Έρχεται «χαράτσι» 3 λεπτά στις πλαστικές σακούλες

Έρχεται «χαράτσι» 3 λεπτά στις πλαστικές σακούλες

Βγήκε το ΦΕΚ - Άλλο ένα «καπέλο» στις καθημερινές αγορές - Διαβάστε τι θα ισχύσει - Το 2019 η τιμή σκαρφαλώνει στα 9 λεπτά 

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2812 Β) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (180036/952/2017) με την οποία καθορίζονται νέοι κανόνες σχετικά με την διάθεση πλαστικών σακούλων από τα καταστήματα λιανικής προς τον καταναλωτή, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις αποτελούν περιεχόμενο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2015/720/ΕΕ και σκοπό έχουν την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει, με ενημερωτική εγκύκλιό προς τα μέλη της, ότι συμμετείχε στον σχετικό κοινωνικό διάλογο, όπου εξέφρασε την θέση ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στις υποχρεώσεις του νόμου οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν λιγότερες από δυο ταμειακές μηχανές, μία θέση η οποία δυστυχώς δεν έγινε τελικά δεκτή.

Σημειώνεται ότι η απόφαση εφαρμόζεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 μικρά (μm). Για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μεγαλύτερο των 70 μικρών (μm), εφαρμόζονται μόνο οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 (περ. α; γ', δ και ε), 4, 6 και 10 της ως άνω KYA.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις της απόφασης, ισχύουν πλέον τα ακόλουθα:

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 δεν θα διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, αντιθέτως αυτές θα χρεώνονται στον καταναλωτή, ενώ μία ακόμη πινακίδα θα προστεθεί στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο, όπου θα αναγράφεται το κείμενο: «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος (με αναγραφή ουσιαστικά της τιμής της σακούλας) με σκοπό τη μείωση χρήση τους».

Το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους που υπόκεινται οι σακούλες καθορίζεται με κριτήριο τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα ανάλογα με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της ανάκτησης ή διάθεσης των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, τις δυνατότητες ανακύκλωσης και βιοδιάσπασής τους, την ανθεκτικότητα τους ή τη συγκεκριμένη χρήση για την οποία προορίζονται.

Συγκεκριμένα καθορίζεται ότι:

α) Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών.

β) Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Επομένως σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, κάθε έμπορος, ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους. Το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση. Να τονιστεί ότι τα ανωτέρω ποσά του τέλους πρέπει να αναγράφονται με τρόπο διακριτό στα παραστατικά πώλησης προ ΦΠΑ.Τα περιβαλλοντικά τέλη αποτελούν έσοδο του Δημοσίου, το οποίο εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια αποδίδεται υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για την χρηματοδότηση δράσεων προώθησης, δωρεάν διάθεσης στον καταναλωτή και εν γένει πριμοδότησης των φιλικών στο περιβάλλον σακουλών και των βιοδιασπόμενων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Περαιτέρω, στις υποχρεώσεις της επιχείρησης περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών με την προβλεπόμενη σήμανση, όπως ορίζει η παράγραφος 1β και 1γ του άρθρου 5 της ως άνω ΚΥΑ.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ προς τα μέλη της: "Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του νέου πλαισίου από τους συναδέλφους, δεδομένου ότι οι κυρώσεις είναι σημαντικές και δεν επιτρέπεται -ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- να επιβάλλονται λόγω λάθους. Συγκεκριμένα, για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

Η αρμόδια υπηρεσία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τον ΕΟΑΝ θα προχωρήσει στη δημιουργία ανάλογης ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους, στο περιβάλλον TAXISnet της ΑΑΔΕ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους, η παράβαση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του υπόχρεου από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εποπτεύει τον ΕΟΑΝ, μετά από εισήγηση του ΕΟΑΝ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Τέλος, σημειώνεται ότι, η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών που προβλέπεται στην υποπαράγραφο 1.1 του άρθρου 3, δεν αποκλείει τη δωρεάν διάθεση επαναχρησιμοποιήσιμων σακουλών μεταφοράς

ΣΧΟΛΙΑ (149)

παστουρμάς

Αφορμή για να πάρουν λεφτά βρίσκουν. Έχω κι εγώ μια πρόταση για να βγάλει λεφτά το κράτος: να φορολογήσουμε με πρόστιμο 10.000 ευρώ κάθε πρωθυπουργό, ο οποίος στο τέλος της θητείας του δεν έχει κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί (για κάθε υπόσχεση ένα δεκάρικο). Επίσης, να φορολογηθεί με το ποσό που έχει αυξήσει το ΑΕΠ. Για διευκόλυνση, θα μπορούσε να το πληρώσει σε δόσεις. 12 δόσεις, σ' ένα έτος. Ο νόμος να λειτουργήσει αναδρομικά και για προηγούμενους πρωθυπουργός.

Ευρωπαίοι όπου μας συμφέρει

Χαράτσι το λέτε εσείς οι δήθεν Ευρωπαϊστές του θέματος; Έτσι πάει; Ευρωπαίοι όπου μας συμφέρει; Και πολύ άργησε να έρθει στην Ελλάδα έχω να πω...

john

Επειδη ειδα πολλους να λενε "σωστο το μετρο" κτλ Δυστυχως αυτο το Ελληνικο κρατος δεν το ενδιαφέρει ουτε το περιβάλλον ουτε η υγεια μας.Το ενδιαφερουν τα λεφτα και πως να εισπραξει περισσοτερα.Με προσχημα το περιβαλλον λοιπον θα παει αργα αλλα σταθερα αυτη το ελαχιστο αρχικα ποσο σε μεγαλυτερα νουμερα επειδη δεν θα συναντησει και ιδιαιτερη αντιδραση.Οταν ο κοσμος θα σταματησει να παιρνει σακουλες για να γλυτωσει το ευρω,τοτε μετα θα δειτε να το μειωνουν αυτο το μινι χαράτσι.

Σιγά μας πείσατε

Καλά... Και τι εμποδίζει το σούπερ μάρκετ να πουν: Δώρο του καταστήματος οι σακούλες και να αποδίδουν ένα άλφα ποσό που θα το βγάλουν από άλλες 3λεπτες ανατιμήσεις; Και καλά τα σουπερμάρκετ. Της... σακούλας το κάγκελο γίνεται στις λαϊκές, με 10 τουλάχιστον σακούλες φεύγει ο καθένας!

French

Και πολυ λιγα ειναι τα 3 λεπτα!! 3 ευρω επρεπε να ειναι τουλαχιστον! Μπας και περιοριστει αυτη η απίστευτη ριπανση του περιβαλλον!

ΓΙΏΡΓΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

Ίσως έτσι να περιοριστεί η απίθανη ρύπανση από τις ατελείωτες σακούλες που δεν χρειαζόμαστε αν είχαμε είτε πάνινες είτε τις χοντρέ που αγοράζεις μια φορά το χρόνο από τα σούπερμάρκετ

Καιρός ήταν.

Και λίγα είναι τα 0.03. Βλέπεις όλες τις γριές να αρπάζουν ένα μάτσο σακκούλες για 1 γιαούρτι που αγόρασαν. Αυτό το μέτρο ισχύει παντού στις πολιτισμένες ευρωπαικές χώρες.

VAGANEMOS

Για τον αέρα που αναπνέει ο κόσμος δεν θα υπάρχει κάποια χρέωση!

tampelakias

πινακίδα θα προστεθεί στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο, πάνω από αυτή για την απόδειξη και αριστερά από αυτή του POS. αααα να μην ξεχάσω και την πινακίδα με το κλειστό κύκλωμα και την άλλη με τον αριθμό μητρώου. λέω να βγάλω την ταμπέλα της επιχείρισης για ... να χωράνε

OXI κακής ποιότητας

Καλά να πληρώνουμε ρε παιδιά, Όχι όμως για παλιοσακκούλες. Στο εξωτερικό δίνουν σακκούλα που την χρησιμοποιείς και 10 φορές αν θέλεις, γερή, με τα άνετα τα χερούλια της, από καλό πλαστικό, σε ωραίο χρώμα που προσδιορίζει το σούπερ-μάρκετ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Giorgos_Patoulis

Θα λειτουργήσει δοκιμαστικά ως χώρος υποδοχής αδρανών υλικών από ανακυκλώσιμα της περιοχής για να αποφευχθεί η απένταξη του από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής

asopdd

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε, κάθε χρόνο, υλοποιούνται ημερίδες και φεστιβάλ -Φέτος, η ημερίδα με θέμα «Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Ιστορία του τόπου» αφορούσε το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας