Κλιματική κρίση: Η Γροιλανδία χάνει 30 εκατομμύρια τόνους πάγου την ώρα, αποκαλύπτει μελέτη

Κλιματική κρίση: Η Γροιλανδία χάνει 30 εκατομμύρια τόνους πάγου την ώρα, αποκαλύπτει μελέτη

Οι ερευνητές προειδοποιούν για τυχόν επιπτώσεις στην κατάρρευση των ωκεάνιων ρευμάτων του Βόρειου Ατλαντικού

greenland1
Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα ερευνητών για τους πάγους στη Γροιλανδία, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για κατάρρευση των ωκεάνιων ρευμάτων στον βόρειο Ατλαντικό, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας χάνει κατά μέσο όρο 30 εκατ. τόνους πάγου την ώρα, λόγω της κλιματικής κρίσης, δηλαδή 20% περισσότερο απ’ όσο προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Η απώλεια του πάγου αποδίδεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Οι τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα, όπως η μέτρηση του ύψους του στρώματος πάγου ή του βάρους του, μέσω δεδομένων βαρύτητας, συμβάλλουν στον προσδιορισμό των απωλειών που καταλήγουν στον ωκεανό και ανεβάζουν τη στάθμη της θάλασσας. Όμως, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την υποχώρηση των παγετώνων που βρίσκονταν κυρίως κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, στα στενά φιορδ γύρω από το νησί. Στη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δορυφορικές φωτογραφίες, για να προσδιορίσουν την τελική θέση των παγετώνων της Γροιλανδίας κάθε μήνα από το 1985 έως το 2022. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τελικώς χάθηκαν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο τόνοι.

Τι έδειξε η μελέτη

«Οι αλλαγές γύρω από τη Γροιλανδία είναι τεράστιες και συμβαίνουν παντού» δήλωσε ο Δρ. Τσαντ Γκριν του Εργαστηρίιου Αεριοπροώθησης της NASA στις ΗΠΑ, που ηγήθηκε της έρευνας.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να χαρτογραφηθούν πάνω από 235.000 θέσεις άκρων παγετώνων κατά τη διάρκεια 38 ετών, με ανάλυση 120 μέτρων.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από ένα πρόγραμμα που συγκεντρώνει τις άλλες μετρήσεις πάγων της Γροιλανδίας, 221 δισ. τόνοι πάγου χάνονται κάθε χρόνο από το 2003. Η νέα μελέτη προσθέτει άλλους 43 δισ. τόνους ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά χάνονται περίπου 30 εκατ. τόνοι την ώρα κατά μέσο όρο.



Ειδήσεις σήμερα:

Κύκλωμα μαστροπείας: Στο φως οι ροζ αγγελίες μέσω των οποίων ο 34χρονος εξέδιδε τις ανήλικες - Φωτογραφίες ντοκουμέντα

Εξαφάνιση στο Μεσολόγγι: Μήνυση κατά αγνώστων από τη μητέρα και τις αδερφές του Μπάμπη

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από ληστεία σε κατάστημα - Απείλησε την υπάλληλο με μαχαίρι και άρπαξε €500 σε λιγότερο από ένα λεπτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης