«Πράσινο φως» από ΚΑΣ για το ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη

«Πράσινο φως» από ΚΑΣ για το ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ύψη των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη ορίζονται στα 21 μέτρα και στα 24 μέτρα για ένα τμήμα της λεωφόρου Συγγρού

kas_akropoli
«Πράσινο φως» στο σχέδιο «Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού υψών εντός οριοθετημένης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα εντός της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι» έδωσαν χτες ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ύψη των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη ορίζονται στα 21 μέτρα και στα 24 μέτρα για ένα τμήμα της λεωφόρου Συγγρού.

Στις ταράτσες τους δεν θα μπορούν να κατασκευάζονται κολυμβητικές δεξαμενές, αλλά θα επιτρέπονται βοηθητικές κατασκευές (π.χ. απόληξη κλιμακοστασίου), το εμβαδόν των οποίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 35 τ.μ., καθώς και φυτεύσεις σε επιπλέον ύψος 1 μέτρου.

Χιλιάδες ήταν οι καταγγελίες κατοίκων για «Πολεοδομικό έγκλημα στην Ακρόπολη» µε τα δεκαόροφα ξενοδοχεία στου Μακρυγιάννη και στο Κουκάκι.

Υπενθυμίζεται ότι πολίτες είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας για να εμποδισθεί η ανέγερση τόσο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου όσο και άλλων πολυώροφων κτηρίων που απειλούσαν να κρύψουν την θέα στην Ακρόπολη.

Μάλιστα ο σάλος που είχε ξεσπάσει είχε προσελκύσει, πριν ένα χρόνο και την προσοχή της εφημερίδας Guardian.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν είναι όλα προς πώληση - Οι Έλληνες κινητοποιούνται καθώς νέα ξενοδοχεία απειλούν τη θέα στην Ακρόπολη», η βρετανική εφημερίδα παρέθετε τα επιχειρήματα και τις απόψεις των πολιτών που διεξάγουν την εκστρατεία για να σταματήσει η κατασκευή του μοντέρνου ξενοδοχείου, και άλλων όπως αυτό.

«Το 10όροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου στην Αθήνα φτιάχτηκε για να ξεχωρίζει. Χτισμένο για να εντυπωσιάζει, διαθέτει μια όμορφη νεωτεριστική πρόσοψη με ξύλινη επένδυση που προσδίδει μια σύγχρονη πινελιά στη δημοφιλή περιοχή Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη. Καθώς όμως οι ντόπιοι κάτοικοι το παρακολουθούσαν να υψώνεται τον χειμώνα, άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι. Τον Φεβρουάριο, όταν έφτασε τα 31,5 μέτρα, το ξενοδοχείο ήταν το ψηλότερο κτίριο της γειτονιάς και είχε αρχίσει να παρεμποδίζει για πρώτη φορά την θέα στον Παρθενώνα και τα οχειρωμένα τείχη του», επισήμανε τον Μάρτιο του 2019 η Guardian.

«Ξαφνικά, έστεκε ψηλότερα ακόμη και από το νέο μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε στην εφημερίδα η Ειρήνη Φρεζάδου, δείχνοντας το κτίριο από την ταράτσα του σπιτιού της. «Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή. Οι ελληνικοί νόμοι περί ζωνών φέρουν μερίδιο της ευθύνης, αλλά μια κατασκευή τόσο γιγαντιαίων διαστάσεων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
«Μέτωπα μάχης διαμορφώνονται στον ορίζοντα πάνω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από τις στέγες ντόπιων πολιτών που κινητοποιούνται μπροστά στο ενδεχόμενο να ανεγερθούν πολυώροφα κτίρια σε λίγα μέτρα απόσταση από το αριστούργημα της εποχής του Περικλή, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», εξηγούσε το άρθρο.

Ειδήσεις σήμερα

Δημοσκόπηση MRB: «Νταμπλ σκορ» σε πρόθεση ψήφου και καταλληλότητα για ΝΔ και Μητσοτάκη

Οι θεωρίες συνωμοσίας για βιοτσίπ επιστρέφουν

Reuters: Τα βασικά σημεία του γαλλογερμανικού σχεδίου των 500 δισ. ευρώ - Πώς θα μοιραστεί το ποσό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης