Από σήμερα το τρίτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ

Από σήμερα το τρίτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ

Ανάμεσα στους κλάδους που θα λάβουν τα 800 ευρώ, είναι οι ξεναγοί, οι ηθοποιοί, μουσικοί, λατόμοι, ασβεστοποιοί, δασεργάτες, κεραμοποιοί - πλινθοποιοί, καπνεργάτες, μισθωτοί τουριστικού - επισιτιστικού κλάδο

atm_lefta
Από σήμερα έως και την Παρασκευή αναμένεται να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ όσοι εργαζόμενοι υπέβαλαν στο supportemployees.yeka.gr υπεύθυνη δήλωση και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

Παράλληλα από την ερχόμενη Δευτέρα 11/5/2020 έως και την επόμενη Κυριακή 17/5/2020 θα μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με ειδικό έντυπο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου Εργασίας, οι 160.000 νέοι δικαιούχοι του επιδόματος.

Ανάμεσα στους κλάδους που θα λάβουν τα 800 ευρώ, είναι οι ξεναγοί, οι ηθοποιοί, μουσικοί, λατόμοι, ασβεστοποιοί, δασεργάτες, κεραμοποιοί - πλινθοποιοί, καπνεργάτες, μισθωτοί τουριστικού - επισιτιστικού κλάδου.

Με εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας γνωστοποιεί ότι η καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί γι αυτές τις ειδικές κατηγορίες σε δύο φάσεις:

13 Μαίου - 14 Μαίου

18 Μαίου - 19 Μαίου

Στις ειδικές περιπτώσεις που εντάσσονται στους δικαιούχους του επιδόματος περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας ( και από τον κλάδο των ΜΜΕ, όπως επεσήμανε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ), οι δανειζόμενοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι σε επιχείρηση που μεταβιβάστηκε κ.α.

Οι εργοδότες δηλώνουν στην "Εργάνη" από την ερχόμενη Πέμπτη 7/5 έως και την Κυριακή 10/5, ενώ οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από την ερχόμενη Παρασκευή 8/5 έως και την Τρίτη 12/5. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 14/5 έως και την Παρασκευή 15/5.

Στην συγκεκριμένη ειδική διαδικασία υπάγονται και οι παραλλήλως εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος εξ αυτών δεν έχει θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους και εφόσον οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους στο διάστημα από 15/3/2020 έως 20/4/2020, δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους.

Για τους ειδικούς επιστήμονες έχει ξεκινήσει η καταβολή της αποζημίωσης των 600 ευρώ. Τονίζεται ότι όσοι δεν έχουν προβεί σε σχετική δήλωση, έχουν τη δυνατότητα προς τούτο έως τις 8-5-2020. Υπογραμμίζεται ότι εκείνοι οι οποίοι είχαν λάβει την πρώτη δόση των 400 ευρώ, έλαβαν το υπόλοιπο χρηματικό ποσό των 200 ευρώ. Υπήρξαν βέβαια και προβλήματα, με κάποιους επιστήμονες να λαμβάνουν τελικά μικρότερο και κάποιους μεγαλύτερο από το δικαιούμενο ποσό.

Aκόμη, παρατείνεται έως την Κυριακή 10 Μαΐου η προθεσμία για 25.000 δικαιούχους που δεν έχουν καταχωρίσει ακόμα ΙΒΑΝ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μακροχρόνια ανέργων των 400 ευρώ

Κλείσιμο
Με την πρόσφατη ΠΝΠ υπενθυμίζουμε ότι δόθηκε η δυνατότητα παράτασης της αναστολής σύμβασης για ένα ακόμη μήνα το Μάιο. Η αποζημίωση για τον εργαζόμενο το μήνα Μάιο θα καθορίζεται κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης της αναστολής. Επομένως για τις 30 ημέρες θα είναι 534 ευρώ , για 20 ημέρες 356 ευρώ, για 15 ημέρες 267 ευρώ. Αντίστοιχα όσοι παραμείνουν ένα 10ήμερο σε αναστολή τον Μάιο αναμένεται να δικαιούνται 178 ευρώ κ.ο.κ.

Η δυνατότητα παράτασης της αναστολής έχει δυο προϋποθέσεις:

1. Απαγόρευση απολύσεων μέχρι 31η Μαΐου 2020

2. Για 45 ημέρες μετά την λήξη της παράτασης, δηλαδή έως 15 Ιουλίου να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Το δεύτερο πακέτο στήριξης έχει μεγαλύτερη ευελιξία καθώς επιτρέπεται η κατάργηση μετά τις πρώτες 15 μέρες αναστολής ενώ επιτρέπεται και η προσωρινή διακοπή της αναστολής για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο εργοδότης που θέλει να παρατείνει την αναστολή συμβάσεων εργασίας κατά το μήνα Μάιο η αντίθετα θέλει να διακόψει την αναστολή για να επιστρέψει ο εργαζόμενος στο πόστο του;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν και θα αφορούν τις αναστολές συμβάσεων, θα υποβληθούν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, συγκεντρωτικά στο τέλος του Μαΐου. Με τον ίδιο τρόπο θα δηλωθεί και η προσαρμογή των ωραρίων εργασίας ανάλογα με τα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων (αναμένεται να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις με διευκρινήσεις).

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Κρήτη, 79 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας

Συγκλονίζει η κόρη του Καλομοίρη: Θρηνούμε και για τον άλλο νεκρό

Βεντέτα στα Ανώγεια: «Τον Λευτέρη Καλομοίρη τον σκότωσε ο ίδιος του ο γιος», λέει ο πατέρας του Γιώργου Ξυλούρη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης