«Μy eyes hurt»: Πολλοί Αμερικανοί έψαχναν στο Google τι να κάνουν μετά την έκλειψη ηλίου

«Μy eyes hurt»: Πολλοί Αμερικανοί έψαχναν στο Google τι να κάνουν μετά την έκλειψη ηλίου

Αρκετοί που είδαν την ηλιακή έκλειψη με ή χωρίς τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά εξέφραζαν την δυσφορία τους

eklipsi-usa-arthro
Υποφέρουν πολλοί από όσους είχαν, χθες, την ευκαιρία να θαυμάσουν την ολική έκλειψη ηλίου σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά καθώς, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, κατέφυγαν στην αναζήτηση της Google και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζοντας τον παράπονό τους: «Μy eyes hurt».

«Τα μάτια μου πονάνε», γράφουν στο Google, αναζητώντας λύσεις για να ανακουφιστούν, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο NBC.



Oι Αμερικανοί που είδαν την ηλιακή έκλειψη με ή χωρίς τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά εξέφραζαν την δυσφορία τους μετά το φαντασμαγορικό σπάνιο ουράνιο φαινόμενο.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, υπήρξαν ορισμένοι που για να απολαύσουν τη ολική έκλειψη ηλίου, αψήφησαν τις ιατρικές οδηγίες διακινδυνεύοντας να κάνουν ζημιά στα μάτια τους.



«Τα μάτια μου τώρα βράζουν και ο λαιμός μου πονάει ύποπτα» έγραψε ένας χρήστης της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter) από τη Μανιτόμπα του Καναδά, την ώρα που οι αναζητήσεις στο Google με τη φράση «τα μάτια πονάνε» σημείωναν απότομη άνοδο.

Κλείσιμο
people-eclipse
Καθ'ολα έτοιμη η γυναίκα στο Μαζατλάν του Μεξικού για να δει με ασφάλεια το φαινόμενο


Γιατροί και αξιωματούχοι της NASA είχαν προειδοποιήσει ουκ λίγες φορές ότι το κοινό μπορεί να δει την έκλειψη μόνο με τις κατάλληλες προφυλάξεις, όπως τα ειδικά γυαλιά, ωστόσο δεκάδες άνθρωποι δεν τήρησαν τις συμβουλές τους.

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετώπισαν πολλοί στην έκλειψη του 2017 σε ΗΠΑ και Καναδά. Περίπου 100 άτομα είχαν σπεύσει σε οφθαλμίατρους μετά την ηλιακή έκλειψη της 21ης Αυγούστου του 2017 για βλάβη του αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με μια άτυπη έρευνα για λογαριασμό της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «Ο αμφιβληστροειδής σας μπορεί να υποστεί βλάβη ακόμα και πριν το συνειδητοποιήσετε και, μέχρι τότε, μπορεί να είναι πολύ αργά για να σώσετε την όρασή σας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές του αμφιβληστροειδούς, είναι η ωχρά κηλίδα:

«Ακόμη και λίγα δευτερόλεπτα θέασης του ήλιου κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης μπορεί να προκαλέσει μόνιμο προσωρινό ή μόνιμο πρόβλημα στην ωχρά κηλίδα», σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους του Johns Hopkins Νιλ Μπλέσερ, Γιουν Κονγκ και Τζέι Φερνάντο Αρέβαλο.



«Μόλις καταστραφεί ο ιστός του αμφιβληστροειδούς», έγραψαν οι επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of American Medical Association» τον περασμένο Μάρτιο, «δεν μπορεί να αναγεννηθεί, με αποτέλεσμα τη μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης.

Το αποτέλεσμα της βλάβης στην ωχρά κηλίδα μπορεί να είναι περίεργο, όπως το να βλέπει κανείς το πρόσωπό του ως κενό στον καθρέφτη ή να μην μπορεί να διακρίνει τις λέξεις σε μια εφημερίδα, σαν να ήταν κενή.

Το μόνο που χρειάζεται είναι περίπου 100 δευτερόλεπτα έκθεσης για να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα ενός ατόμου η ηλιακή ακτινοβολία, αν και οι χρόνοι ποικίλλουν ανάλογα με την ένταση του ήλιου, η οποία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τη γεωγραφία, καθώς και την προϋπάρχουσα κατάσταση των ματιών του ατόμου.




Ωστόσο, αρκετοί ανέφεραν πως πονούσαν τα μάτια τους παρά το γεγονός ότι φορούσαν ακόμη και τα ειδικά γυαλιά.

«Τα μάτια μου πονάνε λίγο ακόμα αν και φορούσα καλά γυαλιά» έγραψε κάποιος, με έναν άλλον να υποστηρίζει:

«Κοίταξα την έκλειψη με γυαλιά και όλα τα συναφή και τα μάτια μου πονάνε τώρα». Μία γυναίκα ανέφερε ότι πονάνε τα μάτια της και ρώτησε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) εάν κι άλλοι χρήστες με γαλάζια ή πράσινα μάτια βιώνουν το ίδιο σύμπτωμα με εκείνη, αφότου κοίταξαν την έκλειψη του Ηλίου.

Μάλιστα, προσθέτει πως η οικογένειά της, με καστανά μάτια, δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Ειδήσεις σήμερα:

Βγήκε από την ΜΕΘ ο 39χρονος δολοφόνος της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους

Χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες που πλήττουν τη νότια Ρωσία

Η τεχνολογία νικά τα Ρίχτερ - Με «συνταγή» Ταϊβάν ο Πύργος στο Ελληνικό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης