Σκληρότερα μέτρα από τις Βρυξέλλες εν μέσω ογκώδους διαδήλωσης

Σκληρότερα μέτρα από τις Βρυξέλλες εν μέσω ογκώδους διαδήλωσης

Μια «δέσμη» νέων μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη παρουσίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που οι δρόμοι των Βρυξελλών κατακλύζονταν από περίπου 100.000 διαδηλωτές κατά της λιτότητας.

Σκληρότερα μέτρα από τις Βρυξέλλες εν μέσω ογκώδους διαδήλωσης
Μια «δέσμη» νέων μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη παρουσίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που οι δρόμοι των Βρυξελλών κατακλύζονταν από περίπου 100.000 διαδηλωτές κατά της λιτότητας.

Επί της ουσίας, πρόκειται για τέσσερις κοινοτικές Οδηγίες και δύο Κανονισμούς, που αποσκοπούν στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) που διέπει τις χώρες του ευρώ. Σε γενικές γραμμές οι προτάσεις της Επιτροπής αποσκοπούν στην ενίσχυση τόσο του προληπτικού όσο και του αποτρεπτικού (σε σχέση με τους δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς) σκέλους του Συμφώνου, ενώ στο επίκεντρό τους βρίσκονται ο αποτελεσματικός εντοπισμός και η αντιμετώπιση των εμφανιζόμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που εισηγείται η Κομισιόν είναι και η επιβολή προστίμων στα κράτη της ευρωζώνης που δεν μειώνουν αρκετά γρήγορα το έλλειμμά τους ή που έχουν υπερβολικές δαπάνες.

Κλείσιμο
Σε αυτές τις νομοθετικές προτάσεις, οι Βρυξέλλες προβλέπουν να υποχρεωθούν οι χώρες της ευρωζώνης, που δεν ελέγχουν επαρκώς τα δημόσια οικονομικά τους, να προβαίνουν σε μια κατάθεση, που θα ισοδυναμεί με το 0,2% του ΑΕΠ.

Αυτό αφορά κατ' αρχάς τις χώρες που «απομακρύνονται αισθητά από μια συνετή δημοσιονομική πολιτική», δηλαδή που δεν μειώνουν επαρκώς τις δαπάνες τους, ώστε να επανέλθουν μεσοπρόθεσμα κάτω από το όριο του επιτρεπόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος στην ΕΕ, που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ. Επίσης, αφορά τις χώρες, στις οποίες ο ρυθμός αύξησης των δαπανών υπερβαίνει «ένα συνετό ποσοστό μεσοπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ». Η κατάθεση δεν θα επιστρέφεται, παρά μόνον όταν το κράτος θα έχει διορθώσει το πρόβλημα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι παραπάνω νομοθετικές προτάσεις είναι «οι καλύτερες δυνατές για την υπεράσπιση των Ευρωπαίων εργαζομένων».

«Έχουμε επίγνωση των κοινωνικών επιπτώσεων που θα επιφέρουν αυτά τα μέτρα» τόνισε, «ωστόσο, λόγω του υπερβολικού χρέους, οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν δύσκολα μέτρα. Όταν το χρέος είναι πολύ υψηλό, το χρήμα των Ευρωπαίων φορολογουμένων δεν διοχετεύεται στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στις συντάξεις ή στα επιδόματα για τους φτωχούς, αλλά στους τόκους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι οι προτάσεις της Κομισιόν έχουν στόχο την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και των κανόνων του, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις στην ευρωζώνη και την ΕΕ, παρόμοιες με τη σημερινή.

Ογκώδεις διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, περίπου 100.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν κατακλύσει τους δρόμους των Βρυξελλών, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUC) κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη βελγική πρωτεύουσα.

Μεταξύ άλλων, τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα καλούν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μην βιαστούν να μειώσουν τα ελλείμματα με μέτρα λιτότητας και ζητούν να διοχετευθούν οι δημόσιες δαπάνες σε επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μετά τη διαδήλωση, αντιπροσωπεία της ΕΤUC θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιβ Λετέρμ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης