Φωτιές στην Ελλάδα: Τι έλεγε ο καθηγητής Νίκος Μάργαρης το 2009 για τις φωτιές και τις αναδασώσεις

Φωτιές στην Ελλάδα: Τι έλεγε ο καθηγητής Νίκος Μάργαρης το 2009 για τις φωτιές και τις αναδασώσεις

Μια παλαιότερη συνέντευξη του αείμνηστου καθηγητή Νίκου Μάργαρη είναι εξαιρετικά επίκαιρη με αφορμή τις μεγάλες φωτιές και τις μεταπυρκαγιές που πλήττουν (και) το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα

evoia_fotia
Μια επίκαιρη συνέντευξη του καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκου Μάργαρη, στο περιοδικό «Ταχυδρόμος», τον Μάρτιο του 2009 με αφορμή τις μεταπυρκαγιές και τις συνέπειες από τις καταστροφικές φωτιές του 2007, αναδημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κ, Μάργαρης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2013, αντικρούει, μέσω της συνέντευξης, οικολογικούς μύθους που μας ταλαιπωρούν.

Στον ισχυρισμό πως «η αναδάσωση από όλους τους φορείς αρκεί για να σώσουμε τα δάση», ο καθηγητής ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο αντίλογος ξεκινάει με ένα παράδειγμα από τη δεκαετία του 1990: τη μεγάλη φωτιά στο Άγιο Όρος. Μετά την κατάσβεσή της - με τη βοήθεια Γερμανών δασοπυροσβεστών - έπεσαν όλοι για να κάνουν αναδάσωση. Ευτυχώς τότε οι μοναχοί δεν άφησαν κανέναν να προχωρήσει. Ξέρετε ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Όχι μόνο επανήλθε το δάσος καλύτερα από πριν, αλλά και μια αρρώστια που είχαν οι καστανιές εξαφανίστηκε. Το δάσος δηλαδή αναγεννήθηκε. Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπάρχει μια ενδογενής δυνατότητα αναγέννησης. Εκτός αν το δάσος καταπατηθεί η βοσκηθεί. Στην Ελλάδα συμβαίνουν όλα μαζί: οι βοσκοί ανεβάζουν τα γίδια για να βοσκήσουν και οι υπόλοιποι πηγαίνουν για αναδάσωση με αποτέλεσμα να ανοίγουν τεράστιες λακκούβες για ένα πευκάκι σε ένα σημείο που κατά τα άλλα φυτρώνουν πέντε πευκάκια από μόνα τους».

Στον ισχυρισμό πως «η κατασκευή μεγάλων έργων μόνο αρνητικές συνέπειες έχει για το περιβάλλον», ο κ. Μάργαρης είπε πως «το καλύτερο παράδειγμα είναι της λίμνης Κερκίνης. Πρόκειται για ένα φράγμα που κατασκευάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον ποταμό Στρυμόνα το 1930, Έγινε μάλιστα από την πολυεθνική ΟΥΛΕΝ με σκοπό την άρδευση του κάμπου των Σερρών. Σήμερα έχει εξελιχθεί στον καλύτερο ελληνικό υγροβιότοπο».

Στον ισχυρισμό πως «όταν αποκτήσουμε Εθνικό Κτηματολόγιο, θα σταματήσουν οι πυρκαγιές», απάντησε «υποτίθεται επειδή θα σταματήσουν οι καταπατήσεις. Στη Ρόδο και στην Κέρκυρα, όμως, που έχουν ήδη Κτηματολόγιο, έχουν σταματήσει οι πυρκαγιές; Για να μην αναφέρω τα παραδείγματα Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας που διαθέτουν Κτηματολόγιο. Οι πυρκαγιές άλλωστε είναι φυσιολογικό φαινόμενο στη Μεσόγειο και τις περιοχές της υδρογείου που έχουν μεσογειακό κλίμα. Σε όλα αυτά τα μέρη, τα οικοσυστήματα είναι προσαρμοσμένα να επανέρχονται. Δεν οφείλονται λοιπόν οι πυρκαγιές σε καταπατήσεις ή εμπρησμούς όπως λέγεται κατά κόρον. Μπορεί να ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια».

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώνεται το Μαρμάρι

Καιρός: Άνεμοι έως 7 μποφόρ σήμερα στο νότιο Ευβοΐκό - Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Ξεκινούν οι πληρωμές την Τετάρτη - Οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης