Κορωνοϊός: Η επιδημία «σαρώνει» τις αγορές και το πετρέλαιο

Κορωνοϊός: Η επιδημία «σαρώνει» τις αγορές και το πετρέλαιο

«Βουλιάζουν» η ναυλαγορά και τα ασιατικά χρηματιστήρια - Ποια μέτρα παίρνει το Πεκίνο για να συγκρατήσει τις αγορές - Άνοιγμα με πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο του Τόκιο

china_tankers
Στα πρόθυρα του οικονομικού κραχ με ανυπολόγιστες συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο έχει περιέλθει η οικονομία της Κίνας, η οποία πλήττεται σοβαρά εξαιτίας της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, με εκατοντάδες θύματα, χιλιάδες ασθενείς και περιοχές με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα.

Οι οικονομικές ζημίες από τον κορωνοϊό είναι ανυπολόγιστες, καθώς μόνο σε ένα 24ωρο, οι κινεζικές αγορές υπέστησαν πλήγμα 400 δισ. δολαρίων, τα οποία «τράβηξαν» οι επενδυτές.

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με απώλειες 7,9% στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης μετά από πολυήμερη αργία – στη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά από το 2015. Η κατάρρευση έλαβε χώρα παρά τα μέτρα στήριξης: η κεντρική τράπεζα της Κίνας έριξε επιπλέον ρευστότητα 171 δισ. στο σύστημα, στη μεγαλύτερη ημερήσια παρέμβαση από το 2004

Ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο

«Θύμα» τουν κορωνοϊού έχει πέσει και το πετρέλαιο, καθώς η τιμή του «μαύρου χρυσού» δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τους τελευταίους 12 μήνες.

Κλείσιμο
Το συμβόλαιο του αργού παραδώσες Μαρτίου υποχώρησε 1,45 δολ. ή 2,8% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 50,11 δολ. το βαρέι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Την ίδια στιγμή, οι τιμές έχουν πλέον χάσει πάνω από 20% από το πρόσφατα υψηλό των 63,27 δολ. το βαρέλι στις 6 Ιανουαρίου του 2020, κάτι που συνιστά τον ορισμό της bear market.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα έχει ήδη υποχωρήσει κατά περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή το 20% περίπου της συνολικής κινεζικής κατανάλωσης.

Χρηματιστήριο Τόκιο: Άνοιγμα με πτωτικές τάσεις

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν αρχικά κατά τη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, λόγω των ανησυχιών για την πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει στη δραστηριότητα η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα, πάντως οι ζημίες μοιάζουν συγκρατημένες, χάρη στην άνοδο της Γουόλ Στριτ.

Λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 58,67 μονάδων (–0,26%), στις 22.913,27 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix, πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, κατέγραφε παράλληλα πτώση 1,01 μονάδας (0,06%), στις 1.671,65 μονάδες.

«Βουλιάζει» η ναυλαγορά

Η εξάπλωση του κορωνοϊού που θέτει ουσιαστικά σε καραντίνα την πολυπληθέστερη οικονομία του πλανήτη αλλά και οι νέοι κανονισμοί για τη χρήση καυσίμων με περιεκτικότητα σε θείο 0,5% που αυξάνουν το κόστος για τις ναυτιλιακές εταιρείες βούλιαξαν την ναυλαγορά ξηρού φορτίου και ειδικά τη ναυλαγορά για capsize τα οποία στηρίζονται κυρίως το εμπόριο της Κίνας.

Ο δείκτης Baltic Dry είναι ένας τρόπος να μετρηθεί η τιμή των αγαθών παγκοσμίως. Όταν δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση μεταφοράς εμπορευμάτων τότε ο δείκτης πέφτει και αυτό εκλαμβάνεται ως σημάδι ότι η επίκειται πτώση του ρυθμού της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ακόμα και ως πρόδρομη ένδειξη ύφςεσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης ξηρού φορτίου ο οποίος καθορίζεται από τα ναύλα φορτηγών πλοίων τύπου capesize, panamax and supramax μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 5,1% φθάνοντας στις 498 μονάδες που είναι η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων τριών χρόνων.

Το capesize που είναι πλοία χωρητικότητας 170.000-180.000 τόνων dw και μεταφέρουν κυρίως κάρβουνο και σιδηρομετάλλευμα έχασε 92 μονάδες ήτοι ποσοστό 98,9%! Ο ημερησίως ναύλος μειώθηκε κατά 406 δολάρια και έφθασε στα 4.081. Mεγάλη πίεση στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου ασκεί η μείωση εισαγωγής μεταλλευμάτων από την Αυστραλία.

Ο ημερήσιος ναύλος για τα πλοία panamaxes, χωρητικότητας 60.000-70.000 τόνων dwt που μεταφέρουν κυρίως κάρβουνο και σιτηρά μειώθηκε κατά 297 δολάρια και έφθασε τις 5.351 δολάρια.

Ο δείκτης panamax μειώθηκε κατά 32 μονάδες ή 5,1% στις 595 και είναι η 9η εβδομάδα με απώλειες.

Τα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα για να συγκρατήσει τις αγορές

Σειρά μέτρων λαμβάνει η Κίνα για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των αγορών από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού. Το Bloomberg συγκέντρωσε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από την κεντρική τράπεζα της χώρας και τις ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα επαναλειτουργεί το Χρηματιστήριο της χώρας μετά τις διακοπές για το κινεζικό Νέο έτος.

Κεντρική Τράπεζα της Κίνας

Παροχή 1,2 τρισ. γιουάν (174 δισ. δολάρια) στις χρηματαγορές τη Δευτέρα, που μεταφράζεται σε μια καθαρή ένεση ρευστότητας των 150 δισ. γιουάν ή 21,7 δισ. δολάρια.
Παροχή 300 δισ. γιουάν στις τράπεζες για επαναδανεισμό
Χρησιμοποίηση των λειτουργιών της ανοικτής αγοράς και άλλων εργαλείων για να διασφαλιστεί η επαρκής ρευστότητα και η διατήρηση σταθερών επιτοκίων στην αγορά χρήματος
Προσωρινή αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους συναλλάγματος για ορισμένες επιχειρήσεις
Χαλάρωση της αυστηρότητας στον έλεγχο των απαιτούμενων τραπεζικών αποθεματικών στα τέλη Ιανουαρίου
Ρυθμιστική Επιτροπή τραπεζών και ασφαλειών

Χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για τις εταιρείες και τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το ξέσπασμα του ιού
Παράταση στην περίοδο χάριτος για τη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για τις επιχειρήσεις δυσκολεύονται να τηρήσουν την προθεσμία μέχρι το τέλος του 2020.
Επιλεκτική δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων σε μετοχές πάνω από το σημερινό όριο του 30% των περιουσιακών στοιχείων
Διατήρηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης και συνέχιση της μείωσης του κόστους δανεισμού σε όλη την επικράτεια της Κίνας με έμφαση στους κατασκευαστές και τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις
Ενθάρρυνση των τραπεζών να μην απαιτούν την αποπληρωμή δανείων από επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον ιό, ιδιαίτερα τις μικρότερες. Εξετάζεται η δυνατότητα μετακύλισης δανεισμού
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Προσωρινή αναστολή από τις 3 Φεβρουαρίου των βραδινών συνεδριάσεων για future trading
Δυνατότητα παράτασης έως και 6 μηνών σε ορισμένα συμβόλαια share pledge
Δυνατότητα καθυστέρησης στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 και του πρώτου τριμήνου του 2020 για τις εισηγμένες εταιρείες
Διευκόλυνση στις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων, επιτρέποντας μεταξύ άλλων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διεξάγουν online τις διαδικασίες
Αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης για κάποιες χρηματιστηριακές και ενθάρρυνσή τους να ενισχύσουν το κεφάλαιό τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης