Handelsblatt: Η Γερμανία κέρδισε 368 δισ. ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια

db4d36381d7cbd813193a525a0b2533b_XL

Η Γερμανία είναι η μεγάλη κερδισμένη από την οικονομική κρίση και τη συνακόλουθη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, όπως προκύπτει από νέους υπολογισμούς της γερμανικής Bundesbank

Από το 2008, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση, η Γερμανία εξοικονόμησε χάρη στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού περίπου 368 δις ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 10% του γερμανικού ΑΕΠ όπως αναφέρει η Handelsblatt.

Μόνον την περασμένη χρονιά, το 2017, η ομοσπονδία, τα κρατίδια, οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία στη Γερμανία πλήρωσαν 55 δις ευρώ λιγότερα σε τόκους σε σύγκριση με την εποχή προ κρίσης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν νεότεροι υπολογισμοί της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank).

Γαλλία και Ιταλία επίσης στους κερδισμένους

Οι υπολογισμοί αυτοί προκύπτουν από τη σύγκριση του πραγματικού κόστους εξυπηρέτησης χρέους με το υποθετικό κόστος δανεισμού σε περίπτωση που τα επιτόκια είχαν κυμανθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με το 2007. Ενώ, για παράδειγμα, η Γερμανία προσέφερε μέση απόδοση ύψους 4,2% σε επενδυτές το 2007, το επιτόκιο δανεισμού της σημείωνε έκτοτε συνεχή υποχώρηση φτάνοντας το 2018 στο 1,5%.

Εξαιτίας της σημαντικής αυτής μείωσης η Γερμανία κατέβαλε όλο και λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εκτιμάται μάλιστα ότι η εξοικονόμηση θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη, εάν τα προηγούμενα χρόνια το Βερολίνο προχωρούσε σε μεγαλύτερο δανεισμό αντί να ήταν τόσο σθεναρά προσηλωμένo στην επίτευξη πλεονασμάτων.

Η Γερμανία δεν είναι όμως η μόνη χώρα που ωφελήθηκε τόσο πολύ από τη μείωση των επιτοκίων. Μεγαλύτεροι κερδισμένοι -μετά τους Γερμανούς- είναι οι Γάλλοι που «γλίτωσαν» 350 δις ευρώ σε τόκους και οι Ιταλοί με 262 δις ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με την Bundesbank, η συνολική εξοικονόμηση για τις χώρες της Ευρωζώνης ανήλθε την τελευταία δεκαετία στα 1,42 τρις (!) ευρώ.

H άλλη όψη του νομίσματος

Η κρίση οδήγησε τα τελευταία χρόνια και την ΕΚΤ σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μεταξύ αυτών το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα. Για τους αποταμιευτές βέβαια η εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα δυσμενής.

Μόνον το 2017 οι χρηματικές περιουσίες των Γερμανών «συρρικνώθηκαν» κατά 38 δις ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι συνολικές απώλειες των γερμανών καταθετών λόγω των χαμηλών επιτοκίων ισοδυναμούν με την εξοικονόμηση που πέτυχε το ίδιο διάστημα το γερμανικό δημόσιο.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Αρης

Μαγκιά της. Έχει φτιάξει παραγωγική οικονομία και κονομαει. Συγχαρητήρια.

Νάγια Οικονόμου

Το περίεργο θα ήταν να μην είχε κερδίσει πάλι η Γερμανία

Stella

Πως τα κέρδισε ρε παιδιά αυτά τα λεφτά με επιτόκιο 1%? Τη στιγμή που κανένας δε δανείζει χαμηλότερα και κέρδισαν και οι Γαλλία μαζί με την Ιταλία θα τρελαθούμε τελείως ? Αυτό το Κερδος είναι όλο το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να ισχύει το δημοσίευμα

@

Εξοικονομησαν λεει...

Μήτσος

Μα λέει στο άρθρο ότι μιλάμε για κέρδη μίας ολόκληρης δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας το μέσο επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας έπεσε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Το Γερμανικό δεκαετές το 2007 ήταν στο 4% και βάλε! Όλη η Ευρωζώνη κέρδισε συνολικά 1,4 τρις από την πτώση των επιτοκίων...

Μμ

Εξοικονόμησε εννοεί (σε σχέση με το τι θα της κόστιζε αν τα επιτόκια είχαν παραμείνει σε προ κρίσης επίπεδα). Θεωρητικά.

Ελλην εξ Γερμανιας(Φοιτητης)

Ως Ελλην, που σπουδαζω στην Ελλαδα (αλλα οι γονεις και αδερφια μου ζουν στη Γερμανια), χαιρομαι. Στο σοσιαλιστικο κρατος της Ελλαδας , εμεις που εχουμε λεφτα κανουμε την καλυτερη ζωη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης