ΗΠΑ - Σαουδική Αραβία: «Μαζί» στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων από τη ναυτιλία

ΗΠΑ - Σαουδική Αραβία: «Μαζί» στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων από τη ναυτιλία

Σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις με στόχο τις μηδενικές εκπομπές έως το 2050

nautilia-naytilia-tanker-ploia
Οι ΗΠΑ θα λάβουν μέρος σε μία διεθνή προσπάθεια για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 από την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα Τζον Κέρι πριν από την πραγματοποίηση της διήμερης παγκόσμιας ψηφιακής διάσκεψης, που θα φιλοξενήσει μέσω τεχνολογίας streaming από σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Θα κοιτάξουμε προς τον ωκεανό για να συνεχίσουμε να βοηθάμε στη μείωση της μόλυνσης», δήλωσε ο ίδιος προχθές, Τρίτη, στη διάρκεια της διάσκεψης Ocean Conservancy για την προστασία των ωκεανών.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είναι οι μόνες χώρες που έχουν δεσμευτεί επίσημα να εργαστούν για την εφαρμογή της στρατηγικής του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (IMO) για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο αναφερόμενος τομέας εκπέμπει σε παγκόσμιο επίπεδο 1 δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Γερμανίας.

Ο Κέρι δήλωσε στη διάσκεψη ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που είναι απαραίτητες ώστε να μειωθούν ταχύτατα οι εκπομπές βλαβερών αερίων από τον αναφερόμενο τομέα.

«Οι τεχνολογίες που χρειαζόμαστε για να εξαλείψουμε τις εκπομπές άνθρακα από την ναυτιλία, μας είναι γνωστές, έτσι χρειάζονται επενδύσεις καθώς και να ενισχυθούν», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Είναι καθήκον όλων των κρατών να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη βιομηχανία, ώστε να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις στο άμεσο μέλλον».

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας απέστειλαν μία επιστολή στον Μπάιντεν τον Μάρτιο παροτρύνοντας τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις εκπομπές ρύπων από τη ναυτιλία στο επερχόμενο σχέδιο τους για το κλίμα, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, αλλά και να μοιραστεί η ευθύνη για όλες τις εκπομπές ρύπων από πλοία ανάμεσα στη χώρα προέλευσης και τη χώρα προορισμού του πλοίου.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα το νέο στόχο τους για το κλίμα (Nationally Determined Contribution).

Κλείσιμο
Η Ocean Conservancy είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, ενώ έχει καλέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να δεσμευτεί για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών βλαβερών ρύπων από το 2025, υποστηρίζοντας ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι ΗΠΑ μπορούν να απαιτήσουν από όλα τα πλοία που αγκυροβολούν σε αμερικανικά λιμάνια να εφαρμόζουν προδιαγραφές καθαρών εκπομπών αερίων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Έλληνες στην Ινδία: Δεν υπάρχουν κρεβάτια με οξυγόνο! Δεν βγαίνουμε από το σπίτι

«Ελευθερία» και για άτομα ηλικίας 30-49 χρόνων τη Μεγάλη Εβδομάδα - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού

Με «καμπάνα» δισεκατομμυρίων κινδυνεύει το TikTok - Γιατί κατηγορείται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης