Αναλυτική Έκθεση για τις παραπάνω δαπάνες.

- Όρισε το Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου των εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εξής:

α) Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 στις 7 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ως εκπρόσωπος της ΔΙΣ ο Σεβ. Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος. Ομιλητής ωρίσθη ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Σεραπίων Μιχαλάκης, Β’ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

β) Το πρωί της εορτής, Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή δύο βοηθών Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

γ) Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 στις 7 μ.μ., στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ως εκπρόσωπος της ΔΙΣ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΙΔ’ Κορίνθου Παύλεια 2020».

- Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων περί της διοργανώσεως της ΛΒ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας. Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας από την 19η έως και την 21η Οκτωβρίου 2020.

Η ΔΙΣ λαβούσα υπ’ όψιν την από 2-6-2020 εκδοθείσα ΚΥΑ περί επιβολής μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημοσίας υγιείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 για το χρονικό διάστημα από 6-6-2020 έως και 9-7-2020, απεφάσισε να αποστείλει τις σχετικές οδηγίες προς τους Σεβ. Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η ΔΙΣ λαβούσα υπ’ όψιν τις εισηγήσεις της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων:

α) Εξ αφορμής της συστάσεως υπό διαφόρων φορέων και μέσων μαζικής ενημερώσεως, «της τεχνικής της Γιόγκα» ως τρόπου αντιμετωπίσεως του άγχους, κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19, λαβούσα υπ’ όψιν το από 16ης Ιουνίου 2015 Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, περί «της τεχνικής της Γιόγκα» και στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στη Χώρα μας είναι συνταγματικώς κατωχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής ευθύνης Αυτής για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, ομοφώνως απεφάσισε να υπενθυμίσει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής». Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμμία θέση στην ζωή των Χριστιανών.

β) Ενημερώνει το Ορθόδοξο Πλήρωμα για την νέα προσηλυτιστική δραστηριότητα της νεοπροτεσταντικής οργανώσεως «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση», επισημαίνουσα ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ως μέλη της Εκκλησίας, του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, δεν έχουν ανάγκη τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διαφόρους κήρυκες αυτών από το εσωτερικό η το εξωτερικό, και παραμένουν πιστοί στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, όπως αυτό παρεδόθη απ’ αρχής από τους ιερούς Ευαγγελιστές και ερμηνεύθηκε από τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας.

γ) Απεφάσισε να συστήσει δι’ Εγκυκλίου Σημειώματος στους Σεβ. Μητροπολίτες και τον Ιερό Κλήρο της Εκκλησίας της Ελλάδος να απέχουν από κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται από τις οργανώσεις Rotary και Lions, επειδή δεν περιορίζονται μόνον σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά επεκτείνονται και σε πράξεις θρησκευτικού χαρακτήρα, καθ’ όσον διαθέτουν τυπικό τελετουργίας εισδοχής νέων μελών και καθορίζουν προσευχή που απευθύνεται αδογμάτιστα σε ένα θεό, με την γενική έννοια του όρου και όχι κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας.

Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα «μαχαίρια» ο κυβερνήτης και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης με φόντο τις ταραχές

Ινστιτούτο ομορφιάς στην Ταϊλάνδη έφτιαξε... μίνι μάσκες για τις πελάτισσες

Ελεύθερη από σήμερα η μετακίνηση πολιτών σε όλη την Ιταλία - Αυξημένη κίνηση σε τρένα, λιμάνια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Zagklos

Ελληνισμός και χριστιανισμός, δύο εκ διαμέτρου ασυμβίβαστες έννοιες. Η' είσαι Έλληνας, ή χριστιανός, όταν λες είμαι "Έλληνας" παύεις να είσαι χριστιανός.

lonely heart

Ο Covid 19 ξεσκέπασε την μικρότητα και ιδιοτέλεια της εκκλησιας. Οι νέοι την εγκαταλειπουν ομαδικα. μονο 75 + βλεπει κανεις μέσα στην εκκλησία. Το δυναμικό και μορφωμενο τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού πιστεύει στην επιστήμη και οχι σε αρχαίες δυσιδαιμονίες. Αρκετά κράτησε το παραμυθι. Η Ορθοδοξία είναι ένα μεγάλο βαριδι στα πόδια του εθνους. Είναι μια από της αιτιες της κακοδαιμονίας μας και του ότι είμαστε στον πάτο των εθνών της Δυσης. Στην κριση του Covid 19 τα πηγαμε περίφημα γιατί δεν ακούσαμε τούς παππάδες και στους βάλαμε στο περιθωριο. Αυτή η επιτυχία είναι ευκαιρία για μια καινουργια αρχη του εθνους, με περιθοριοποιημένο το ιερατείο και την εκκλησια μονο στους υπερήλικες.

Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος

Είμαι νέος και πιστεύω στον Χριστό και στην Εκκλησία!

come together

Kατ εμε και ο Ιησους δεν είναι αμέτοχος του στρεβλώματος των λόγων του από επιτηδιους του ιερατείου. Ηρθε δίδαξε καποια πραγματα και μετά λεει εγω φευγω και βγάλτε τα ματια σας? Έπρεπε να φροντιζει με απολυτως σαφείς γραφές και εντολές, ετσι ώστε οι λόγοι του και το ηθικό διδαγμα των λόγων του να μην χωράνε διάφορες παρερμηνείες όπως αρεσει στον καθένα. Ο Ιησους ειναι συνυπεθυνος για ότι κακό έχει κανει και κάνει ο χριστιανισμος και ο κλήρος.

Άκυρος

3 εβδομάδες ανοιχτές εκκλησίες και καμία έξαρση του κορωνοιου, μια συγνώμη δεν βλάπτει για όλα αυτά που ακούστηκαν για το μυστήριο της θείας ευχαριστίας.

Ακυρη

Κακομοιρη δεν υπαρχει εξαρση γιατι αυτοι που τον εχουν καθονται στα σπιτια τους και δεν τρεχουν να μεταλαβουν... καλο στουρναρι και του λογου σου....

rtrdrf

Έχει βουίξει όλος ο κόσμος με την αναχρονιστική πλέον πρακτική της Εκκλησίας που χρησιμοποιησε τη λαβίδα επι Βυζαντίου για πρακτικούς καθαρά λόγους, καθώς στην Αρχαία Εκκλησία οι πιστοι κοινωνούσαν όπως οι παπάδες - χωριστά το σώμα από το αίμα, και το αίμα από το κοινό ποτήριο. Λες και ο Χριστός κοινώνησε τους Αποστόλους με το κουταλάκι! Λες και ο τρόπος της Θείας Μετάληψης είναι εξίσου ή και πιο σημαντικός από την ίδια τη Θεία Μετάληψη! Αλλα αντί για αυτό το σημαντικό θέμα βλέπουμε ότι-να-ναι ανακοινώσεις για τη γιόγκα. Λυπάμαι πολύ για την κατάντια της Ιεραρχίας, που έχει πλέον καθαρά μετατραπεί σε μια φαρισαική τυπολατρική ελίτ. Στις συνόδους τους αντί να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα που απομακρύνουν τους λογικά σκεπτόμενους και μορφωμένυς πιστούς, τσακώνονται πλέον μόνο για το ποιος θα κάνει κουμάντο σε ποια περιοχή. Ξεκάθαρα προτιμούν (και προφανέστατα επιθυμούν) το κάθε κράτος να απαγορεύει τα μυστήρια και τις συνάξεις των πιστών τους για να μπορούν έτσι ελέγχουν ένα μαινόμενο, θυματοποιημένο, αμόρφωτο πόπολο, με τις συνάξεις «λογικής λατρείας» τους να μοιάζουν περισσότερο με τελετές μαγείας και μαγγανείας.

Μαριον

Αι γεια σου! Πες τα!

Γιώργος

Πόσο κομπλεξικοι και ημιμαθείς είναι όλοι αυτοί οι γελοίοι τύποι πού σχολιάζουν ειρωνικά ότι και να πει η εκκλησία! Κάποτε ο άγιος παισιος από αγάπη έκανε προσευχή για τον διάβολο να μετανιώσει. Εμφανίστηκε τότε ο διάβολος και τον μουντζωνε και τον κοροϊδεύει. Αυτά κάνουν και τώρα κάποιοι στις προτροπές τής εκκλησίας να τους προστατέψουν από τα δίχτυα του διαβόλου. Κοροϊδεύουν και μουντζωνουν

χαχαχαχαχα

Η γιόγκα έχει ινδική προέλευση ενώ ο χριστιανισμός είναι ελληνικός και ο Θεός μας φέρει το ελληνικότατο όνομα Γιαχβέ

Στέφανος

Τέλος εσύ είσαι μπούφος. Να τα λέμε όλα έτσι? Μη βγάζουμε μισά συμπεράσματα, να ολοκληρώνεται η συλλογιστική.

Αφορίστε με!

Μήπως θα έπρεπε να αφορίσουν όσους κάνουμε γιόγκα; Έχουν αφορίσει τους μεγαλύτερους Έλληνες. Από τον Υψηλάντη και την Μπουμπουλίνα ως τον Καζαντζάκη. Ο Κολοκοτρώνης και ο Βενιζέλος αφορίστηκαν από δύο φορές ο καθένας!!! Θα ήταν τιμή μου να με αφορίσουν κι εμένα. Σας προκαλώ: Αφορίστε με εδώ και τώρα!

Σατανάς

Έλα στην αγκαλιά μου μικρέ αφορισμένε...

WTF

Τους πείραξε η γιόγκα και όχι που ο κολλητός τους αφόρισε τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μήπως έχουν ξεφύγει εντελώς;

δεν έχετε ομάδα δεν έχετε λαό

Θέλει πολύ θράσος να μιλάνε οι εκπρόσωποι της μικρής ελλαδικής εκκλησίας για όλο τον χριστιανισμό. Ο πραγματικός χριστιανισμός δεν έχει πρόβλημα με την γιόγκα, μόνο κάποιοι ασήμαντοι παπάδες στην Ελλάδα έχουν, οπότε στρχδμς

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης