Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τα παιδιά - «Ένα στα 3 εκτίθεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα»

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τα παιδιά - «Ένα στα 3 εκτίθεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα»

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 135% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τη βρετανική ΜΚΟ Save the Children

klimatiki-allagi-
Περισσότερα από 27 εκατομμύρια παιδιά σε 12 χώρες, από τις πιο ευπαθείς στην κλιματική αλλαγή, βίωσαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια το 2022, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 135% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν την Πέμπτη στο Ντουμπάι.

Συνολικά 57 εκατομμύρια άνθρωποι, με τους μισούς από αυτούς να είναι παιδιά, βρέθηκαν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας πέρσι σε αυτές τις 12 χώρες, λόγω της ξηρασίας, των πλημμυρών και άλλων ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, με βάση τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Καταγραφής της Επισιτιστικής Ανασφάλειας (IPC), μιας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ και πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών ινστιτούτων στόχος της οποίας είναι να διαπιστώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Τα μισά από τα 27 εκατομμύρια παιδιά που βίωσαν επισιτιστική ανασφάλεια προέρχονται από την Αιθιοπία και τη Σομαλία, σύμφωνα με τη Save the Children. «Όσο τα καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα γίνονται πιο συχνά και ακραία, θα βλέπουμε ολοένα και πιο σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των παιδιών», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της οργάνωσης, Ίνγκερ Άσινγκ.

Η φιλανθρωπική οργάνωση κάλεσε την COP28 να λάβει μέτρα για την κλιματική αλλαγή αλλά και για τις άλλες αιτίες της επισιτιστικής ανασφάλειας, ζητώντας για παράδειγμα να αποτραπούν οι ένοπλες συγκρούσεις και να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας.

Στη Σομαλία οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες εκτόπισαν 650.000 ανθρώπους και οι μισοί από αυτούς ήταν παιδιά. Στο Πακιστάν περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται ακόμη, μετά τις πλημμύρες του 2022.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Save the Children υπολογίζει ότι ένα στα τρία παιδιά (774 εκατομμύρια) ζει σε συνθήκες φτώχειας και εκτίθεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε μια έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση ανέφερε ότι φέτος 17,6 εκατομμύρια παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με συνθήκες λιμού από τη στιγμή της γέννησής τους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Raptor: Τουρκικά «παιχνίδια» πάνω στο τραγικό ναυάγιο του πλοίου - Εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ

Φρίκη στην Αράχωβα: Άγνωστος κακοποίησε άγρια ένα χάσκι που δεν άντεξε και πέθανε

Φλωρίδης: «Οι εμπρηστές θα πηγαίνουν σίγουρα φυλακή και θα δημεύεται η περιουσία τους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης