Δίκη Τοπαλούδη: Αύριο η ημέρα της κρίσης για τους κατηγορούμενους – Η αγόρευση καταπέλτης της εισαγγελέως

Δίκη Τοπαλούδη: Αύριο η ημέρα της κρίσης για τους κατηγορούμενους – Η αγόρευση καταπέλτης της εισαγγελέως

Το μεσημέρι της Παρασκευής θα ανακοινωθεί η απόφαση για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη – Η συγκλονιστική αγόρευση της εισαγγελέως και οι αντιδράσεις δικηγόρων

topaloudi-diki0
Η τελευταία πράξη της υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη αναμένεται ότι θα εκτυλιχθεί την Παρασκευή το μεσημέρι, καθώς μετά από διάσκεψη δικαστών και ενόρκων του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών που διεξάγεται η δίκη, με διακοπή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι τόνοι πολλές φορές ανέβηκαν. Ωστόσο η πλέον χαρακτηριστική στιγμή θεωρείται η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, που συγκλόνισε για τον τρόπο που μίλησε για την αδικοχαμένη φοιτήτρια αλλά και την αυστηρή γλώσσα που χρησιμοποίησε τόσο για τους κατηγορούμενους, όσο και για τους δικηγόρους.

Οι αντιδράσεις ήταν μικτές. Μερίδα της κοινής γνώμης έκανε υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την αγόρευση της εισαγγελέως, ωστόσο οι αναφορές της προς τους δικηγόρους προκάλεσαν την έντονη αντίδρασή τους, με τον πρόεδρο της Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσό να προχωρά σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας, την οποία κλήθηκε να αναγνώσει στο Δικαστήριο σύμβουλος του ΔΣΑ.

Να ανακαλέσει όσα προσβλητικά είπε για τους δικηγόρους ζήτησε ο Βερβεσός

Ο Δημήτρης Βερβεσός ζήτησε από την Αριστοτέλεια Δόγκα, να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να κινήσει άμεσα σε βάρος της την προβλεπόμενη, πειθαρχική διαδικασία.

Αφορμή οι αναφορές της εισαγγελέως για τους δικηγόρους της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, η εισαγγελέας «προσβάλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης».

Ένα βήμα πίσω έκανε η εισαγγελέας

Πάντως, μετά από ένταση κατά τη διάρκεια της εκδίκασης, η εισαγγελέας έλαβε τον λόγο και τόνισε ότι σέβεται και υπολήπτεται το δικηγορικό λειτούργημα και ότι οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, μίλησε για εισβολή συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην αίθουσα του δικαστηρίου και για «πογκρόμ Βερβεσού». «Οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, θα αναδείξουν ότι είναι καλό για τον πελάτη του. Τι κάνουμε εδώ τόσους μήνες; Προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια», είπε η εισαγγελέας.

Αποστάσεις από τις ενέργειες Βερβεσού κρατά ο Θεμιστοκλής Σοφός

Αποστάσεις από τις ενέργειες του Δημήτρη Βερβεσού κράτησε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Θεμιστοκλής Σοφός, που σε δήλωσή του εκτιμά ότι «Πριν την έκδοση Δικαστικής απόφασης σε εκκρεμή δίκη, οποιαδήποτε προτροπή οργάνου, ακόμα και με τις καλύτερες των προθέσεων (που δεν αμφισβητούνται εδώ), και μάλιστα χωρίς προηγουμένη συλλογική απόφαση Δ.Σ., χαρακτηρισμοί θέσεων της Εισαγγελέως της Έδρας σε εκκρεμή δίκη, ως “προσβολής του δικηγορικού σώματος στο σύνολό του και του ρόλου του υπερασπιστή δικηγόρου» συνιστά προφανώς απερίσκεπτη ενέργεια, πολλώ δε μάλλον η πρόσκληση της Προέδρου του Δικαστηρίου εκκρεμούς Δίκης, “να επαναφέρει την Εισαγγελέα της έδρας στην τάξη”, και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου “να κινηθεί άμεσα σε βάρος της η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία”».

Αν και ο χαρακτηρισμός ως «τέρατος» ή «αδίστακτου» ενός κατηγορούμενου δεν είναι κατ΄αρχήν συνήθης σε μια δίκη, η δίκη παραμένει δίκαιη, καθώς οκ ατηγορούμενος δικαιούται να προσφύγει στο δικαστήριο με αίτημα ανάκλησης της προσβλητικής φράσης.

Πάντως, αναφορικά με την απαξιωτική ή προσβλητική αναφορά στον ρόλο των συνηγόρων ή των δικαστικών λειτουργών, ο κ. Σοφός έκανε λόγο για «έλλειψη κουλτούρας και γνώσης της έννοιας της δίκαιης δίκης, και των δικαιωμάτων (των οικείων) του θύματος και του κατηγορουμένου». Ωστόσο, η προστασία δεν παρέχεται «με εφόδους σε εκκρεμή δίκη, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της, αλλά με νόμιμα μέσα και έγγραφη διαδικασία».

Η συγκλονιστική αγόρευση της εισαγγελέως

Κλείσιμο
Πάντως λίγες ώρες πριν, η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα ζήτησε να κυρηχθούν ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι, απορρίπτοντας όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς.

Όπως ανέφερε, η Ελένη Τοπαλούδη ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή, ως άμωμος αμνός. Αναφερόμενη στα γεγονότα του Νοεμβρίου του 2019, η εισαγγελέας μίλησε για σχέδιο των δυο κατηγορουμένων, αναφέροντας πως ο 21χρονος αλβανικής καταγωγής ήταν εκείνος που λειτουργούσε ως «δόλωμα» λόγω του παρουσιαστικού του και πήγαινε ευάλωτες κοπέλες «ως λάφυρα» στον ευκατάστατο Ροδίτη συγκατηγορούμενό του.

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας άφησε αιχμές για προσπάθειες να «κουκουλωθεί» η υπόθεση, όταν ακόμη οι έρευνες βρίσκονταν στα χέρια του λιμενικού Θ. Ζόβα, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους γονείς αλλά και την γιαγιά του 23χρονου Ροδίτη, η οποία κατοικεί κάτω από το διαμέρισμα όπου έλαβαν χώρα, κατά το κατηγορητήριο, ο βιασμός και η άγρια κακοποίηση της κοπέλας.


«Μεγαλώσατε ένα παιδί τέρας» είπε μάλιστα στον πατέρα του 23χρονου Ροδίτη και τόνισε πως θα ζητήσει περαιτέρω έρευνα καθώς θεωρεί, όπως είπε, πως τόσο ο πατέρας όσο και η γιαγιά «γνώριζαν». Αναφέρθηκε ειδικά στην εξαφάνιση ενός στρώματος από το σπίτι - «σε αυτό μαρτύρησε επί ώρες η Ελένη» είπε – αλλά και σε προσπάθεια του πατέρα να πείσει ιδιώτη ψυχίατρο να εκδώσει γνωμάτευση ότι ο γιος του είναι ψυχωτικός ώστε να έχει το ακαταλόγιστο.

«Και νεκρή θα την βίαζαν»

«Είχαν σχέδιο να τη βιάσουν και νεκρή θα την βίαζαν» είπε η εισαγγελέας και επισήμανε: «Η Ελένη δεν ήθελε, αντιστάθηκε, αρνήθηκε, πάλεψε. Η Ελένη ήταν αθώα αλλά με δύναμη ψυχής. Πήγε σε άγρια θηρία. Δεν υπέκυψε σε αυτούς τους εγκληματίες και το πλήρωσε με τη ζωή της. Φώναξε και εκεί άρχισαν το ξύλο. Την πήγαν σηκωτή εκεί που ήταν το στρώμα για να είναι πιο άνετα. Ο ένας κατηγορούμενος της κράταγε τα χέρια και ο άλλος την χτύπαγε. Οι ρόλοι εναλλάσσονταν…». Όπως ανέφερε η εισαγγελέας η άρνηση και η σθεναρή αντίσταση της κοπέλας, πυροδοτούσε το θυμό των κατηγορουμένων, οι οποίοι «σκέφθηκαν ότι η Ελένη αν ζήσει θα τους καταδώσει και έτσι αποφάσισαν να τελειώσουν μαζί της». Τέλος, η εισαγγελέας τόνισε ότι αποφάσισαν να πετάξουν την Ελένη Τοπαλούδη στη θάλασσα και ενώ εκείνη είχε προλάβει να ψελλίσει «ο πατέρας μου θα σας βρει».


«Αντιστάθηκε με ηρωισμό»

«Η Ελένη ήταν ένα κορίτσι με όνειρα και με πολύ υψηλούς στόχους. Αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι-σύμβολο …Η Ελένη αντιστάθηκε με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί είναι η κατάρα της ζωής τους» είπε η εισαγγελέας δείχνοντας προς τους δυο κατηγορουμένους της υπόθεσης, τον 23χρονο Ροδίτη, και τον 21χρονο συγκατηγορούμενό του αλβανικής καταγωγής.

«Η κόρη σας σαν λαμπρό αστέρι θα μας δείχνει πάντα το δρόμο από εκεί που είναι. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω το λόγο μου. Ζητώ να κηρυχτούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, όπως κατηγορούνται δεν έχω καμία αμφιβολία», τόνισε ακόμη.

Απευθύνθηκε και προσωπικά στον πατέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας λέγοντας του τα εξής: «Υποκλίνομαι στο ήθος, σας. Δεν ξέρω αν εγώ θα είχε αυτό το ανάστημα.. Έχω την άποψη του Αριστοτέλη ότι δεν συγχωρείς τους εχθρούς για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη…».

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Τοπαλούδη: Αύριο ανακοινώνεται η απόφαση του δικαστηρίου


Δίκη Τοπαλούδη: Τεταμένο κλίμα - Παραμένει στη θέση της η εισαγγελέας μετά τις αντιδράσεις των δικηγόρων

Δικηγόροι κατά της εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη: «Ζητήστε συγγνώμη!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης