Κορωνοϊός

Η Μέρκελ προειδοποιεί για καταστροφικές επιπτώσεις από την εξαφάνιση ειδών

24320984

Επενδύσεις που θα ωφελούν την προστασία της βιοποικιλότητας ζήτησε η καγκελάριος - Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιοποικιλότητας, ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών θα μπορούσαν να εξαφανιστούν παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του αιώνα

Για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η εξαφάνιση ειδών προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο Προπαρασκευαστικό Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα. Όπως τόνισε, οι επενδύσεις όχι μόνο δεν θα πρέπει να βλάπτουν τη βιοποικιλότητα, αλλά θα πρέπει κατά το δυνατόν να την ωφελούν.


«Πρέπει να γίνει αλλαγή πορείας προς τη βιώσιμη προστασία της φύσης και για μεγαλύτερη προστασία των ειδών. Η ταχεία απώλεια της βιοποικιλότητας έχει καταστροφικές επιπτώσεις για όλους μας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Μέρκελ, ανοίγοντας το εθνικό διαδικτυακό Προπαρασκευαστικό Συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα του ΟΗΕ το οποίο προγραμματίζεται να γίνει στην Κίνα το φθινόπωρο, αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας.


Η Μέρκελ επιβεβαίωσε τον γερμανικό και διεθνή στόχο «να σταματήσει η παγκόσμια απώλεια βιοποικιλότητας έως το 2030. Για το σκοπό αυτό, τουλάχιστον το 30% της επιφάνειας της γης και το 30% των θαλασσών θα πρέπει να τεθούν υπό προστασία μέχρι τότε. Οι χώρες της ομάδας των G7 δεσμεύθηκαν επίσης ομόφωνα σε αυτούς τους στόχους κατά τη σύνοδο κορυφής τους. Είναι σημαντικό να εξετάζουμε επίσης εξίσου την προστασία του κλίματος και τη διατήρηση της φύσης», τόνισε.

Στόχος οι επενδύσεις να ωφελούν τη βιοποικιλότητας

Η καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στις απαραίτητες οικονομικές προσπάθειες, τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιωτικούς πόρους. «Σε όλες τις επενδύσεις, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για να διασφαλιστεί ότι όχι μόνο δεν βλάπτουν τη βιοποικιλότητα, αλλά αντίθετα την ωφελούν όσο το δυνατόν περισσότερο».

Η καγκελάριος υπενθύμισε ότι η Γερμανία προσφέρει 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την προστασία των δασών και άλλων οικοσυστημάτων από το 2013. Πρόσφατα διατέθηκαν επίσης 14 εκατομμύρια ευρώ για ένα Ταμείο προστασίας της βιοποικιλότητας στο πλαίσιο της δεκαετίας του ΟΗΕ για την προστασία της βιοποικιλότητας. Διατέθηκαν επίσης κονδύλια για την χρηματοδότηση της προστασίας και την προσαρμογή του κλίματος παγκοσμίως. Η Γερμανία υποσχέθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση ετήσια αύξηση από τέσσερα σε έξι εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Επίσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρτ, εκτιμά ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για δράση με στόχο να σταματήσει παγκοσμίως η εξαφάνιση ειδών. Η παγκόσμια κοινότητα απέτυχε στην πραγματικότητα να σταματήσει την απώλεια της βιολογικής ποικιλομορφίας. Ακόμη και αν το 30% της επιφάνειας της γης και το 30% των θαλασσών τεθεί υπό προστασία μέχρι το 2030 δεν θα ήταν αρκετό. Συνολικά, η διεθνής κοινότητα πρέπει να γίνει ακόμη πιο φιλόδοξη. Πάνω απ΄όλα, η χρήση γης πρέπει να καταστεί πιο βιώσιμη για να σταματήσει η εξαφάνιση ειδών», τόνισε στην τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιοποικιλότητας, ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών θα μπορούσαν να εξαφανιστούν παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του αιώνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Eurogroup: Πράσινο φως για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα


Πώς θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα - Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς


Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τα στοιχεία που έδειξαν τον δολοφόνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης