LIVE

Κορωνοϊός

Οχτώ ελληνικές επιχειρήσεις στις 200 μεγαλύτερες στα Σκόπια

zaef-sami

Διαβάστε τη λίστα για το 2018 από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Σκοπίων

Οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία, για το 2018 που εξέδωσε πρόσφατα το Κέντρο Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Σκοπίων (Euro Business Center Skopje).

Συγκεκριμένα, ως προς τον κύκλο εργασιών, καταγράφονται οι εταιρείες: "OKTA" (του ομίλου ΕΛΠΕ, 2η), "EDS" (πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας - της ΔΕΗ, 28η), "Veropoulos Dooel" (29η), "Dojran Steel" (του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, 30η), "USJE" (του ομίλου ΤΙΤΑΝ, 33η), "Pivara Skopje" (Coca Cola HBC - Heineken, 36η), "Mermeren Kombinat" (Παυλίδης Μάρμαρα - Γρανίτες, 67η) και η "Zito Luks" (Elbisco, 152η).

Όσον αφορά στην κερδοφορία, περιλαμβάνονται οι εταιρείες: "Mermeren Kombinat" (8η), "USJE" (11η), "Pivara Skopje" (12η) και "Veropoulos" (19η), "ΑΚΤΟR" (73η) και "Sarantis" (διανομή καλλυντικών, 176η).

Πέραν των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο για το μήνα Νοέμβριο του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, στην 1η θέση της κατάταξης ως προς τον κύκλο εργασιών και 2η ως προς την κερδοφορία βρίσκεται η βρετανικών συμφερόντων "Johnson Matthey", εταιρεία κατασκευής καταλυτών. Την 3η, 4η και 5η θέση ως προς τον κύκλο εργασιών καταλαμβάνουν αντίστοιχα οι "EVN", εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η "Makpetrol", η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης καυσίμων και η "AD ESM", παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. Ως προς την κερδοφορία, στην 1η θέση βρίσκεται η "TE-TO AD", εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ακολουθούν στην 3η, 4η και 5η θέση αντίστοιχα οι SASA, βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, "JP ZA Drzavni Patista", που δραστηριοποιείται στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και "AD ESM".

Στον τραπεζικό τομέα, η τράπεζα "Stopanska Bank", θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, το 2018 κατέλαβε την 1η θέση τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών, όσο και ως προς την κερδοφορία σε σύνολο δεκαπέντε (15) τραπεζών στα Σκόπια. Έπονται, ως προς τον κύκλο εργασιών, οι "Komercijalna Bank", "NLB Bank", "HALK Bank" και "Ohridska Bank". Ανάλογη είναι η κατάταξη των τραπεζών και ως προς την κερδοφορία, με τη διαφορά ότι στη 2η θέση είναι η τράπεζα "NLB" και στην 3η θέση η "Komercijalna".

Στην κατηγορία των πενήντα πρώτων ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών, ως προς την κερδοφορία, εμφανίζεται μόνον η εταιρεία "Mermeren Kombinat" στην 34η θέση, ενώ σε βάθος πενταετίας εμφανίζεται μόνο η "AKTOR" στην 38η θέση.

Τέλος, στην κατηγορία μεγέθους βάσει απασχολούμενων, η εταιρεία "Veropoulos" βρίσκεται στην 21η θέση μεταξύ των πρώτων 50 μεγάλων εταιρειών, με 1.043 απασχολούμενους.

Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό "Capital" του εγχώριου ομίλου "Capital Media Group", μεταξύ των 100 πρώτων μεγαλύτερων εξαγωγέων το 2018 βρίσκονται, ως προς τον κύκλο εργασιών, οχτώ εταιρείες ελληνικών συμφερόντων: "Dojran Steel" (13η), "Okta" (15η), "Mermeren Kombinat" (19η), USJE (22η), "SEKE", που δραστηριοποιείται στον τομέα της καπνοβιομηχανίας (43η), Rontis, φαρμακευτική εταιρεία (52η), "G.S. Textil" (53η) και"Arini Fechn" (73η), που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Τομεακά, η "Dojran Steel" κατατάσσεται ως η 3η μεγαλύτερη εταιρεία του χαλυβουργικού τομέα, οι εταιρείες "Mermeren Kombinat" και "USJE" καταγράφονται ως οι δύο μεγαλύτερες στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ οι εταιρείες "G.S. Textil" και "Arini Fechn" καταλαμβάνουν την 1η και 5η θέση αντίστοιχα στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας.

Διμερές εμπόριο

Ως προς το διμερές εμπόριο Ελλάδος-Βορείου Μακεδονίας, ο όγκος εμπορίου την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 έφθασε τα 31.136.219 χιλ. δηνάρια (506.215 χιλ. ευρώ), με μερίδιο σχεδόν 6% επί του συνολικού όγκου εξωτερικού εμπορίου, παρουσιάζοντας αύξηση 3,6%, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018. Το σύνολο των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Βόρεια Μακεδονία, την υπό εξέταση περίοδο, ήταν 24.084.015 χιλ. δηνάρια (391.562 χιλ. ευρώ), εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 5,8%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι εξαγωγές προϊόντων της Βορείου Μακεδονίας στην Ελλάδα έφθασαν τα 7.052.203 χιλ. δηνάρια (114.653 χιλ. ευρώ) παρουσιάζοντας μείωση 3,5% σε σχέση με πέρυσι. Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας, με πλεόνασμα 1.7031.812 χιλ. δηνάρια, ήτοι 276.909 χιλ. ευρώ.

Η Ελλάδα εξάγει στη Βόρεια Μακεδονία πετρελαϊκά προϊόντα, ελαφρά λάδια και παρασκευάσματα, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, υφάσματα, τρόφιμα (ελιές, πορτοκάλια κλπ) κ.α. Σημειώνεται δε ότι, κατά την υπό εξέταση περίοδο, τα ελληνικά προϊόντα κατέλαβαν το 8,1% της τοπικής αγοράς επί του συνόλου των εισαγωγών στη Βόρεια Μακεδονία. Η χώρα μας διατήρησε, κατά την υπό εξέταση περίοδο, σημαντική θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων και χωρών προμηθευτών της Βορείου Μακεδονίας (στην 3η θέση, βάσει του όγκου εμπορίου), βελτιώνοντας εν γένει τα ποσοστά του διμερούς εμπορίου με τη γείτονα χώρα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Εμπάργκο

Μπορούμε να μάθουμε ποιες επιχειρήσεις είναι?

Ούτε που κατάλαβες

Δεν μπορείς να διαβάσεις και να καταλάβεις ελληνικά; Τι είσαι; ιντιάνο Σου;

κικο

σκοπια τους λενε.

Αυτο σε ενδιαφερει μονο;

Εισαι στον δικο σου κοσμο. Μεινε εκει.

Εμείς οι Large

Είναι πολύ σπουδαίο Ελληνικές επιχειρήσεις να φεύγουν από την Ελλάδα και να δραστηριοποιούνται στη Β. Μακεδονία βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο κράτος να γίνει και αυτό οικονομικά ισχυρό όπως εμείς. Αν μη τι άλλο αυτό δεν είναι ο ορισμός της φιλανθρωπίας; Η μικρή Ελλάδα εκτός από την Μητέρα όλων των κατατρεγμένων συνανθρώπων μας από όλη τη γη είτε πρόσφυγες λέγονται αυτοί είτε μετανάστες, έχει και υπό την προστασία της όποιον γείτονα προσπαθεί να ορθοποδήσει, είτε Αλβανία λέγεται αυτός είτε Β. Μακεδονία. Εκτός από οικονομική βοήθεια, του παρέχει όνομα, γλώσσα εθνότητα και αν χρειαστεί και ένα κομμάτι από τη χώρα μας. Ή είσαι γαλαντόμος ή όχι! Δεν κάνουμε εκπτώσεις!

Εγκεφαλικά νεκρός;

Οι εταιρείες αυτές έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα και θυγατρικές σε άλλες χώρες. Χρειάζονται αυξημένους τζίρους και κέρδη για να επιβιώσουν στον διεθνή ανταγωνισμό στον κλάδο τους. Επομένως, ψάχνουν επενδυτικές ευκαιρίες με οικονομικά κριτήρια σε χώρες που προσφέρουν χαμηλή φορολογία, έχουν πρώτες ύλες κτλ. Πόσο άσχετος πρέπει να είσαι για να σχολιάζεις έτσι;

8

σε 200; στα τεράστια Σκοπια; σιγά τους κατακτήσαμε!!!

ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΕΧΘΡΙΚΗ ΧΩΡΑ....

..είναι προδότης.

Τεμπέλης

Και όποιος δεν κάνει τίποτε είναι τεμπελόσκυλο. Συμφωνείς;

Citizen

Ο Βερόπουλος έκλεισε εδω τα καταστήματα για να ανοίξει στα Σκόπια.Εγω προσωπικά οποία εταιρεία κάνει μπίζνες στα Σκόπια την βάζω στην μαύρη λίστα,τα προϊόντα Σαράντης για παράδειγμα δεν τα περνώ ούτε αν μου τα χαρίζουν

Τι πρόβλημα έχεις;

Ο Βερόπουλος πούλησε την εταιρεία σε ανταγωνιστή γιατί δεν μπορούσε να επιβιώσει εδώ. Δραστηριοποιείται στα Σκόπια, στη Σερβία, στο Κόσοβο. Καλά κάνει.

ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ

ΤΑ ΡΊΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης