Καλαμάρι βρέθηκε να ζει 6.200 μέτρα κάτω από τη θαλάσσια επιφάνεια - Δείτε φωτογραφίες

Καλαμάρι βρέθηκε να ζει 6.200 μέτρα κάτω από τη θαλάσσια επιφάνεια - Δείτε φωτογραφίες

Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε ένα άλλο καλαμάρι bigfin το οποίο είχε εντοπιστεί στα 4.700 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό

Wtqc5QDy6cuMWtXp8U6uTR-970-80
Ένα νεαρό καλαμάρι Bigfin (του γένους Magnapinnidae) εντοπίστηκε από ερευνητές να βρίσκεται πάνω από τον πυθμένα της τάφρου των Φιλιππίνων και συγκεκριμένα 6.200 μέτρα κάτω από τη θαλάσσια επιφάνεια. Το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε ένα άλλο καλαμάρι bigfin το οποίο είχε εντοπιστεί στα 4.700 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στα ραντάρ των ερευνητών καταγράφηκαν τέσσερα χταπόδια Cirrate περίπου στο ίδιο βάθος. Σύμφωνα με τον Michael Veccione ο οποίος συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που παρατηρούνται χταπόδια dumbo σε τόσο μεγάλο βάθος. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται ότι δεν ήταν τυχαίαες οι προηγούμενες παρατηρήσεις των κεφαλόποδων στην τάφο της Ιάβας. 

«Αυτή η κατάδυση έδειξε ότι πολλαπλοί τύποι κεφαλόποδων μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον στα ανώτερα τμήματα αυτών των πραγματικά βαθιών ωκεάνιων τάφρων», σχολίασε ο Vecchione ο οποίος εργάζεται ως ζωολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στο Ινστιτούτο Smithsonian στην Ουάσιγκτον.

«Πώς καταφέρνουν τα καλαμάρια αυτά να ζουν φυσιολογικά σε βάθη που κυμαίνονται από 1.000 έως 6.000 μέτρα, όπου οι ατμοσφαιρικές πιέσεις μπορεί να είναι έως και 600 φορές μεγαλύτερες από ό,τι στην επιφάνεια του ωκεανού;» διερωτάται ακόμη.

24JCgVuAncy7w7DEGncVyi-970-80

Κλείσιμο
Το Bigfin εντοπίστηκε τον Μάρτιο του 2021 ενώ αναζητούνταν το ναυάγιο του USS Johnston (πρόκειται για αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βυθίστηκε το 1944 κατά τη διάρκεια της μάχης του Κόλπου Leyte). Με τη βοήθεια του επανδρωμένου υποβρύχιου DSV Limiting Factor (ο ίδιος τύπος υποβρυχίου χρησιμοποιήθηκε από τον εξερευνητή Victor Vescovo για να κατέβει στον πυθμένα της τάφρου των Μαριανών τον Ιούνιο του 2020), οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν την κατάδυση στον πυθμένα της τάφρου των Φιλιππίνων, τον οποίο εξερεύνησαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε το γιγάντιο καλαμάρι πάνω από τον πυθμένα του ωκεανού. Παρά το γεγονός ότι το υποβρύχιο βρισκόταν πολύ ψηλά και ήταν δύσκολο να καταγραφεί λεπτομερώς το καλαμάρι εν τέλει οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν ορισμένα χαρακτηριστικά του όπως 
τα εξαιρετικά μεγάλα πίσω πτερύγιά του αλλά και τον ξεχωριστό τρόπο κολύμβησης. Έτσι επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του. Μάλιστα υπέθεσαν ότι επρόκειτο για νεαρό καλαμάρι καθώς τα πλοκάμια του ήταν σχετικά κοντά. Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Marine Biology.


Πηγή πληροφοριών:  Live Science



Ειδήσεις σήμερα:

Από σήμερα η δεύτερη ψυχρή εισβολή - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν αποκλείουν τις γυναίκες και τα κορίτσια από την κοινωνική και τη δημόσια ζωή στο Αφγανιστάν

Ο κορωνοϊός απειλεί την εγκυμοσύνη: Τι δείχνουν οι μελέτες για πρόωρα - λιποβαρή νεογνά και θνησιμότητα εμβρύων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης