Ιδιωτικοποιήσεις: «Πράσινο φως» από την κυβέρνηση

elpe

Πώς θα πουληθούν οι συμμετοχές του Δημοσίου σε EΛ.ΠΕ., ΔΕΠΑ, «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία - Στο κάδρο της κυβέρνησης και τα ΕΛ.ΤΑ.

Ενα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων σε κρίσιμες υποδομές και δραστηριότητες της χώρας βγάζει προς πώληση το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση για να προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών, με στόχο την αποκόμιση εσόδων που θα συμβάλουν σε ένα επιτυχημένο turnaround της ελληνικής οικονομίας και θα αρχίσουν να γεμίζουν τα άδεια ταμεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Ισχυρός σύμμαχος του πρωθυπουργού αλλά και των συναρμόδιων υπουργών στο μεγάλο επενδυτικό κάλεσμα είναι οι σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του τελευταίου διμήνου που δίνουν το στίγμα για την αλλαγή πορείας της χώρας και ενισχύουν το νέο πολιτικό αφήγημα που έχει ως στόχο να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τις ιδιωτικοποιήσεις και να δημιουργήσει ένα success story για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πώληση στρατηγικού ποσοστού στα Ελληνικά Πετρέλαια με πωλητή το Δημόσιο, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, για την οποία το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ακολουθήσει διαφορετική γραμμή στο μοντέλο πώλησης σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, ενώ γρήγορες προμηνύονται και οι εξελίξεις για την πώληση του 30% της Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Μένει να οριστικοποιηθεί η πολιτική γραμμή για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, που σέρνεται επί επτά έτη, αλλά και η τύχη των ΕΛΤΑ, για τα οποία η πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ενισχύει τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προκρίνει ένα σχέδιο εξυγίανσης με απώτερο σκοπό, σε δεύτερο χρόνο, τη συνεργασία με ιδιώτες.

Συμφωνία με τον Λάτση για τα ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ μπορούν να θεωρηθούν ένα από τα πετράδια του στέμματος στο νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μολονότι η συμφωνία των μετόχων κατεβάζει τον πήχη της μεγάλης ιδιωτικοποίησης, αφού ουσιαστικά η πώληση αφορά μειοψηφικό ποσοστό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο προσανατολίζεται στην εκχώρηση από 15%-20% του ποσοστού του (σήμερα ελέγχει το 35,48% των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ.) με στόχο την αποκόμιση εσόδων άνω από 500 εκατ. ευρώ. Η Paneuropean Oil & Industrial Holdings θα διατηρήσει τη συμμετοχή της, που ανέρχεται σε 45,47%, με επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο η συναλλαγή να γίνει μέσω Χρηματιστηρίου με τη διαδικασία του book building. Αυτό προϋποθέτει άμεσα την έναρξη road show στο εξωτερικό μέσω συμβούλων που θα προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Η πλευρά Λάτση μετά και τη μερική πώληση του μεριδίου του Δημοσίου καθίσταται πανίσχυρη στην πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία φέρεται να βρίσκεται κάτω από τα ραντάρ ισχυρών επενδυτικών funds.

Νέος νόμος για τη ΔΕΠΑ

Παρελθόν αποτελεί το σχέδιο διχοτόμησης της ΔΕΠΑ που είχε προκρίνει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Οι διαδικασίες, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, προβλέπουν την οριστικοποίηση του σχεδιασμού μέχρι τα τέλη του μήνα, με στόχο την αναθεώρηση του νόμου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρείας μέσα στον Οκτώβριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός κορμός της ιδιωτικοποίησης παραμένει η σύσταση δύο εταιρειών στον τομέα της εμπορίας (ΔΕΠΑ Εμπορίας) και των υποδομών (ΔΕΠΑ Υποδομών).

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Σπύρος

Έτσι...ξεπουληστε τα όλα και θα έρθει ανάπτυξη....Για τους λίγους!

Γιωργος

...ως συνήθως καμία αντίδραση από το πολιτικό σύστημα, ο δε λαός μαστουρωμένος από τα ΜΜΕ και την άγνοια του, είναι αλλού...

Μόνο πώληση

Τα ΕΛΤΑ χάρη στις άοκνες προσπάθειες άχρηστων μεγαλοστελεχών έπιασαν πάτο. Μάλιστα ένας ξενόφερτος με μηδενικό έργο και πολλές αποτυχίες ψάχνεται να γίνει και σύμβουλος. Και υπάρχουν κυβερνητικοί που τον ακούν αντί να τον πετάξουν κλωτσηδόν από το παράθυρο. Και πολλά σκάνδαλα, παρά πολλά και διαφθορά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

libra1

Μετά την αποχώρηση της Visa και της Mastercard από το πρότζεκτ Libra, νέες ηχηρές "απειλές" από τραπεζικούς κολοσσούς θέτουν σε αμφιβολία την απόπειρα της facebook να δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα

perama

Την τροπολογία την κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος -  Στον Σκαραμαγκά αφορά την συνέχεια εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο πυραυλακάτων

nikkas_ar

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ ήδη έχουν περάσει «χειροπέδες» σε δύο, τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Bryan Cohen - «Πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Νίκα

31
staikouras-1

«Τον Μάιο του 2019 ο κ. Τσίπρας είπε στην Βουλή ότι έδωσε εντολή για δημιουργία ειδικού λογαριασμού. Που είναι; Δεν υπάρχει καν αυτός ο λογαριασμός» είπε ο υπουργός Οικονομικών - Η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και 2020 αν και τα στοιχεία εως τον περασμένο Ιούνιο έδειχναν ότι αυτό θα ήταν απλησίαστο

1