Απρόθυμοι οι πολίτες να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους

Απρόθυμοι οι πολίτες να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους

Έχουν κατατεθεί λιγότερες από 60.000 αιτήσεις. Στόχος είναι η άντληση εσόδων 1,5 δισ. ευρώ.

Κατώτερη κάθε προσδοκίας είναι η πορεία της έμμεσης νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων και άλλων παράνομων χώρων, εξανεμίζοντας –τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας- τις ελπίδες της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται και στο μνημόνιο με την τρόικα  για την άντληση εσόδων ύψους 1,5 εκ ευρώ.

Η ανησυχία ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος, επαληθεύεται από το γεγονός ότι απομένουν –εάν δεν δοθεί παράταση- τέσσερις  μήνες για να εκπνεύσουν οι σχετικές προθεσμίες.    

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου έως τις 31 Αυγούστου οι δηλώσεις που είχαν υποβληθεί στα πολεοδομικά γραφεία ήταν λιγότερες από 60.000, καταδεικνύοντας την απροθυμία των πολιτών να συμπράξουν στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και ο τεχνικός κόσμος και η κτηματαγορά, έχουν κρίνει ως επιλεκτικά προωθούμενα, αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και μη ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δικαίου» δηλώνει σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ.

Ίσως για αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέα ρύθμιση για να «ξεζουμίσει» και όσους δήλωσαν οικειοθελώς τα αυθαίρετα κτίσματα το 2003, κάνοντας χρήση του νόμου της Βάσω Παπανδρέου. Με τι όρους και ποια κριτήρια παραμένει άγνωστο όταν οι ρυθμίσεις αυτές κινούνται στα όρια της νομιμότητας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Αλαβάνο, οι παράνομοι χώροι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία άντλησης επιπλέον εσόδων από τον κρατικό κορβανά αλλά με κριτήρια χωροταξικά και πολεοδομικά, ενταγμένα σε μια γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος, με σκοπό την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

kamaraki

Εξωπραγματική η Υπουργός, παρά το ότι το παίζει "ωραία και έξυπνη"!!! Η πραγματική αγορά δουλεύει κάπως διαφορετικά! Αλλωστε, η φιλοσοφία "όποιος πληρώνει γίνεται νόμιμος" δεν είναι σωστή, ούτε έχει ηθική βάση!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

arctic

Το εφιαλτικό σενάριο για την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στη Γη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέσα στα επόμενα 12 χρόνια και την απελευθέρωση αρχαίων βακτηρίων - Οι περιβαλλοντικές αλλαγές είναι το λιγότερο που θα πρέπει να μας ανησυχεί, τονίζει ο ειδικός καθηγητής Peter Frankopan από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

39
vesuvius

Μια επιγραφή, γραμμένη με κάρβουνο σε έναν τοίχο, που περιλαμβάνει και μια ημερομηνία η οποία αντιστοιχεί στη 17η Οκτωβρίου - Η επιγραφή βρίσκεται σε ένα σπίτι που κατά τα φαινόμενα ανακαινιζόταν λίγο πριν από την έκρηξη

trome

Κάθε χρόνο το 1/3 του παραγόμενου φαγητού, δηλ. 1,3 δισ. τόνοι τροφής, αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου, καταλήγει να σαπίζει - Την ίδια ώρα η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί το 34% της γης και το 69% του καθαρού νερού, ενώ αντιπροσωπεύει το 24-30% των εκπομπών του θερμοκηπίου

2