ΔΝΤ: Κόκκινα δάνεια και μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα οι κίνδυνοι για τις τράπεζες

ΔΝΤ: Κόκκινα δάνεια και μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα οι κίνδυνοι για τις τράπεζες

Πιθανά προβλήματα από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων και από τη μείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να προκαλέσουν κεφαλαιακές ζημίες σε ορισμένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες

dnt12
Το υψηλό απόθεμα «κόκκινων» δανείων και η μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα είναι οι δύο κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα στις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report).

Η έκθεση παρουσιάστηκε σήμερα, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, η οποία ξεκινά μεθαύριο στην Ουάσιγκτον, και συνιστά τη λήψη περισσότερων μέτρων, ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες αποκατάστασης επισφαλών απαιτήσεων. Οι αναλυτές του Ταμείου αναγνωρίζουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών, αλλά, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων Τομπάιας Άντριαν, πιθανά προβλήματα από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων και από τη μείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να προκαλέσουν κεφαλαιακές ζημίες σε ορισμένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η ταυτόχρονη αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών και των δημόσιων οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο κίνδυνος λόγω υψηλής έκθεσης των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα είναι μεγαλύτερος στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σε υποσημείωση της έκθεσης υπάρχει παραπομπή στην τελευταία έκθεση των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Ελλάδα, όπου είχε επισημανθεί ότι μια αύξηση της τάξεως των 100 μονάδων βάσης στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα μείωνε το συνδυασμό κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1) των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.

Για περισσότερα οικονομικά νέα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης