Eurogroup: Συμφωνία για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ευρωζώνης

Eurogroup: Συμφωνία για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ευρωζώνης

Μετά από 15 ώρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί αποφάσισαν τη δημιουργία ενός μέσου που θα χρηματοδοτεί και θα υποστηρίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τις δημόσιες επενδύσεις

bigstock-europea
Σε μια καταρχήν συμφωνία για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται από που θα βρεθούν τα χρήματα, κατέληξαν μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μετά από 15 ώρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί αποφάσισαν τη δημιουργία ενός μέσου που θα χρηματοδοτεί και θα υποστηρίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τις δημόσιες επενδύσεις και την εποπτεία θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά την μεγάλη πίεση που άσκησε κυρίως η Γαλλία για τη δημιουργία ενός πραγματικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης με συγκεκριμένα μέτρα χρηματοδότησης του νέου αυτού εργαλείου, οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν και πετούν την μπάλα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του Eurοgroup Μάριο Σεντένο υπογράμμισε ότι χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι έγινε μεν ένα μικρό βήμα, το οποίο δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγχαρούμε τους εαυτούς μας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ούτε για το ευρωπαϊκό σχήμα εγγύησης καταθέσεων, με τον Πιερ Μοσκοβισί να εκφράζει την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να έχει βρεθεί συμφωνία μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Πιέσεις άσκησαν οι υπουργοί οικονομικών και στην Ιταλία, μετά την απόφαση της Κομισιόν να κινήσει διαδικασίες για έλλειμμα της χώρας, με το υπουργό Οικονομικών της χώρας Τζοβιάνι Τρία να διαβεβαιώνει τους συναδέλφους του για τις προθέσεις της Ρώμης να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης