Ο πύργος του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας στη Γαλλία, κάνει το Μπάκιγχαμ να ωχριά

Ο πύργος του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας στη Γαλλία, κάνει το Μπάκιγχαμ να ωχριά

Chateau Louis XIV: Ενα όνειρο αξίας 275 εκατ. δολαρίων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
chateau-louis-xiv
Σε έναν πλανήτη όπου η εικόνα είναι κυρίαρχη, ο πύργος του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας στη Γαλλία κάνει το Μπάκιγχαμ να ωχριά σε χλιδή μπροστά του, ενώ το ανάκτορο των Βερσαλλιών έχει αποκτήσει ισχυρό ανταγωνιστή σε επίπεδο εντυπώσεων.

Οταν πριν από πέντε χρόνια έγινε γνωστό ότι ο πύργος που βρισκόταν στην περιοχή Λουβεσιέν της Γαλλίας πωλήθηκε αντί του ποσού των 275 εκατ. δολαρίων όλοι αναζητούσαν τον ιδιοκτήτη του πλέον ακριβού ακινήτου παγκοσμίως καθώς η τιμή πώλησής του έσπασε κάθε ρεκόρ. Ηταν τότε που ο νεαρός πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σήμερα 34 ετών, επιθυμούσε διακαώς να αγοράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και επειδή δεν τα κατάφερε αποφάσισε να επενδύσει στο επόμενο όνειρό του, που δεν ήταν άλλο από το να δημιουργήσει το δικό του ευρωπαϊκό παλάτι, το οποίο θα είναι ισάξιο -αν όχι μεγαλύτερο- του ανακτόρου των Βερσαλλιών. Το Chateau Louis XIV, όπως είναι γνωστό, απλώνεται σε μια έκταση 50.000 στρεμμάτων, ενώ το παλάτι μόνο του είναι 4.645 τετραγωνικά μέτρα. Αρχικά, ό,τι υπήρχε γκρεμίστηκε προκειμένου να χτιστεί το εντυπωσιακό οίκημα που αντλεί έμπνευση από τους πύργους του 17ου αιώνα και βρίσκεται στο σημείο όπου κάποτε στεγαζόταν η φρουρά που προστάτευε τον Λουδοβίκο ΙΔ’. Στην είσοδό του, μάλιστα, υπάρχει αντίγραφο του σιντριβανιού του Απόλλωνα από τις Βερσαλλίες, τα αγάλματα του οποίου είναι καλυμμένα με φύλλα χρυσού. Στην πρόσοψη βρίσκεται ένα εκπληκτικό ρολόι από χαλκό και σμάλτο, ίδιο ακριβώς με αυτό που υπάρχει στις Βερσαλλίες. Ο ανιψιός του γνωστού εμπόρου όπλων Ανταμ Κασόγκι, ο Εμάντ Κασόγκι, ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του πρίγκιπα και για τον λόγο αυτό προσέλαβε πάνω από 200 εργάτες, τεχνικούς και διακοσμητές προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Le château "Louis XIV" à Louveciennes vendu 275 millions d'euros

chateau-louis-xiv__5_

Κλείσιμο
Το παλάτι διαθέτει ιδιωτικό κινηματογράφο, night club, γήπεδο τένις και σκουός, δύο αίθουσες χορού, δύο εσωτερικές πισίνες και μία εξωτερική, 10 υπνοδωμάτια, αίθουσα κινηματογράφου και θεάτρου, βιβλιοθήκες και κελάρι με περισσότερες από 3.000 φιάλες κρασιού και σαμπάνιας. Τα ταβάνια του ξεπερνούν σε ύψος τα 15 μέτρα και είναι γεμάτα από εξαιρετικές τοιχογραφίες που αφήνουν άναυδο τον επισκέπτη με τον περίτεχνο σχεδιασμό τους, ενώ το δωμάτιο διαλογισμού μπορεί να κόψει την ανάσα ακόμη και σε εκείνον που έχει αποκτήσει... διδακτορικό στη θέαση απύθμενης πολυτέλειας και εκκεντρικότητας. Η αίθουσα διαλογισμού μοιάζει σαν να βρίσκεται στον βυθό του ωκεανού καθώς περιβάλλεται από ένα απέραντο ενυδρείο αντί για κανονικούς τοίχους και οροφή. Οποιος μπαίνει μέσα στον χώρο νιώθει σαν να αγκαλιάζεται από τα πλάσματα του βυθού που κολυμπούν τριγύρω του και πάνω από το κεφάλι του.
chateau-louis-xiv__1_

Ο χρυσός υπάρχει παντού, σε κουφώματα, πόρτες και κάγκελα, ενώ σε ολόκληρη την κατασκευή του παλατιού χρησιμοποιήθηκαν τα κορυφαία υλικά του κόσμου. Τα μέτρα ασφάλειας είναι φυσικά δρακόντεια, καθώς περιμετρικά υπάρχουν περισσότερες από 40 κάμερες που καλύπτουν κάθε σημείο της τεράστιας έκτασης, ενώ μεγάλος αριθμός ανδρών φρουρεί την περιοχή. Τόσο το σύστημα κλιματισμού και ήχου όσο και τα φώτα και η λειτουργία των σιντριβανιών ελέγχονται με μια εντολή που μπορεί να δώσει κάποιος από ένα smartphone. Παράλληλα, είναι τέτοια η εικόνα χλιδής και υψηλής αισθητικής που χαρακτηρίζει το παλάτι που μέχρι και η Κιμ Καρντάσιαν το επισκέφτηκε μαζί με τον σχεδιαστή Ολιβιέ Ρουστέινγκ του oίκου Balmain προκειμένου να δει αν ο χώρος ταιριάζει σε αυτό που ήθελε για τον γάμο της με τον Κάνιε Γουέστ, αν και τελικά παντρεύτηκε στις Βερσαλλίες.
chateau-louis-xiv__3_
Kήποι μοναδικής ομορφιάς, αρχιτεκτονική με έμπνευση από τον 17ο αιώνα με αυστηρή εντολή να προσομοιάζει στα Ανάκτορα των Βερσαλλιών, πανταχού παρών χρυσός και υψηλή τεχνολογία καθιστούν το ευρωπαϊκό παλάτι του 34χρονου πρίγκιπα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα παγκοσμίως

Αρχικά, όταν έγινε γνωστή η πώληση της τεράστιας έκτασης τον Σεπτέμβριο του 2015 από τη γαλλική μεσιτική εταιρεία Daniel Feau, που ειδικεύεται στα πολυτελή ακίνητα, δεν είχε διαρρεύσει η ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη ύστερα από απαίτηση του ίδιου του πρίγκιπα. Οι «New York Times» αποκάλυψαν ότι πίσω από την αγορά κρύβονταν δύο εταιρείες πετρελαίου σε Γαλλία και Λουξεμβούργο και στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι οι εταιρείες αυτές ήταν κάτω από την ομπρέλα της Eight Investment με διευθυντή τον Τάμερ Νασίεφ, που στο LinkedIn εμφανίζεται ως πρόεδρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων του πρίγκιπα διαδόχου, καθώς η Eight Investment είναι ιδιοκτησία των μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Στην ίδια εταιρεία μάλιστα ανήκει και το γιοτ «Serene» των 500 εκατ. δολαρίων που απέκτησε ο πρίγκιπας το 2015, όπως επίσης και το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Σωτήρας του Κόσμου», που αποκτήθηκε σε δημοπρασία αντί 450 εκατ. δολαρίων.
chateau-louis-xiv__4_

Η περιουσία του 34χρονου πρίγκιπα ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 3 δισ. δολάρια. Μάλιστα ενώ ο ίδιος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, διακηρύσσει τη λιτότητα στη χώρα του, έχει στην κατοχή του learjet, ελικόπτερα, παλάτια σε όλο τον κόσμο και τη φήμη του ιδιαίτερα σκληρού και αδίστακτου να τον ακολουθεί. Καθόλου τυχαία, τον αποκαλούν «Σαντάμ Χουσεΐν της Σαουδικής Αραβίας». Ο διάδοχος του θρόνου είναι εργασιομανής, καθώς περνά τα τρία τέταρτα της ημέρας στο γραφείο του και δεν ανέχεται εύκολα την κριτική. Στο πρώτο οκτάμηνο από την ημέρα που ορίστηκε διάδοχος οδηγήθηκαν στην αγχόνη 133 άνθρωποι, ενώ μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί δεκάδες ακτιβιστές και συγγραφείς. Είναι αυτός που το 2017 διέταξε πογκρόμ κατά της διαφθοράς συλλαμβάνοντας περισσότερους από 200 πρίγκιπες, επιχειρηματίες, μέλη της κυβέρνησης και στρατιωτικούς, φυλακίζοντας και βασανίζοντάς τους επί εβδομάδες στο ξενοδοχείο «Ritz Carlton» του Ριάντ προκειμένου να «επιστρέψουν» τεράστια ποσά που είχαν κάνει φτερά από τα κρατικά ταμεία, ενώ ενεπλάκη και στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Ο 34χρονος πρίγκιπας έχει, ωστόσο, αναπτύξει στενές σχέσεις τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ πλέον απλώνει τα δίχτυα του και στη SiliconValley, καθώς συνομιλεί συχνά με τον Τιμ Κουκ της Apple, τον συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ, αλλά και τον Τζεφ Μπέζος της Amazon. Επί των ημερών του το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε το 5% των μετοχών της Uber, καθώς και πακέτα μετοχών στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες. Αυτή τη στιγμή μάλιστα είναι έτοιμος να γίνει ιδιοκτήτης της ιστορικής Νιούκαστλ, προσφέροντας το ποσό των 300 εκατ. λιρών προκειμένου να γίνει ένα ακόμη όνειρό του πραγματικότητα.
chateau-louis-xiv__2_



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: SPLASHNEWS / IDEAL IMAGE, AFP / VISUALHELLAS.GR

Ειδήσεις σήμερα:

Πιο πολλά και στον δρόμο «τραπεζάκια έξω» - Πιο κοντά το άνοιγμα για εστιατόρια και μπαρ

Από σήμερα το τρίτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ

Η πανδημία ακολουθεί μοτίβο - Πότε θα τελειώσει στην Ελλάδα; - Οι ημερομηνίες «εξόδου» για όλες τις χώρες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ