Επανάσταση: Επιστήμονες «είδαν» την τέταρτη διάσταση!

Επανάσταση: Επιστήμονες «είδαν» την τέταρτη διάσταση!

Οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν μια τέταρτη χωρική διάσταση αξιοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως quantum Hall effect, μια συγκεκριμένη μέθοδο περιορισμού και μέτρησης ηλεκτρονίων

Δύο ομάδες επιστημόνων, έδειξαν ότι μια τέταρτη χωρική διάσταση θα μπορούσε να εκτείνεται πέρα ​​από τα όρια του πάνω και κάτω, αριστερά και δεξιά, προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

Είμαστε συνηθισμένοι να υπάρχουμε σε τρεις χωρικές διαστάσεις με μια επιπλέον διάσταση χρόνου καθώς κινούμαστε εντός του Σύμπαντος, αλλά, συνδυάζοντας δύο ειδικά σχεδιασμένες 2D δομές, δύο ξεχωριστές ομάδες ερευνητών –μία στην Ευρώπη και μία στις ΗΠΑ– κατάφεραν να δουν μια τέταρτη χωρική διάσταση αξιοποιώντας αυτό που είναι γνωστό ως κβαντικό φαινόμενο Hall ( quantum Hall effect), μια συγκεκριμένη μέθοδο περιορισμού και μέτρησης ηλεκτρονίων.

«Φυσικά, δεν διαθέτουμε ένα 4D χωρικό σύστημα, αλλά μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην 4D φυσική του κβαντικού Hall χρησιμοποιώντας ένα λιγότερων διαστάσεων σύστημα, επειδή ένα σύστημα περισσότερων διαστάσεων κωδικοποιείται σε πολυπλοκότητα δομής», ένας ερευνητής στις ΗΠΑ, ο Mikael Rechtsman από το Penn State University, δήλωσε στο Gizmodo. Χάρις σε κάποιους μάλλον προηγμένους υπολογισμούς –ο οποίοι κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2016– γνωρίζουμε ότι το κβαντικό φαινόμενο Hall υποδεικνύει την ύπαρξη μιας τέταρτης χωρικής διάστασης.

“Ίσως μπορούμε να βρούμε νέα φυσική σε τέσσερις διαστάσεις και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε συσκευές με τις οποίες θα εκμεταλλευθούμε την φυσική της ανώτερης αυτής διάστασης, αποκομίζοντας οφέλη για τις χαμηλότερες διαστάσεις”.

Με άλλα λόγια, ακριβώς όπως ένα τρισδιάστατο αντικείμενο δημιουργεί μια δισδιάστατη σκιά, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να παρατηρήσουν μια τρισδιάστατη σκιά που μπορεί να δημιουργείται από ένα αντικείμενο τεσσάρων διαστάσεων – ακόμα κι αν δεν μπορούμε να δούμε αυτό το ίδιο το τετραδιάστατο αντικείμενο. Τέτοιες μελέτες θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν νέες ανακαλύψεις για τις ίδιες τις βασικές αρχές της επιστήμης.

Αυτό που επιτυγχάνουν τα νέα αυτά πειράματα είναι να μας δώσουν μια εικόνα των επιπτώσεων που μπορεί να έχει αυτή η τέταρτη διάσταση στην γνώση του φυσικού κόσμου.

Το πείραμα της ευρωπαϊκής ομάδας περιελάμβανε άτομα που ψύχονταν κοντά στο απόλυτο μηδέν και διατάχθηκαν σε πλέγμα 2D μέ χρήστη λέιζερ, το οποίο πλέγμα περιγράφηκε από τους ερευνητές ως «φωτονικός κρύσταλλος τύπου “αυγοθήκης”».

Με την προσθήκη επιπλέον λέιζερ, η ομάδα ήταν σε θέση να εφαρμόσει μια κβαντική “αντλία φορτίου” για να διεγείρει τα παγιδευμένα άτομα και να τα κινεί. Ελαφρές διακυμάνσεις της κίνησης οι οποίες εντοπίστηκαν από τους ερευνητές ταιριάζουν με τον τρόπο που ένα τετραδιάστατο φαινόμενο Hall θα αποκλίνει – προσθέτοντας βάρος στην πιθανότητα να προσπελαστεί μια τέταρτη χωρική διάσταση.

Το αμερικανικό πείραμα χρησιμοποίησε επίσης λέιζερ, αυτή τη φορά για να ελέγξει το φως καθώς διέρχεται από ένα μπλοκ από γυαλί. Ρυθμίζοντας το φως ώστε να προσομοιώσουν την επίδραση ενός ηλεκτρικού πεδίου στα φορτισμένα σωματίδια, μπόρεσαν και πάλι να παρατηρηθούν οι συνέπειες ενός 4D κβαντικού φαινομένου Hall.

Φυσικά, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε δια ζώσης αυτόν τον τετραδιάστατο κόσμο – είμαστε κολλημένοι σε 3D χώρο – αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κβαντική μηχανική θα μπορούσε κάπως να μας δώσει μια εικόνα του, επεκτείνοντας έτσι την περιορισμένη αντίληψή μας για το Σύμπαν. Ένας τρόπος να φανταστούμε τι σημαίνει αυτό είναι το βίντεο αυτό, όπου προσομοιώνει τον χώρο μας σε έναν χώρο δύο διαστάσεων και μας υποδεικνύει την πλεονεκτική θέση αυτού που κινείται σε μία διάσταση παραπάνω.

ΣΧΟΛΙΑ (35)

rantanplan

.... τι λε ρε !!!

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ: ΕΜΕΙΣ ''ΕΙΔΑΜΕ'' ΤΟ DNA MAΣ KAI ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ''ΕΝΔΟΞΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ'. ΕΠΙΣΗΣ (ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΝΔΟΞΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ), ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ''ΕΙΔΑΜΕ'' ΚΑΙ ΤΑ 600 ΔΙΣ ΤΟΥ ΣΩΡΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ.... ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟΛΜΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ 4 ΚΑΙ 5 ΚΑΙ 6 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ;

είμαστε για πάντα κολλημένοι σε 3D χώρο; ΟΧΙ!

Ο υλικός άνθρωπος ονόμασε χώρο των τριών διαστάσεων τον υλικό χώρο που αντιλαμβάνονται οι ανθρώπινες αισθήσεις. Μέσα σε ένα 3D υλικό χώρο μπορούμε να διακρίνουμε και καμπύλες επιφάνειες, όπως η σφαιρική, η παραβολική ή η υπερβολική. Και οι επιφάνειες αυτές είναι 3D ως αποτελούμενες από 3D υλικά σημεία. Αν οι διαστάσεις του σύμπαντος είναι παραπάνω από 3, ακόμη και αν είναι ευκλείδεια η γεωμετρία του, ο άνθρωπος με τις ψευδο-αισθήσεις δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματική του υπόσταση και φύση του 4D Σύμπαντος, ούτε τους κόσμους ,τις μορφές και τα σχήματα που εντός του δημιουργούνται.Κάθε τι που αντιλαμβάνεται σαν πραγματικό, ακόμα και ολόκληρο το σύμπαν, δεν είναι παρά προβολές -απεικονίσεις κομματιών του μη ευκλείδειου πραγματικού- μη αισθητού σύμπαντος, πάνω σε ένα ψεύτικο 3D Ευκλείδειο Κόσμο τον οποίο δημιουργούν οι αισθήσεις.Τον Κόσμο αυτό των ψευδαισθήσεων τον ονομάζουμε ψευδοευκλείδειο χώρο Μινκόφσκι.Τα μαθηματικά μελετούν ιδεατούς χώρους, μη πραγματικούς και απτούς ενώ η Φυσική τον υλικό, αισθητό και μετρήσιμο Κόσμο. Η σύνδεση των δύο έγινε με την θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν που συνέλαβε την ιδέα ότι το κύριο συστατικό της κλασικής Φυσικής, η ύλη, δεν είναι παρά καμπύλωση του κύριου συστατικού του Κόσμου των μαθηματικών, του χώρου.Το μόνο πραγματικό μέσα στο Σύμπαν είναι το χωροχρονικό συνεχές το οποίο είναι άτμητο και αδιαίρετο. Έτσι η ύλη δεν αποτελεί παρά ένα καμπυλωμένο χώρο 3D διαστάσεων. Ο χώρος, όμως, 3D διαστάσεων είναι ένα τίποτα, αφού ύλη είναι η καμπύλωση του Τίποτα.Όταν μιλάμε για καμπύλωση του ευκλείδειου 3D συμπαντικού χώρου που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις, απλώς εννοούμε μια κύρτωση του χώρου προς την 3η διάσταση, την διάσταση του χρόνου. Η αισθητή ύλη είναι καμπυλωμένος χώρος 3ων διαστάσεων προς την διάσταση χρόνος. Η Καμπυλότητα μιας περιοχής = η πυκνότητα της ενέργειας. Η εξέλιξη (ζωή) μιας υλικής ύπαρξης εξαρτάται από τις μεταβολές της πυκνότητας της ενέργειά της. Ζωή ονομάζουμε τη δυνατότητα της υλικής μας υπόστασης να μεταβάλλει την ενεργειακή της πυκνότητα (δηλαδή την καμπυλότητά της). Αυτό σημαίνει αυτόματα μια δυνατότητα αυξομειώσεως της διάστασης χρόνος, που εγκλείουμε μέσα μας. Χώρος, χρόνος και ύλη δεν αποτελούν παρά κομμάτι ενός ονείρου που διαρκεί όσο αυτό που ονομάζουμε, διάρκεια της ζωής μας. Οι αισθήσεις μας, δεν είναι παρά τα όργανα που συντηρούν τη διάρκεια του ονείρου μας!Ένα μικρό ταξίδι λοιπόν μας απομένει μετά απο αυτό το τέλος του γήινου ονείρου , μία μετάβαση απο τη φθορά στην Αφθαρσία!

Βρε Γίγαντα

...και μετά ήρθαν οι έπσιλον που μιλήσανε με το Σώρα και βάλανε τον Πάνο τον Καμένο να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή...

@

Όσο καταφέρνουμε και εξηγούμε τα πάντα γύρω μας με νόμους της φυσικής στον 3D χώρο τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να μην υπάρχει 4D. Όσο παρατηρούμε ανεξήγητα φαινόμενα τόσο πιθανότερο είναι να μιλάμε για προβολή του αντικειμένου από μια διάσταση σε άλλη. Απλά, πριν αποδώσουμε τα πάντα σε μια τέταρτη διάσταση ή στον Θεό, καλό είναι να εξαντλήσουμε όλες τις περιπτώσεις να πρόκειται για ιδιότητες της ύλης που δεν γνωρίζουμε. Εγώ θα ήθελα να δω λεπτομέρειες για τις συνθήκες του πειράματος.

@ 14.50

Φυσικές θεωρίες που συμπεριλαμβάνουν το χρόνο, όπως η γενική θεωρία της Σχετικότητας, θεωρούνται ότι δουλεύουν στον 4D χωροχρόνο (που ορίζεται και ως χώρος Minkowski). Οι μοντέρνες θεωρίες τείνουν να είναι πολυδιάστατες και περιλαμβάνουν την θεωρία κβαντικού πεδίου και την θεωρία των χορδών. Η δήλωση του χώρου στην Κβαντομηχανική είναι ένας λειτουργικός χώρος απείρων διαστάσεων. Η έννοια της διάστασης δεν περιορίζεται σε φυσικά αντικείμενα. Οι πολυδιάστατοι χώροι υπάρχουν στα μαθηματικά και γενικότερα στις επιστήμες για πολλούς λόγους, συχνά ως χώροι διαμόρφωσης όπως η Χαμιλτονιανή ή Λαγκρανζιανή μηχανική. Αυτοί οι αφηρημένοι χώροι είναι ανεξάρτητοι του φυσικού χώρου στον οποίο ζούμε. Στη φυσική, οι τρεις διαστάσεις του χώρου και η μία του χρόνου είναι ο αποδεκτός κανόνας. Ωστόσο, υπάρχουν θεωρίες που προσπαθούν να ενοποιήσουν τις θεμελιώδεις δυνάμεις με την εισαγωγή περισσότερων διαστάσεων.Η θεωρία Υπερχορδών, η θεωρία Μεμβρανών και η θεωρία χορδής Μποζονίων, αντίστοιχα, θεωρούν δεδομένο ότι ο φυσικός χώρος έχει 10, 11 και 26 διαστάσεις. Αυτές οι πρόσθετες διαστάσεις λέγεται ότι είναι χωρικές. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε μόνο τρεις χωρικές διαστάσεις μέχρι σήμερα. Μια πιθανή εξήγηση που έχει προταθεί είναι ότι ο χώρος λειτουργεί σε υποατομικό επίπεδο, ενδεχομένως στο επίπεδο της κλίμακας της Κουάρκ/χορδής ή κάτω από αυτό.Μια ανάλυση των αποτελεσμάτων από το Large Hadron Collider τον Δεκέμβρη του 2010 περιορίζει σοβαρά τις θεωρίες με μεγάλες πρόσθετες διαστάσεις. Άλλες φυσικές θεωρίες που έχουν εισαχθεί για επιπλέον διαστάσεις του χώρου είναι: Η "Kaluza-Klein θεωρία" εισάγει επιπλέον διαστάσεις για να εξηγήσει τις θεμελιώδεις δυνάμεις εκτός της βαρύτητας (αρχικά μόνο του ηλεκτρομαγνητισμού). Η "Μεγάλη επιπλέον διάσταση" και το μοντέλο "Randall-Sundrum" προσπαθούν να εξηγήσουν την αδυναμία της βαρύτητας. Αυτό είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό της Κοσμολογίας Βράνης. Ακριβής μελέτη των σχημάτων σε τέσσερεις διαστάσεις μπορεί να γίνει μόνο με την προϋπόθεση ενός συστήματος αξιωμάτων για τέσσερεις διαστάσεις ή δουλεύοντας αναλυτικά με τις ω, χ, ψ, z, εξισώσεις του συστήματος των τεσσάρων συντεταγμένων. Ο τετραδιάστατος υπερκύβος είνα ένα σχήμα τεσσάρων διαστάσεων ώστε να μπορούμε να μαντέψουμε πολλές από τις ιδιότητες του με ενορατικό ή και με αναλογικό τρόπο σκέψης. Για ένα τετραδιάστατο άτομο κάθε σημείο κάθε κυβικής έδρας του τετραδιάστατου κύβου είναι άμεσα ορατό απ' αυτόν καθώς τον περιστρέφει στα τετραδιάστατα δάχτυλα του!

ΚΥΠΡΙΟΣ

Ήσουν ορθός μέχρι που έριξες μέσα τα όνειρα. Τα όνειρα δεν είναι για τους επιστήμονες αλλά για τους ονειροπόλους-καμιά σχέση με τη φαντασία. Με τον θάνατο τελειώνει ο χρόνος και μένουμε απλώς τρισδιάστατοι, αφού δεν μπορούμε να ενεργήσουμε και να μεταβάλουμε την καμπυλότητά μας... ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ!

Θεριστής

Ευχαριστούμε για το άρθρο αν και θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να μπορέσει ο κοινος εγκέφαλος να καταλάβει την κβαντική φυσική. Είναι σαν να εξηγείς σε μια κότα την νευτώνια φυσική.

Μπράβο,

έχεις αυτογνωσία. Άντε τώρα για το καλαμπόκι σου.

Θεριστής

ναι εσύ έχεις καταλάβει την quantum superposition ανακατέβοντας το φρέντο σου

ρε ουστ

άσε τα βλαχοαγγλικά ρε τυρόγαλο, και άντε πλήρωσε κανένα ΕΝΦΙΑ, στόκο. Μου έμαθες και τη Νευτώνεια φυσική. (και όχι Νευτώνια, αγράμματε σαλτιμπάγκε)

ΛΟΛ

Έμαθες φυσική όσο ο Καρανίκας Μαρσέλ και Μπρικνέρ, αριστερό όρνιο.

Αδέλφια της τέταρτης διάστασης ελάτε!

Ηδη η κυβέρνηση έστειλε στρατηγικό σύμβουλο για να βρεί επενδυτές και φορολογούμενους!

Γιάννης

Το Χριστό μου δεν κατάλαβα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μ

Ουτε και εγω καταλαβα πολλα.!ΠΘ βαλε το βιντεακι με τις διαστασεις που λεει το αρθρο.

twu

... μένει να επιτευχθεί και η ταχύτητα δύνης για τα διαστημόπλοιά μας και τότε θα μας επισκεφθούν για το First Contact .

Αόρατος εραστής

Γι'αυτό δεν με βλέπουν τα μωρά. Είμαι σε άλλη διάσταση ναουμε

τι

να πει και ο τσιπρας που ειναι μονος του στην 5 διασταση

...

Δηλαδή σαν να λέμε ότι τα ηλεκτρόνια εξαφανίστηκαν και ξανα-εμφανίστηκαν;

BasT

ναι. Συμβαίνει κάθε δευτερόλεπτο σε 1μ3. Την ίδια στιγμή που ένα σωματίδιο εξαφανίζεται εδώ, εμφανίζεται κάπου αλλού στο σύμπαν. Το πρόβλημα είναι, πώς μπορεί να μεταδίδεται αυτή η πληροφορία με ταχύτητα ανώτερη του φωτός.

kk

Τσέκαρα το hall effect και είδα ότι πρόκειται για ένα μεταλλικό φύλλο ηλεκτρονίων που βρίσκεται σε μαγνητικό πεδίο, με τέτοιο τρόπο ώστε σε όλα τα ηλεκτρόνια ασκείται η ίδια δύναμη κάθετα ώστε να μην κουνιούνται. Μετά συνδέεις στα δύο άκρα του μια μπαταρία και αντί να κινούνται τα ηλεκτρόνια σε ευθεία, κάνουν καμπύλη με αποτέλεσμα να δημιουργείται πόλωση και το μεταλλικό φύλλο συμπεριφέρεται σαν μαγνήτης. Άρα ισχυρίζονται ότι η ανεξήγητη καμπύλη που ακολουθούν τα ηλεκτρόνια πρόκειται για την σκιά τους στον 3D κόσμο. Κατ επέκταση πιστεύουν ότι αν βάλεις ένα αντικείμενο σε μαγνητικό πεδίο, τα ηλεκτρόνια έχουν την τάση να ακολουθήσουν την 4η διάσταση και να αφήσουν μόνο τον ίσκιο τους στην 3η διάσταση, αλλά όχι να εξαφανιστούν (διατηρούν όλες τις ιδιότητές τους για αυτό και το μεταλλικό φύλλο μετατρέπεται σε μαγνήτη).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Elia1

Απώτερος στόχος της δράσης είναι η διάσωση και διατήρηση σημαντικών κλώνων, η γενετική τους βελτίωση μέσα από τη μελέτη ανθεκτικών κλώνων σε ασθένειες, ξηρασία και κλιματική αλλαγή