Από τα ελβετικά σαλέ στους παραδοσιακούς οικισμούς

Από τα ελβετικά σαλέ στους παραδοσιακούς οικισμούς

Μπαίνουν αρχιτεκτονικοί κανόνες στην ύπαιθρο για να απομακρύνουν το κιτς

Από τα ελβετικά σαλέ στους παραδοσιακούς οικισμούς
Από τα ελβετικά σαλέ στους παραδοσιακούς οικισμούς
Την αρχιτεκτονική ανομοιογένεια της ελληνικής υπαίθρου που τράβηξε το δρόμο την άναρχης αστικής ανάπτυξης και έθρεψε το κιτς των κτιρίων σε νησιά και ορεινές περιοχές θα επιδιώξει να ανατρέψει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Φτάσαμε στο σημείο να υποτιμούμε την ελληνική παράδοση και να υιοθετούμε ξένους αρχιτεκτονικούς τύπους όπως είναι τα ελβετικά σαλέ στο Θεσσαλικό κάμπο (!) ή να επιλέγουμε Μυκονιάτικη αρχιτεκτονική στην περιοχή των Γρεβενών (!), χωρίς κανένα πολεοδομικό γραφείο να το απαγορεύει.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η δημιουργία μορφολογικών κανόνων για την δόμηση και την αρχιτεκτονική σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στους μικρούς οικισμούς (κάτω από τους 2.000 κατοίκους) που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Με τους κανόνες αυτούς επιδιώκεται η υιοθέτηση ειδικών όρων δόμησης και αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού ώστε να απομακρυνθούν αρχιτεκτονικά τερατουργήματα που αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο μιας περιοχής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Αυτό θα επιτευχθεί με την προκήρυξη 48 μελετών που θα καλύψουν όλη την επικράτεια με στόχο σε ένα χρόνο οι μηχανικοί να έχουν κάποια πρώτα μορφολογικά χαρακτηριστικά για να μπορούν να χτίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 882 παραδοσιακά χαρακτηρισμένους οικισμούς, περίπου οι μισοί διέπονται από Προεδρικά Διατάγματα γενικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα είτε χτίζει κανείς στην Κρήτη είτε στη Μακεδονία ή την Κέρκυρα να είναι το ίδιο.
Κλείσιμο

Περιοχές του Ελλαδικού χώρου που ξέφυγαν από την λαίλαπα της ομογενοποιημένης αρχιτεκτονικής των ελληνικών τοπίων είναι το Ναύπλιο, και νησιά του Αιγαίου όπως η Σύμη, το Καστελόριζο και η Λέσβος που «θωρακίστηκαν» με Προεδρικά Διατάγματα και ειδικούς κανόνες μορφολογίας, διατηρώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Η φρενήρης οικοδομική δραστηριότητα των προηγούμενων ετών αποτέλεσε την κύρια πηγή του κακού, δημιουργώντας ολόκληρες περιοχές χωρίς ταυτότητα και πλήττοντας την ποιότητα ζωής και την οικονομική προοπτική των περιφερειών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Σηφουνάκη, «τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε, μεταφορά και στην ύπαιθρο του μοντέλου της αστικής πολυκατοικίας με το συνεχές μπαλκόνι ή μιας ψευδοπαραδοσιακής αρχιτεκτονικής (νησιώτικο, πηλιορείτικο στυλ)».

Οι μελέτες για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά μικρών οικισμών θα προκηρυχθούν ως τα τέλη του μήνα με στόχο η παραλαβή των μελετών να γίνει το Δεκέμβριο του 2012 και αφού προηγηθεί παρουσίαση στα αρμόδια δημοτικά συμβούλια για να κάνουν τις παρατηρήσεις του. Θα συνοδεύονται με τα προεδρικά διατάγματα ώστε να μην καθυστερήσει η θεσμοθέτησή τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης