Σουηδία - Οίκος Μπερναντότ: Μια τρελή, τρελή οικογένεια

Σουηδία - Οίκος Μπερναντότ: Μια τρελή, τρελή οικογένεια

«Συναρμολογώντας» τη βασιλική φαμίλια της Σουηδίας ή αλλιώς μια φαμίλια-σκάνδαλο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
royal-swedish-family-arthro
Στα 68 χρόνια της βασιλείας της η Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας έχει ακούσει τα εξ αμάξης. Κι όμως, η δράση της μοιάζει με πταίσμα μπροστά στον βασιλιά της Σουηδίας, τον μακροβιότερο στον θρόνο από το 1720 -βασιλεύει εδώ και 46 χρόνια-, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι 205ος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού στέμματος. Ο Κάρολος ΙΣΤ’ διακατέχεται από το σύνδρομο του Πίτερ Παν. Είναι το αγόρι που δεν μεγαλώνει ποτέ, παρότι τον Απρίλιο συμπλήρωσε 76 χρόνια ζωής. Θεωρείται αποκομμένος από το ποίμνιό του και οι μόνες φορές που φαίνεται ότι και ο ίδιος διακατέχεται από αδυναμίες κοινών θνητών είναι όταν α) αναθεωρεί τους νόμους και το πρωτόκολλο κατά το δοκούν και β) όποτε κάποιο νέο για την ακόρεστη σεξουαλική ζωή του έρχεται στην επικαιρότητα. Το 1979 ο Κάρολος ΙΣΤ’ άλλαξε τη διαδικασία διαδοχής στον θρόνο προς όφελος της πρωτότοκης κόρης του πριγκίπισσας Βικτόρια. Ετσι, από το 1980 πρώτος τη τάξη διάδοχος είναι το πρωτότοκο παιδί του βασιλιά ανεξαρτήτως φύλου. Γενικά δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να δημιουργεί νέα δουκάτα και τίτλους, τους οποίους μοιράζει κατά το δοκούν στα τρία παιδιά του, τους συζύγους τους και τα επτά εγγόνια του. Αλλά αυτό ήταν κάτι σχεδόν αναμενόμενο από έναν άνθρωπο που βρέθηκε μια ανάσα από τον θρόνο σε ηλικία εννέα μηνών, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. Ωστόσο έπρεπε να περιμένει τον προπάππου και τον παππού του να διαφεντεύσουν τη Σουηδία πριν από την ενθρόνισή του που έλαβε χώρα τελικά το 1973. Ο διακοσμητικός ρόλος που αποδόθηκε στον μονάρχη από το 1974 άφησε άπλετο χρόνο στον νεαρό Κάρολο για να ασχοληθεί με τα αγαπημένα του αυτοκίνητα -διαθέτει μια ντουζίνα Porsche 911-, τα πάρτυ και τις γυναίκες. Ηταν ένας πρώτης τάξεως τρόπος για να πάρει την εκδίκησή του ένα παιδί που, παρότι σε μικρή ηλικία διαγνώστηκε με δυσλεξία, γαλουχήθηκε και μορφώθηκε με την προοπτική ότι κάποια μέρα θα γίνει βασιλιάς.

000_DV2061597
000_DV1501491
000_B9399
1. Η βασιλική οικογένεια σε απαρτία: πρίγκιπας Ντάνιελ, Κρις Ο’Νιλ, πριγκίπισσα Εστέλ, πριγκίπισσα Βικτόρια, πριγκίπισσα Μαγδαληνή, βασιλιάς Κάρολος, πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος και βασίλισσα Σίλβια 2. Η διάδοχος του θρόνου Βικτόρια με τον σύζυγό της Ντάνιελ Γουέστλινγκ απέκτησαν δύο παιδιά, την Εστέλ και τον Οσκαρ 3. Ο Κάρολος Φίλιππος διέλυσε µια σχέση δέκα ετών για να αφοσιωθεί στο µοντέλο και reality star Σοφία Χέλκβιστ με την οποία παντρεύτηκαν το 2016


Γνώρισε τη σύζυγό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972, και, όπως έχει πει, απλώς του έκανε κλικ. Με καταγωγή από τη Βραζιλία και τη Γερμανία η Σίλβια Ρενάτε Σόμερλαθ μπορεί να έμοιαζε αρχικά με το τέλειο θήραμα για τον γαλαζοαίματο playboy, αλλά τελικά ενσάρκωσε την ιδανική σύζυγο, βασίλισσα και μητέρα των παιδιών του. Στο πάρτυ την προηγουμένη του γάμου τους, τον Ιούνιο του 1976, υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλον το «για πάντα» υπό τους ήχους των ABBA, που είχαν σπεύσει να επενδύσουν μουσικά το ευτυχές γεγονός. Ο βασιλιάς, όμως, από την επομένη το είχε ξεχάσει. Εχει πολλάκις κατηγορηθεί για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του, τις οποίες η βασίλισσα αντιμετωπίζει με στωικότητα. Ακόμα και όταν το 2010 βιβλίο αποκάλυψε ότι ο μονάρχης στα νεανικά χρόνια του συμμετείχε σε πάρτυ οργίων σε κλαμπ της Στοκχόλμης, εκείνη στάθηκε δίπλα του. Ή όταν έγινε γνωστό ότι ο βασιλιάς το έριχνε έξω σε στριπτιτζάδικα, τις ώρες δηλαδή που δεν έβρισκε αγάπη και θαλπωρή στην αγκαλιά της επί χρόνια ερωμένης του, τραγουδίστριας Καμίλα Χάνεμαρκ - λέτε κάθε Κάρολος να έλκει τελικά μια Καμίλα; Αλλά η αλήθεια είναι ότι είχε και η βασίλισσα τον δικό της σταυρό να σηκώσει. Οπως τα ντοκουμέντα που αποδείκνυαν τη στενή σχέση του πατέρα της με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας και τα όχι τόσο ηθικά μέσα που απεργάστηκε για να πλουτίσει. Πάντως, το ζευγάρι φροντίζει να ξεχνά τα βάσανά του με ταξίδια σε κοσμοπολίτικους προορισμούς, παραθέτοντας φαντασμαγορικές δεξιώσεις και απονέμοντας κάθε χρόνο τα βραβεία Νόμπελ. Σε μια κρίση σεμνοταπεινοσύνης πέρσι ο Κάρολος ΙΣΤ’ ανακοίνωσε ότι απαλλάσσει πέντε από τα επτά εγγόνια του από τα βασιλικά καθήκοντά τους προκειμένου να μην επιβαρύνει τον σουηδικό προϋπολογισμό.

000_DV1372139
Ξεπερνώντας τις τρικυμίες, η πριγκίπισσα Μαγδαληνή ζει ευτυχισμένη στο πλάι του Βρετανού επιχειρηματία Κρίστοφερ Ο’Νιλ


Η πριγκίπισσα & ο χωρικός

Στις εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα με τη διάδοχο του σουηδικού θρόνου, τη 42χρονη Βικτόρια, τον σύζυγό της Ντάνιελ Γουέστλινγκ, τα δύο τους παιδιά και τον σκύλο τους Ρίο, ένα ημίαιμο διασταύρωση Πουντλ με Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, τίποτα δεν πρόδιδε τις Συμπληγάδες που πέρασε η πριγκίπισσα μέχρι να βρει το απάγκιο της. Μπορεί από τη γέννησή της να ακολουθείται από ένα σκάνδαλο, την αλλαγή του καθεστώτος στη διαδοχή, όμως για πρώτη φορά η πριγκίπισσα απασχόλησε σοβαρά τον Τύπο στα τέλη των 90s. Το 1997 το Παλάτι Χάγκα παραδέχτηκε ότι η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά πάσχει από ανορεξία. Η Βικτόρια, μην αντέχοντας την πίεση της κοινής γνώμης και μην μπορώντας να αντεπεξέλθει στο βάρος του να είναι διάσημη και διάφανη από την κούνια της, έφυγε για την Αμερική. Νοσηλεύτηκε σε κλινική και παράλληλα σπούδασε στο Γέιλ. Μαζί της, φύλακας άγγελός της ήταν ο τότε σύντροφός της. Οι δυο τους έμοιαζαν αχώριστοι, όμως το 2001 ανακοινώθηκε ο χωρισμός τους λίγους μήνες αφότου η Βικτόρια είχε επιβεβαιώσει τη σχέση σε συνέντευξή της. Η μοναξιά δεν ταίριαζε στην εύθραυστη πριγκίπισσα, η οποία, εκτός από τον θρόνο, έχει κληρονομήσει από τον πατέρα της και τη δυσλεξία. Μαζί με αυτό είχε να αναμετρηθεί και με το άγχος που την κατέβαλε κάθε φορά που είχε να απευθυνθεί σε ένα μεγάλο κοινό. Η Βικτόρια όμως γνώρισε ξανά τον έρωτα. Το 2002 σουηδική εφημερίδα αποκάλυψε ότι η διάδοχος του στέμματος βρισκόταν σε σχέση με τον προσωπικό γυμναστή της. Οι δημοσιογράφοι είχαν βγάλει λαβράκι. Η ταπεινή καταγωγή του Ντάνιελ Γουέστλινγκ, που προέρχεται από αγροτική οικογένεια, εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη κατηγορία που είχαν να του προσάψουν. Τι γύρευε ένας κοινός θνητός στο παλάτι; Οι αρραβώνες της διαδόχου ανακοινώθηκαν μετά από επτά χρόνια σχέσης, διάστημα που είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ο βασιλιάς δεν έβλεπε με καλό μάτι τον μέλλοντα γαμπρό του.

Από την ανακοίνωση ότι ο Κάρολος ΙΣΤ’ δίνει την έγκρισή του για τον γάμο, τον πιο πολυαναμενόμενο βασιλικό γάμο μετά από εκείνον του Καρόλου με την Νταϊάνα (συγγνώμη, Μαρί-Σαντάλ), τον Φεβρουάριο του 2009, μέχρι την πραγματοποίησή του στις 19 Ιουνίου του 2010, ανήμερα της 34ης γαμήλιας επετείου του Καρόλου με τη Σίλβια, μεσολάβησαν 17 μήνες και μια κρίσιμη επέμβαση. Τον Μάιο του 2009 ο Γουέστλινγκ, που αντιμετώπιζε ένα εκ γενετής πρόβλημα στα νεφρά του, υποβλήθηκε σε επιτυχή μεταμόσχευση με δότη τον πατέρα του. Η Βικτόρια, που εν τω μεταξύ είχε πάρει στα σοβαρά τον δημόσιο ρόλο της αντικαθιστώντας ακόμα και τον πατέρα της, δεν ήταν στο πλάι του τότε αρραβωνιαστικού της. Ελειπε για δουλειές του κράτους στη Γροιλανδία. Οχι, η πριγκίπισσα κάθε άλλο παρά άκαρδη είναι. Ο σύζυγός της, πρίγκιπας και δούκας του Βεστεργκέτλαντ πλέον, έχει αποκαλύψει πως όταν κάποτε εκείνη έπρεπε να λείψει έναν μήνα σε αποστολή στην Κίνα φρόντισε να του αφήσει τριάντα επιστολές, μία για κάθε ημερολογιακή ημέρα, στις οποίες κατέγραφε πόσο τον αγαπά. Γενικά, ο έρωτας είναι εκ των ων ουκ άνευ συστατικό της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας. Τους θρέφει και τους κρατά ζωντανούς. Οπως ο πάγος το κρέας.

Next Top Model

Πάρτε για παράδειγμα τον μικρότερο αδελφό της Βικτόριας, τον 41χρονο πρίγκιπα Κάρολο Φίλιππο. Μέσα σε μια νύχτα το 2009 διέλυσε μια σχέση δέκα ολόκληρων ετών, για να αφοσιωθεί στο μοντέλο και reality star Σοφία Χέλκβιστ. Πάνω που ο βασιλιάς και η βασίλισσα πήγαιναν να χωνέψουν τον γάμο της κόρης τους με έναν άσημο κοινό θνητό, η επιλογή του γιου τους αναζωπύρωσε την ανησυχία τους. Κοινώς τους είχαν ζώσει τα φίδια.

Κλείσιμο
Πού πήγαινε η μοναρχία και κυρίως πώς θα μπορούσαν να τιθασεύσουν τον γιο τους, ο οποίος ιχνηλατούσε σχολαστικά στον δρόμο του πατέρα του playboy; Κακά τα ψέματα. Παρότι είχε χάσει τον θρόνο από τη μεγαλύτερη αδελφή του, ο Κάρολος Φίλιππος ήταν η επιτομή του περιζήτητου εργένη. Ναι, κάτι σαν τον πρίγκιπα Χάρι. Πολύ αθλητικός, πολύ αφοσιωμένος στα γρήγορα αυτοκίνητα -τρέχει μάλιστα και σε αγώνες ταχύτητας-, με στρατιωτική εκπαίδευση (αλλά μάλλον όχι πειθαρχία) και απειράριθμες κατακτήσεις. Η Βικτόρια λέγεται ότι ανέλαβε να τον επαναφέρει στον ίσιο δρόμο. Δάσκαλε που δίδασκες... Αφού δεν τα κατάφερε, πήρε υπό την προστασία της την υποψήφια κουνιάδα της και την εκπαίδευσε, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα που θα αναλάμβανε όταν θα παντρευόταν τον αδελφό της. Ανέλαβε ακόμα και την εποπτεία των bachelor parties γαμπρού και νύφης, προκειμένου τα πράγματα να διατηρηθούν σε ένα ανεκτό από το παλάτι επίπεδο.

000_Par8197871
000_DV2061659
000_IZ6V4
1. Η πριγκίπισσα Σοφία και ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος στον γάμο τους, το 2015 2. Πριγκίπισσα Μαγδαληνή και Κρίστοφερ Ο’Νιλ με τη μικρή τους Λεονόρ 3. Η πριγκίπισσα Βικτόρια είναι το πιο λαοφιλές πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας


Ο γάμος έγινε τον Ιούνιο του 2015. Μπορεί οι Σουηδοί να ζητωκραύγαζαν για τους νεόνυμφους, όμως οι βολές από τον Τύπο δεν έλειπαν. Η Σοφία ήταν το νέο ιδανικό μαύρο πρόβατο. Ο πρίγκιπας υπερασπίστηκε το άλλο του μισό. Ναι, όπως ακριβώς ο Χάρι. Δεν έφτασε όμως και στο απροχώρητο, να παραιτηθεί δηλαδή από τα καθήκοντά του για τα μάτια μιας κοινής θνητής. Αλλωστε η πριγκίπισσα Σοφία και δούκισσα του Βέρμλαντ δεν είχε ανάγκη από προστάτες. Μπορούσε να κουλαντρίσει και μόνη της την εικόνα της, αλλά και να δικαιολογήσει τις νεανικές ατασθαλίες της, όπως τις ημίγυμνες φωτογραφήσεις της σε ανδρικά περιοδικά. «Πολλά έχουν γραφτεί όλα αυτά τα χρόνια. Για μένα είναι βαρετό. Από τις μέρες μου στο μόντελινγκ και τα reality shows έχουν περάσει δέκα χρόνια. Κι έχω προχωρήσει στη ζωή μου. Αλλά δεν μετανιώνω. Η εμπειρία διαμορφώνει τον άνθρωπο», είπε σε συνέντευξή της στο ντοκιμαντέρ «Ενας χρόνος με τη βασιλική οικογένεια» πριν από μερικά χρόνια. Ο Κάρολος Φίλιππος και η Σοφία έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον πρίγκιπα Αλέξανδρο και τον πρίγκιπα Γκαμπριέλ, τους οποίους ο παππούς τους δεν λησμόνησε να αποκληρώσει με το περσινό διάταγμά του.

Η τρίτη αδελφή

Η απόφαση του Καρόλου ΙΣΤ’, αν και από πολλούς θεωρήθηκε κενή νοήματος και από άλλους κρίθηκε ως άδικη, ήταν βάλσαμο στα αυτιά της μικρότερης κόρης του, της πριγκίπισσας Μαγδαληνής. Η 37χρονη ήταν, αν μη τι άλλο, πάντα αναθεωρήτρια και πρωτοπόρα, ειδικά αν θυμηθεί κανείς ότι στον γάμο της τον Ιούνιο του 2013 έγινε η πρώτη γαλαζοαίματη της χώρας που επέλεξε νυφικό αλλοδαπού σχεδιαστή και συγκεκριμένα του Valentino. Βέβαια, μέχρι τη μέρα που θα έδινε χαρά και εκείνη στους βασιλιάδες γονείς της, τους είχε κεράσει αρκετά πικρά ποτήρια. Φιλομαθής, φιλότεχνη, φιλάνθρωπη, επιδέξια στο σκι και στην ιππασία η μικρότερη κόρη του βασιλικού ζεύγους ήδη από τα 19 χρόνια της βρισκόταν σε δεσμό με τον αξιότιμο δικηγόρο Γιόνας Μπέργκστρομ. Το 2009 οι κοινοί θνητοί μπαινόβγαιναν πια στο παλάτι σαν να έπαιζαν σε δικό τους γήπεδο κι έτσι ο Κάρολος ΙΣΤ’ ανακοίνωσε δόξη και τιμή τους αρραβώνες της Μαγδαληνής - η πρόταση είχε γίνει σε ένα ρομαντικό ταξίδι του ζευγαριού στο Κάπρι. Ομολογουμένως δεν της έφερε γούρι. Ο γάμος που αναβλήθηκε μία φορά λόγω του παντρολογήματος της Βικτόριας δεν έγινε ποτέ. Ο λόγος; Η απιστία. Ο καλός της την απάτησε με 21χρονη φοιτήτρια στη διάρκεια διακοπών του για σκι στη Νορβηγία. Ο χωρισμός ήταν αναπόφευκτος. Πικραμένη η πριγκιποπούλα έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου για βραχύ διάστημα εργάστηκε στη UNICEF. Οι φήμες ότι ήταν ζευγάρι με τον Σταύρο Νιάρχο Jr οργίαζαν, όμως στον γάμο της μεγαλύτερης αδελφής της εμφανίστηκε μόνη. Εκεί γνώρισε τον Βρετανό επιχειρηματία Κρίστοφερ Ο’Νιλ.

000_DV988961
Παρά τις ακατάπαυστες ερωτικές ατασθαλίες του βασιλιά της Σουηδίας Καρόλου ΙΣΤ', η βασίλισσα Σίλβια παραμένει ακλόνητη στο πλευρό του


Παντρεύτηκαν τρία χρόνια αργότερα, έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και σήμερα ζουν αυτοεξόριστοι από το Στέμμα στο Λονδίνο. Η πριγκίπισσα Μαγδαληνή και ο σύζυγός της, που αρνήθηκε τον τίτλο ώστε να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στον αληθινό κόσμο, είναι μάλλον οι πιο αποστασιοποιημένοι από τη βασιλική οικογένεια. Οχι μόνο επειδή χαιρέτισαν την απόφαση του βασιλιά να απαλλάξει τα εγγόνια του από τα δημόσια καθήκοντα και την προσφώνηση της Αυτού Εξοχότητας, αλλά γιατί έχουν μια πιο κανονική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στη ζωή τους. Το 2015 ο Ο’Νιλ δεν κατάφερε να παραβρεθεί στους εορτασμούς των 69ων γενεθλίων του Καρόλου ΙΣΤ’. Για τους Σουηδούς ήταν σκάνδαλο. Εκείνος απάντησε απλώς ότι για τον ίδιο προηγείται η εξασφάλιση των προς το ζην για την οικογένειά του και μετά έρχονται όλα τ’ άλλα. Ακόμα και ο βασιλιάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ρεκόρ για ΝΔ - Στο 24% η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ερντογάν φτιάχνει πολιτοφυλακή, προειδοποιούν οι επικριτές του

Άλιμος: Πρόστιμο 20.000 ευρώ και λουκέτο δύο μηνών στο μπιτς μπαρ μετά τα πάρτι «συνωστισμού»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ