Πανσέληνος Μαΐου 2022: Τα χαράματα το «Ματωμένο Φεγγάρι»

Πανσέληνος Μαΐου 2022: Τα χαράματα το «Ματωμένο Φεγγάρι»

Η σημερινή «υπερπανσέληνος» συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του κοντά στον πλανήτη –  Το φαινόμενο θα είναι εν μέρει ορατό στην Ελλάδα – Δείτε live τη μετάδοση από τη NASA

bloodmoon-0
Τα ξημερώματα της Δευτέρας 16 Μαΐου 2022 στις 7:15 το πρωί κορυφώνεται η πανσέληνος του Μαΐου, αν και σε πολλά σημεία του κόσμου, θα είναι εμφανής από σήμερα Κυριακή 15 Μαΐου.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 16 Μαΐου, σχεδόν παράλληλα με την πανσέληνο, θα υπάρξει ολική έκλειψη Σελήνης, που στην Ελλάδα ωστόσο θα είναι εν μέρει ορατή, προκαλώντας ένα φαινόμενο που έχει ονομαστεί ως «Ματωμένο Φεγγάρι».

Ολική έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται σχεδόν πλήρως, οπότε το φεγγάρι περνάει μέσω της σκιάς της Γης. Λόγω του φαινομένου, η Σελήνη σταδιακά γίνεται πιο σκοτεινή και είθισται να παίρνει συνήθως ένα κοκκινωπό χρώμα, που μερικές φορές είναι πολύ σκούρο ή και σχεδόν μαύρο, εάν η ατμόσφαιρα στη Γη είναι βεβαρημένη από σωματίδια, όπως για παράδειγμα μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη.

Η έκλειψη θα συμβεί περίπου μιάμιση μέρα πριν το φεγγάρι φτάσει στο περίγειό του, δηλαδή στο σημείο της τροχιάς που είναι το κοντινότερο στον πλανήτη. Ως εκ τούτου, το βράδυ της Κυριακής κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη, που θα απέχει περίπου 362.000 χιλιόμετρα, θα φαίνεται περίπου 12% μεγαλύτερη από ό,τι όταν βρίσκεται στο απόγειο της, δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται ως «υπερ-πανσέληνος»

Ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική

Η έκλειψη θα είναι ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς επίσης, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από διάφορα μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας.

Στην Αθήνα θα υπάρξει μερική σεληνιακή έκλειψη που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, ξεκινώντας γύρω στις 04:30 της 16ης Μαΐου, με κορύφωση περίπου στις 06:15 π.μ.

Κλείσιμο
Όσον αφορά την πανσέληνο, η οποία είναι γνωστή ως «των λουλουδιών» λόγω της εποχής ανθοφορίας με την οποία συμπίπτει, το αποκορύφωμα της θα συμβεί στις 07:15 ώρα Ελλάδας.

Η επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί φέτος τον Νοέμβριο, ενώ η μεθεπόμενη το 2025.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θα μεταδώσει ζωντανά την έκλειψη.

Watch a Total Lunar Eclipse (NASA Science Live)



Ειδήσεις σήμερα:

«Οσμή» χειραγώγησης - Η EBU αμφισβητεί τα αποτελέσματα έξι κριτικών επιτροπών στην Eurovision

Συνελήφθη άντρας που εισέβαλε με το αυτοκίνητό του στο προαύλιο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα

Γκάλοπ της Marc για το «ΘΕΜΑ»: Στο 10,3% το προβάδισμα της ΝΔ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης