Ασφαλή για κατανάλωση τα τρόφιμα της Βοιωτίας

Ασφαλή για κατανάλωση τα τρόφιμα της Βοιωτίας

Ασφαλή για κατανάλωση χαρακτηρίζουν τα είδη μαναβικής από την περιοχή της Βοιωτίας οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα ελέγχων των επιπέδων βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα φυτικής παραγωγής

Ασφαλή για κατανάλωση χαρακτηρίζουν τα είδη μαναβικής από την περιοχή της Βοιωτίας οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα ελέγχων των επιπέδων βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα φυτικής παραγωγής (καρότα, πατάτες και κρεμμύδια). Όπως διαπιστώνεται, στα τρόφιμα που ελέγχθηκαν δεν υπήρχε παρουσία εξασθενούς χρωμίου.
 
Στόχος του Προγράμματος ήταν η για πρώτη φορά η συλλογή ικανοποιητικού αριθμού αξιόπιστων στοιχείων για τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων (μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο και χρώμιο) σε αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας, όπου κατά καιρούς έχει τεθεί το θέμα για ενδεχόμενη επιβάρυνσή τους με βαρέα μέταλλα λόγω της βιομηχανικής ρύπανσης που έχει υποστεί διαχρονικά η περιοχή του Ασωπού ποταμού.

Ωστόσο δειγματοληψία εκτός από τις περιοχές Βοιωτίας επεκτάθηκε στην  Εύβοια από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σε περιοχές των Περιφερειών Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Ο συνολικός αριθμός των ελέγχων ανήλθε σε 320 και συγκεκριμένα έγινε δειγματοληψία και ανάλυση σε 85 δείγματα καρότου, 113 δείγματα πατάτας και 122 δείγματα κρεμμυδιών. Ιδιαίτερη συμμετοχή είχε η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, η οποία διενήργησε και το μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων (190 δείγματα). Οι εργαστηριακές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα για τις εν λόγω μεθόδους εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Από τα αποτελέσματα αυτά προέκυψε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τον μόλυβδο και το κάδμιο, για τα οποία υπάρχουν μέγιστα επιτρεπτά όρια. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα του μολύβδου βρέθηκαν μικρότερα του ορίου ποσοτικού προσδιορισμού στο 70% του συνόλου των δειγμάτων, ενώ οι ενδιάμεσες τιμές των επιπέδων μολύβδου και καδμίου κυμάνθηκαν στο 1/5 του μέγιστου επιτρεπτού ορίου.

 Για το νικέλιο και το χρώμιο, για τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο μέγιστα επιτρεπτά όρια, παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις των επιπέδων τους ανάμεσα στις περιοχές δειγματοληψίας, χωρίς ωστόσο τα επίπεδα αυτά να συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Το πρόγραμμα ελέγχου συντονίστηκε από τη Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των ανωτέρω Περιφερειών σε συνεργασία με τις εκεί Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

τοξινωμένος

@Αλέξανδρος Τ. εσάς σας εμπνέει εμπιστοσύνη ο ΕΦΕΤ ?? σας εμπνέει εμπιστοσύνη ένας φορέας ελέγχων τροφίμων....χωρίς να κάνει πραγματικούς ελέγχους...??? Ξέρετε τι νερό χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων σε Οινόφυτα και Σχηματάρι??? με τι νερό φτιάχνονται μπύρες και αναψυκτικά? τι νερό πίνουν οι κότες που τρώμε τα αυγά τους??? ποιος ΕΦΕΤ? [κατά το ποιος Θανάσης!!??] 

γονιός

http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/library/plans-expos/praktiko.pdf τα συζήτησαν οι ειδικοί και τα βρήκαν όλα καλώς...κι εγώ ως γονιός γιατί να τους πιστέψω??? έχουν υπολογίσει πόσο χρώμιο και πόσο νικέλιο τρώει το μέσο ελληνόπουλο? επειδή ο νόμος δεν έχει όριο... μπορούμε να τρώμε όσο λάχει νικελοχρώμιο? μπορεί ένας δημοσιογράφος από το Πρώτο Θέμα να τους ρωτήσει το εξής: στα παιδιά τους τι καρότα δίνουν...??? 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τ.

Όσο δεν έχουν τη βούληση ,να τα βάλουν με μερικές βιομηχανίες της περιοχής ,που ρυπαίνουν ανεξέλεκτα το περιβάλλον και να τους υποχρεώσουν να λειτουργούν νόμιμα , είναι επόμενο να μην πείθεται ο απλός πολίτης για αυτές τίς μετρήσεις ,έστω κι αν γίνονται απο το ΕΦΕΤ .

εφετ-τζής

 http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/library/plans-expos/apotelesmata.pdf κάντε μια σύγκριση Βοιωτία με Κρήτη ή Θράκη...700 ως 900% πιο πάνω είναι τα βαρέα μέταλλα...και η ρύπανση συνεχίζεται...και ο ΕΦΕΤ μας καθησυχάζει... όπως μας καθησυχάζει και για το εμφ. νερό με το εξασθενές χρώμιο... έλεος! μέχρι πότε θα μας εμπαίζουν και θα τρώμε βαρέα μέταλλα???

Γιαννης

 Και τωρα τους πιστεψαμε!! Οπως και οι ιαπωνες,που μετα το κακο χαμο με τη ραδιενεργεια ειπαν οτι εκτος απο κατι ψιλα ολα τα υπολοιπα ειναι καταλληλα για βρωση. Ας δουμε το επιπεδο εξαπλωσης του καρκινου στη περιοχη και μετα απο καμια τριετια-πενταετια τα ξαναλεμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης