Διεθνή χρηματιστήρια: Ανοδική αντίδραση μετά το κράχ - «Διάλυση» στην Αθήνα

Διεθνή χρηματιστήρια: Ανοδική αντίδραση μετά το κράχ - «Διάλυση» στην Αθήνα

Κορωνοϊός και Χρηματιστήρια: Η χειρότερη ημέρα μετά το κράχ του 1987 στην Αμερική -  Μόνο στοχευμένα μέτρα θα αποτρέψουν την ύφεση -  Διχασμός  μεταξύ πολιτικών και τραπεζιτών 

wall-street-trader
Ο κορωνοϊός «σφυροκοπά» εδώ και μέρες και τα Χρηματιστήρια. Ωστόσο, σήμερα τα Futures (παράγωγα) του Dow Jones  δείχνουν ανοδική αντίδραση (434 μονάδες στις 8.45 πρωί) και άνοδο πάνω απο 2% στην Φρανκφούρτη.

Tην χειρότερη ημέρα (Μαύρη Πέμπτη) από το κράχ του 1987 βίωσε χθες η αμερικανική αγορά  καθώς ο Dow Jones έχασε σε μια συνεδρίαση 9,99% ή 2352  μονάδες, κλείνοντας στις 21,200.62. Προηγουμένως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν διαλυθεί υποδεικνύοντας ότι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις δεν μπορούν να σταματήσουν τον πανικό, και φαίνονται αναποτελεσματικοί στην  αντιμετώπιση ενός ιου γρίπης. Αντίθετα, όπως θα δούμε στην Ευρώπη, τραπεζίτες και πολιτικοί στην Ευρώπη είναι διχασμένοι απέναντι στη χειρότερη κρίση και απο την Lehman Brothers. Σε ό,τι αφορά την Αμερική, ο τρομαγμένος πλέον πρόεδρος Τραμπ αναζητά τη συναίνεση των Δημοκρατικών, προκειμένου να περάσει νομοθετικά μια σημαντική φοροπαλλαγή.  

Συμπερασματικά, κάποιοι ζητούν χρήματα από το «ελικόπτερο», κι άλλοι θυμίζουν το χρέος.  

Όπως θα δούμε, οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν ένα μερίδιο ευθύνης καθώς επί 11 χρόνια διοχέτευαν φθηνό χρήμα στις αγορές και ό,τι δημιούργησαν στην πραγματική οικονομία (συστήματα υγείας) δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει ένα ιό.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν αυτό το κράχ θα αποκαλύψει χρεοκοπίες  με υπερδανεισμένες εταιρείες  ή εάν προκαλέσει ένα μεγαλύτερο συστημικό πρόβλημα.  

Συγκεκριμένα, η κατάρρευση στις ΗΠΑ, ήλθε ύστερα απο παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας Fed με αγορές 1,5 τρισ. δολαρίων στη διατραπεζική αγορά  και της ΕΚΤ με νέα ποσοτική χαλάρωση 120 δισ. ευρώ - κι αυτό εντείνει τις ανησυχίες παγκοσμίως για την αποτελεσματικότητα των Κεντρικών Τραπεζών και κυβερνήσεων.

O Ιταλός πρωθυπουργός κ. Κόντε άσκησε κριτική στην EΚΤ και την κα Λαγκάρντ λέγοντας ότι η δουλειά της ΕΚΤ δεν είναι να εμποδίζει, αλλά να βοηθά και να λαμβάνει μέτρα τα οποία είναι επαρκή για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Προηγουμένως, η κα Λαγκάρντ είχε σημειώσει ότι η δουλειά της ΕΚΤ δεν είναι να κλείνει τα spreads ανάμεσα στο κόστος δανεισμού των μελών κρατών της Ευρώπης
   
 Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Melvyn King επισήμανε ότι χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις στην οικονομία και όχι απλώς τα μέτρα που λαμβάνουν  οι κεντρικές τράπεζες. Με άλλα λόγια, εάν έχει πληγεί η εφοδιαστική αλύσιδα, οι αερομεταφορές χρειάζονται πιο δραστικά για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. 
Ανοδική αντίδραση σήμερα

Σήμερα τα Futures (παράγωγα) του Dow Jones  δείχνουν ανοδική αντίδραση (434 μονάδες στις 8.45 πρωί) και άνοδο πάνω απο 2% στην Φρανκφούρτη. H αντίδραση είναι τεχνική και  η ανταπόκριση των αγορών θα κριθεί σε κάθε περίπτωση απο την εξέλιξη του ιού και τα νέα μέτρα απο κυβερνήσεις και τράπεζες.     
 
 Τεράστιες  απώλειες μέχρι τώρα

Κλείσιμο
Οι απώλειες στις διεθνείς αγορές είναι τρομακτικές καθώς έχουν χαθεί αξίες 12-13 τρισ. δολαρίων  και αυτό το ποσό θα έχει σημαντικές επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία κατά το 1/3 περίπου - ίσως και περισσότερο όταν επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι θα νοσήσει το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η εμπειρία απο το παρελθόν    

Τρία έως πέντε χρόνια χρειάστηκαν για να επανέλθουν οι αγορές μετά τα σοκ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με ανάλυση του κ. Δημήτρη Μελά, managing director and Global head of core Equity  του Msci.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μελάς υπογραμμίζει ότι

** η αναταραχή της αγοράς πυροδοτήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού είναι υπενθύμιση των συνθηκών στις αγορές μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το 2001 και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

***Στα δυο προηγούμενα ακραία γεγονότα, η αγορά συνέχισε να πέφτει τους επόμενους έξι έως 12 μήνες σημειώνοντας συνολική πτώση πάνω από 50%. Επίσης, και στα δύο γεγονότα το 2001 και 2008, η μεταβλητότητα  συνέχισε να αυξάνεται μετά το αρχικό σοκ, και έκανε κορυφή λίγους μήνες πριν τα χαμηλά της αγοράς.

*** Μέχρι τώρα ο κορωνοϊός και η τιμή του πετρελαίου έχουν οδηγήσει σε πτώση 20% στις μετοχικές αγορές με αύξηση της μεταβλητότητας κατά 40%.      

«Διάλυση» στην Αθήνα

Το ελληνικό χρηματιστήριο διαλύθηκε με βουτιά 10,61% καθώς έσπασε την ζώνη στήριξης των 550-540 μονάδων κλείνοντας στις 538,55 μονάδες.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο -αν υπάρχει πλέον- είναι ότι  η πτώση σε αρκετές εισηγμένες του ftse25 πραγματοποιείται με ελάχιστες χιλιάδες κομμάτια.

Σε ό,τι αφορά την αγορά παρόλο που η αναλογία των καθοδικών μετοχών με ανοδικές είναι 13,5 προς 1 - ο Γενικός έπεσε καθώς η Coca - Cola έχασε 15% και οι τράπεζες από 12-17%     

Υστερα απο τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ η αγορά σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν το ίδιο κακή -μάλλον και χειρότερη- αφού δεν κόπηκε το επιτόκιο, ενισχύθηκε το πρόγραμμα Tltro ενω αυξήθηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 120 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο επόπτης των τραπεζών SSM ανέβαλε τους ελέγχους - stress tests των τραπεζών και ταυτόχρονα χαλάρωσε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Ο Τραπεζικός Δείκτης βούλιαξε κυριολεκτικά καθώς έπεσε κατά  16,24%. Η μετοχή της Eurobank  έπεσε 17,36% διακίνησε 18,6 εκατ, μετοχές κλείνοντας στα 0,395 ευρώ. Βουτιά 20,95% για την Εθνική στα 1,1455 ευρώ. Βούλιαξε και η Alpha με 12,37% στα 10,85 ευρώ. Βουτιά 16,67% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,15 ευρώ.              
               
Βουτιά 11,24% για τον οπαπ στα 7,74 ευρώ. Βουτιά 10,72% γαι τον ΟΤΕ στα 9,99 ευρώ. Με βουτιά  15,07% η Coca - Cola στα  19,84 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 91,9 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» την τηλεόραση: Τι αλλάζει στον τρόπο λειτουργίας των καναλιών


Κορωνοϊός: Αναστολή των πλειστηριασμών ζητούν οι Ενώσεις Καταναλωτών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης