«Αστέρι της Βηθλεέμ»: H Γη σε μια σπάνια ευθυγράμμιση του Δία και του Κρόνου- Δείτε βίντεο

«Αστέρι της Βηθλεέμ»: H Γη σε μια σπάνια ευθυγράμμιση του Δία και του Κρόνου- Δείτε βίντεο

Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, που ονομάσθηκε και «Μεγάλη Σύζευξη», είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στο γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες

Jupiter_and_Saturn_Sept__2020_S
Ένα σπάνιο φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες όσοι κοίταξαν τον ουρανό προς τα νοτιοδυτικά στο Βόρειο Ημισφαίριο και μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

Οι δύο από μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Κρόνος και ο Δίας πλησίασαν ο ένας τον άλλον και φάνηκαν να συναντιούνται σε μια ουράνια εκδήλωση που οι αστρονόμοι την αποκαλούν «Μεγάλη σύζευξη».

Ο συνδυασμός των δύο πλανητών φέτος συνέπεσε με το χειμερινό ηλιοστάσιο , όταν ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού οπότε παρατηρείται η μικρότερη ημέρα του χρόνου και ορίζεται ως η επίσημη έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Δείτε εδώ το μήνυμα της Google για το φαινόμενο.

Το ιδιαίτερα σπάνιο «πάντρεμα» των πλανητικών γιγάντων Δία και Κρόνου στον ουρανό της Γης, πραγματοποιείται περίπου μία φορά κάθε 20 χρόνια. Αλλά η τελευταία φορά που ο Δίας και ο Κρόνος ήταν κοντά ήταν το 1623, και αυτό το πέρασμα δεν ήταν ορατό από τα περισσότερα μέρη της Γης.

Κλείσιμο
saturnjupiter


Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στο γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Η τελευταία ορατή μεγάλη σύζευξη συνέβη πολύ πριν από τα τηλεσκόπια το 1226, στα μισά της κατασκευής του καθολικού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Η φωτεινότητα των δύο πλανητών στον ουρανό έχει προκαλέσει συζητήσεις για το αν ήταν το «χριστουγεννιάτικο αστέρι» που η Καινή Διαθήκη περιγράφει ότι καθοδήγησε τους τρεις μάγους στο μωρό Ιησού.

asteri1


Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, έγραψε το 1614 ότι πίστευε πως το «αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία της Γέννησης θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου».  Ωστόσο, ο αστρονόμος Μπίλι Τιτς, διευθύνων σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Dyer του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Μπρέντγουντ του Τενεσί, δήλωσε ότι μια υπέροχη σύζευξη είναι μόνο μία από τις πολλές πιθανές εξηγήσεις για το βιβλικό φαινόμενο.

Ο Κρόνος σε πολλές περιοχές με καθαρό ουρανό φαινόταν με κιάλια ή και με γυμνό μάτι πάνω δεξιά από το Δία, ενώ ορατοί ήταν -με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο- τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου.

Το φαινόμενο προβλήθηκε ζωντανά απο αρκετά αστεροσκοπεία μέσω του Youtube.

LIVE! See the Great Conjunction (Christmas Star) of 2020


Η επόμενη μεγάλη σύζευξη μεταξύ των δύο πλανητών - αν και δεν είναι τόσο κοντά μεταξύ τους - έρχεται το Νοέμβριο του 2040. Μια στενότερη ευθυγράμμιση παρόμοια με την χθεσινή θα συμβεί τον Μάρτιο του 2080, σύμφωνα με τους αστρονόμους.

Το φαινόμενο της «Μεγάλης σύζευξης»
  στις 21 Δεκεμβρίου του 2020




Απο τον ουρανό στο Δουβλίνο



Απο κινητό μέσω τηλεσκόπιου στο Κάλγκαρι του Καναδα


Απο το Καράτσι στο Πακιστάν

Απο το παρατηρητήριο στο Σισνινάτι του Οχάιο των ΗΠΑ


Ειδήσεις σήμερα

Βρετανία: «Τρέλα» από τις αγορές πανικού - Τεράστιες ουρές στα σουπερμάρκετ (βίντεο)

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και την Ανταρκτική: Κρούσματα σε στρατιωτική βάση της Χιλής-Δείτε βίντεο

Περού: Αναστολή όλων των πτήσεων από την Ευρώπη για δύο εβδομάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης