Γιάννης Αρμεύτης, ο αρχιτέκτονας των βιώσιμων πόλεων
desighn-arthrou

Γιάννης Αρμεύτης, ο αρχιτέκτονας των βιώσιμων πόλεων

O εμπνευστής πίσω από κτίρια απαράμιλλης αισθητικής στο εξωτερικό,αλλά και από εντυπωσιακούς ουρανοξύστες στην Κύπρο, οραματίζεται να μετατρέψει τη Λεμεσό σε «πράσινη» πόλη με την ιδιότητα του δημάρχου

Πολυώροφα κτίρια Blu Marine Tower


Aεικίνητος άνθρωπος, o Γιάννης Αρμεύτης ταξιδεύει συνεχώς και σχεδιάζει εμβληματικά κτίρια σε Ελλάδα και Κύπρο. Η ιστορία του ξεκινά το 1994, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική, στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1995 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό του γραφείο, το οποίο το 2004 εξελίχθηκε σε Αρμεύτης και Συνεργάτες και το 2019 σε Αρμεύτης και Συνέταιροι. Το 2007 ο ίδιος έλαβε το Κρατικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής για έργο Νέου Αρχιτέκτονα, ενώ το γραφείο του έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς - το 2011 κέρδισε το Α’ Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Ανάπλαση των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού.

Νέος και δραστήριος, ο Γιάννης Αρμεύτης βρίσκεται πίσω από πολλά υψηλά κτίρια που εντυπωσιάζουν στην Κύπρο. «Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε το Blue Marine για την επιχειρηματική οικογένεια και brand Λεπτός Εstate, που αποτελείται από τρία ψηλά κτίρια των 26, 30 και 34 ορόφων, περίπου 100.000 τ.μ. Πρόκειται για χώρους επαγγελματικής και οικιστικής χρήσης. Το υψηλό κτίριο ξεκίνησε μετά την οικονομική κρίση του 2013, όταν ουσιαστικά το real estate αντιμετώπιζε πρόβλημα και οι τιμές των ακινήτων είχαν πέσει. Η κυβέρνηση, λοιπόν, πήρε δύο βασικά μέτρα: αύξησε τον συντελεστή δόμησης και αναθεώρησε το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων».



Μου εξηγεί πώς στο αστικό τοπίο η αύξηση της πυκνότητας δημιουργεί προϋποθέσεις για πιο συμπαγή, μοντέρνα πόλη. Το Οβάλ Κτίριο, για παράδειγμα, ένα εντυπωσιακό συγκρότημα 16 ορόφων στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, έχει απίστευτη ζήτηση, με τους ενδιαφερόμενους να ανυπομονούν για τη στιγμή που θα ελευθερωθεί ένας χώρος για να τον ενοικιάσουν. «Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στα 60 υψηλά κτίρια. Τα περισσότερα βρίσκονται στη Λεμεσό, που είναι ένας ελκυστικός διεθνής προορισμός», αναφέρει και τονίζει πως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου αποτελεί πόλο έλξης για ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες τεχνολογίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μετακίνηση πληθυσμού της εκεί.

Στην ερώτηση πώς οραματίζεται μια βιώσιμη πόλη, η απάντησή του είναι σαφής: «Ιεραρχώ το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αν χρειάζομαι μία ώρα για να πάω από το ένα σημείο μιας πόλης σε άλλο, αυτή η πόλη δεν είναι βιώσιμη.

Η εύκολη και οικονομική μεταφορά είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα. Στην ιδεατή “πόλη των 15 λεπτών”, όπως την ονομάζουμε, οι πολίτες μπορούν να κάνουν ό,τι χρειάζονται σε ένα τέταρτο της ώρας. Και, μάλιστα, χωρίς να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο».



Η «πράσινη» Λεμεσός

Το 2020, ο Γιάννης Αρμεύτης μαζί με μια ομάδα ενεργών πολιτών από όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής δημιούργησαν την «Πρωτοβουλία για τη Λεμεσό», ένα φόρουμ διαλόγου στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν οι Λεμεσιανοί με απόψεις για το μέλλον της πόλης. Στόχος του υποψήφιου δημάρχου στις εκλογές του Ιουνίου είναι να μετατραπεί η Λεμεσός σε μια βιώσιμη, ανθεκτική και «πράσινη» πόλη. «Ο δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται έξω από το γραφείο του, να συνομιλεί με τον κόσμο και να κατανοεί τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.



Αλλωστε αυτό που έμαθα μέσα από την επαγγελματική μου πορεία είναι ότι οποιοσδήποτε θέλει να ηγηθεί μιας προσπάθειας και να πετύχει αποτελέσματα, εκτός από δυναμισμό και αποφασιστικότητα, θα πρέπει να λειτουργεί με ομαδικότητα και συλλογικότητα. Να έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά του», αναφέρει ο Γιάννης Αρμεύτης, καταλήγοντας πως ο δήμαρχος δεν είναι τίποτα άλλο από ένας καλός μάνατζερ. «Οφείλει να παίρνει σωστές και γρήγορες αποφάσεις. Να αντισταθεί στη γραφειοκρατία και να υπάρχει διαφάνεια στις κινήσεις του. Αργά ή γρήγορα, όλοι θα λογοδοτήσουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ