Απρόθυμοι οι πολίτες να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους

Απρόθυμοι οι πολίτες να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους

Έχουν κατατεθεί λιγότερες από 60.000 αιτήσεις. Στόχος είναι η άντληση εσόδων 1,5 δισ. ευρώ.

Απρόθυμοι οι πολίτες να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους
Κατώτερη κάθε προσδοκίας είναι η πορεία της έμμεσης νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων και άλλων παράνομων χώρων, εξανεμίζοντας –τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας- τις ελπίδες της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται και στο μνημόνιο με την τρόικα  για την άντληση εσόδων ύψους 1,5 εκ ευρώ.

Η ανησυχία ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος, επαληθεύεται από το γεγονός ότι απομένουν –εάν δεν δοθεί παράταση- τέσσερις  μήνες για να εκπνεύσουν οι σχετικές προθεσμίες.    

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου έως τις 31 Αυγούστου οι δηλώσεις που είχαν υποβληθεί στα πολεοδομικά γραφεία ήταν λιγότερες από 60.000, καταδεικνύοντας την απροθυμία των πολιτών να συμπράξουν στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και ο τεχνικός κόσμος και η κτηματαγορά, έχουν κρίνει ως επιλεκτικά προωθούμενα, αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και μη ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δικαίου» δηλώνει σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ.

Ίσως για αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέα ρύθμιση για να «ξεζουμίσει» και όσους δήλωσαν οικειοθελώς τα αυθαίρετα κτίσματα το 2003, κάνοντας χρήση του νόμου της Βάσω Παπανδρέου. Με τι όρους και ποια κριτήρια παραμένει άγνωστο όταν οι ρυθμίσεις αυτές κινούνται στα όρια της νομιμότητας.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Αλαβάνο, οι παράνομοι χώροι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία άντλησης επιπλέον εσόδων από τον κρατικό κορβανά αλλά με κριτήρια χωροταξικά και πολεοδομικά, ενταγμένα σε μια γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος, με σκοπό την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης