Αθήνα: Ερχονται περισσότεροι καύσωνες και ξηρασίες τα επόμενα 30-70 χρόνια

Αθήνα: Ερχονται περισσότεροι καύσωνες και ξηρασίες τα επόμενα 30-70 χρόνια

Μελέτη προβλέπει αυξημένη ξηρασία σε όλη τη Νότια Ευρώπη, αύξηση στις πλημμύρες στη βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα

Η Αθήνα ξεχωρίζει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά για αρνητικό λόγο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης, θα γνωρίσει στο μέλλον την μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε καύσωνες όσο και σε ξηρασίες, σε σχέση με όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Οι ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα (με βάση τρία σενάρια) για να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100 τρία βασικά φαινόμενα: οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες.

Η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια), αυξημένη ξηρασία ιδίως στη Νότια Ευρώπη, αύξηση στις πλημμύρες ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές. Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.

Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια. Πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.

Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Βαγγελης

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να περιορίσεται τους ρύπους που διοχετεύεται στο περιβάλλον..βάλτε στην ζωή σας την ανακύκλωση-ηλεκτροκίνηση-ποδήλατο-οικολογία..και φυτέψτε όποτε μπορείτε από κανένα δέντρο και φροντίστε για το πότισμα του..εαν το κάναμε όλοι αυτό θα αναπνεαμε πολύ καθαρότερο αέρα και θα μειωνόταν και οι επωδυνοι θάνατοι από της ασθένειες.

Τι ακολουθεί?

Οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν κλιματικό πρόβλημα με αποτέλεσμα οι λαοί τους να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν λόγω ξηρασίας, αφόρητων θερμοκρασιών και καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπίσουν τα κλειστά με συρματοπλέγματα και τείχη σύνορα των βορειότερων κρατών. Πρωτού όμως συμβεί η μετανάστευση θα τους έχουν εξαθλιώσει οικονομικά για να μειώσουν όσους περισσότερους μπορούν και δεύτερον μπορεί να τους και πολέμους ώστε να μείνουν ελάχιστοι αυτοί που θα μεταναστεύουν βορειότερα για ποιο ψυχρό κλίμα. Και η Συρία αντιμετώπιζε μεγάλες ξηρασίες πρωτού, ο πόλεμος...

George

Μην είσαι πολύ σίγουρος ότι θα μεταναστεύσουν οι Νότιοι προς Βορρά. Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Οι Βόρειοι μπορεί να χάσουν ολόκληρες πόλεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις από την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Και οι πλημμύρες θα είναι καθημερινό φαινόμενο. Θα δείξει ποιοι θα είναι σε χειρότερη θέση. Κανείς πάντως δεν θα είναι σε καλύτερη από τη σημερινή. Όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Προσαρμόγη?

Θα γίνει του πολέμου, των ασθενειών, της εγκληματικότητας και του κανιβαλισμού ο χαμός. Ελάχιστοι μπορούν να προσαρμοστούν και να κρατήσουν την ψυχραιμία τους σε τέτοιες καταστάσεις. Η αγριότητα θα είναι πρωτοφανής σε επίπεδα που θα θυμίζουν την αποκάλυψη του Ιωάννη. Οι μνήμες της κατοχής του 40 θα φαίνονται σαν τίποτα μπροστά σε αυτά που θα συμβούν όταν αρχίσουν να καταρρέουν, το οικοσύστημα και η βιόσφαιρα του πλανήτη. Τι κάναμε για να το αποτρέψουμε? Μια συμφωνία του Παρισίου της τελευταίας ώρας που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα? Γιατί? Επειδή τα αφήνουμε όλα για την τελευταία στιγμή πρωτού λήξουν, όπως πληρώνουμε και τους λογαριασμούς μας την τελευταία στιγμή περιμένωντας με τις ώρες στις ουρές λόγω οτι πάνε όλοι την τελευταίες μέρες? Τον πλανήτη όμως δεν μπορείς να τον διασώσεις την τελευταία στιγμή πρωτού λήξει γιατί είναι σαν να προσπαθείς να διασώσεις δάσος που έχει καεί ολοκληρωτικά και εσύ πας και σβήνεις την φωτιά απο το τελευταίο δέντρο. Ανησυχεί κανείς η όλοι είναι στην κοσμάρα τους και όταν έρθει το τέλος θα απορούν πως και γιατί συνέβει??? ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΠΡΟΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΕΣ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΕΣ: ΟΧΙ ΟΧΙ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΠΡΑΓΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΟΤΑΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ, ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ... ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗΚΑΤΕ. Με αγάπη και ελπίδα, ένας ανήσυχος φίλος του πλανήτη Γη και όλων των κατοίκων του.

Συρία-Ρωσία-Αμερική

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν τους επαναστάτες - Η Ρωσία βοηθά τον Άσαντ. Περισσότερα όπλα και στις 2 πλευρές ισούνται με λιγότερους μετανάστες που ούτε η Ρωσία και ούτε η Αμερική τους θέλουν. Ετσι τους οδηγούν στον πόλεμο και τους εξοντώνουν στην πατρίδα τους πρωτού αυτοί προλάβουν να μεταναστεύσουν... Ποιες χώρες θα δημιουργήσουν μελλοντικό μεταναστευτικό πρόβλημα και έχουν σειρά? Οι εξαθλιωμένοι μετανάστες που βλέπουμε, κάποτε μπορει να ζούσαν με αξιοπρέπεια. Άραγε πόσος καιρός μας έχει μείνει και σε εμάς μέχρι να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση?

ΔΓ

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ περιβαλλοντικά τέλη. Να πληρώσει ο Al Gore και ο David de Rothchild.

@

Ξεκίνα γράψου σε ωδείο γιατί ΚΑΙ θα πληρώσεις ΚΑΙ θα πεις κι ένα τραγούδι. Κι αν είσαι και κακόφωνος θα πληρώνεις και τέλη ηχορύπανσης.

kyriakos

Μέχρι τότε θα έχουν χτίσει και την Ακρόπολη οι κανίβαλοι που μένουν στη χαβούζα. Σίγουρα θα επεκτείνουν την πλατεία Συντάγματος για να μπορούν να χορεύουν τσιφτετέλια όταν θα μαζεύονται και θα συσκέπτονται για το πώς θα τιναξουν τη χώρα στον αέρα, με αξιοπρέπεια!!!

ΕΤΣΙ ΕΤΣΙ

ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ,ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ....

αχ καλε σωπα

Ακομα μια θεωρητικη προβλεψη απο καποιον εναλλακτικο απλυτο κοτσιδακια..Αυτα λεγανε για τρυπες οζον και η τρυπα εκλεισε.ουπς..δεν μου βγηκε η προβλεψη ας παω να καπνισω τιποτα ενισχυμενο και ας παω στην ικαρια να ακουσω βασιλη.

@

Που την είδες ότι έκλεισε η τρύπα του όζοντος? Σε 60 χρόνια... και αν. Εδώ αραιώνει το όζον στα σημεία που δεν υπήρχε πρόβλημα.

βιασμος του περιβαλλοντος

δυστυχως ο ανθρωπος βιαζει το περιβαλλον καθημερινα , η κλιματικη αλλαγη υπαρχει και φαινεται καθημερινα πλεον ..αλλα εδω στην ελλαδα θα συνεχιζουμε να καιμε, να μην φυτευουμε πρασσινο να χρησιμοποιουμε συνεχεια τα αυτοκινητα μας και να αγοραζουμε και νεα με πετρελαιο τα οποια δημιουργουν ακομη περισσοτερη μολυνση!

George

Αυτή η φωτό πρέπει να είναι πολύ παλιά. Πριν εξαφανίσει το νέφος ο Λαλιώτης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης