Υπερπλεόνασμα με «στάση πληρωμών» προς φορολογούμενους και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

ypoik

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών - Στα 3,139 δισ. ευρώ το πλεόνασμα - Χαμηλότερες  επιστροφές προς τους φορολογούμενους κατά 400 εκατ. ευρώ 

Υπερπλεονάσματα που επιτεύχθηκαν με τη συνεχιζόμενη άτυπη στάση πληρωμών από το Δημόσιο προς τους φορολογούμενους, όσο και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ανήλθε στα 3,139 δισ. ευρώ. Για να επιτεχυεί ο στόχος έχουν γίνει σημαντικές περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατά 900 εκατ. ευρώ, ενώ χανηλότερες κατά 400 εκατ. ευρώ είναι οι επιστροφές προς τους φορολογούμενους. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.238 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.384 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 1.271 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.


H ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο, έχει ως εξής:


Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.238 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.384 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 1.271 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.139 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.544 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31.851 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 919 εκατ. ευρώ ή 3,0% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.417 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.085 εκατ. ευρώ ή 3,7% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.564 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 402 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.965 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.435 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 166 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.463 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 606 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.365 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 576 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 98 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Αυγούστου 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 234 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 68 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (302 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018 ανήλθαν στα 33.089 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.227 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (34.316 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31.612 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 304 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα ΥΠΕΘΑ κατά 159 εκατ. ευρώ και οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 92 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 386 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 218 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 230 εκατ. ευρώ για οικογενειακά επιδόματα.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.477 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 923 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Αύγουστο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.097 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 536 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.853 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 370 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 244 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 166 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Νικολας

Για να πάρεις σύνταξη σωστή, αυτό που δικαιούσαι μετά από 40 χρόνια δουλειάς, περιμένεις χρόνια. Το εφάπαξ το παίρνεις του αγίου π.. που λέγαμε στο στρατό, και αυτοί καμαρώνουν για το υπερπλεόναασμα. Πιό υπερπλέονασμα ρε κοράκια του κερατά. Αν δεν πληρώσω το ΕΜΦΙΑ θα μου τα πάρετε με τόκο, όσα μας χρωστάτε χρόνια, θα μας τα δώσετε με τόκο; ΚΑι έπειτα μας λέτε για δικαιοσύνη που δεν έχει ο σουλτάνος, η δικαιοσύνη ας μάρανε και το σύνταγμα αυτό που τό έχετε γραμμένο εδώ και χρόνια στα μέζεά σας.

ΝΙΚΟΣ

λυσσάξτε μαζί με τον Κούλη...(ο οποίος θέλει διακαώς να κοπούν οι συντάξεις και να γίνουν οι συντάξεις ιδιωτικές...)

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ,ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ,ΚΑΙ ΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ..

Μπαλαουρδας

αντε να πεφτει το κασερι !!!!!!!!!!!!!!

ΦΩΤΗΣ

Παει να βγαλει αιματηρό υπερπλεονασμα ανω του 3,5% κατά 700 εκατ. Και να μοιρασει τον Δεκεμβρη 500 ευρω σε 1,2 εκατ Ελληνες. Αυτά τα πεντακόσια σε 1-2 μνηες θα έχουν γίνει καπνός σε κάθε νοικοκυριό. Ετσι το νοικοκυριό θα είναι πάντα μεσα στη φτωχεια της...Βενεζουέλας των Βαλκανιων! (περυσυ στο οκταμηνο ειχε πλεονασμα μισο δις περισσοτερο απο φετος κι εκλεισε με 4% στο τελος)

Καμία....

...σχέση ο τίτλος με το περιεχόμενο. Αλλά τι σημασία έχει...

Dimirios o Athineos

Προς τους οικονομικους συντακτες ολων των μεσων . Ξερετε οτι ανοιξε πρωτα η πυλη του ΕΜΦΙΑ και κατοπιν η επιστροφή φορου εισοδήματος ; Αυτο ειχε ως αποτελεσμα ,οσοι ειχαν επιστροφη ,η οικια εφορια τους ειδε ως οφειλέτες . Πηγαίνοντας ο πολιτης να μαθει γιατι δεν εχει λαβει την επιστροφη του, (οταν φιλοι και συγγενεις στην επαρχια απο τις 12-07-18 ειχαν παρει την επιστροφη τους ) η/ο υπαλληλος του ελεγε πως πρωτα θα γινει συμψηφισμός με τον ΕΜΦΙΑ και θα παρει τα υπόλοιπα ή ανάλογα το ποσο,θα εχει και οφειλή που θα πληρωσει εφ απαξ . Αυτο σημαινει πως χανω σαν πολιτης (σκοπιμα εκ μερους του κρατους ) το προνομιο των πεντε δοσεων ,οπως μου εξήγησε η υπαλληλος της εφοριας Περιστεριου. Να ληφθεί υπ οψη πως 28 Αυγουστου ειχα ηδη πλωρωσει σαν ηλίθιος πολίτης την πρωτη δοση του ΕΜΦΙΑ. Ας διασταυρωσετε αυτα που γραφω, και να μαθετε γιατι δεν εγινε το ιδιο στην επαρχια; γιατι εκει οι φιλοι πηραν την επιστροφη τους ενω ειχαν οφειλή του ΕΜΦΙΑ. Εδω φαινεται και η αλητεια (εαν ισχυει) η διαφορετική μεταχείριση στους αγροτες ,αφου τα ποσοστα του ειναι πολυ πιο πεσμενα απ οτι λενε τα γκαλοπ. Δεν τους μεταχειρίζεται οπως τους πολιτες της πρωτεύουσας. (Αυτο που συνέβη σ εμενα εγινει και σε αλλους γνωστους στην Αθηνα) . Επι της ουσιας του αρθρου, το πλασματικο πλεονασμα των όποιον δις που θα μοιράσει στον στρατο ψηφοφόρων άεργων .... του τσιριζα και ενθολαικιστων ψεκασμενων. Αν υπηρχε θεσμος που να μην επιτρεπει στην κυβερνηση να χρωστα χρηματα στους πολιτες ,ενω αυτο παρανόμως να παρακρατεί, δεν ΘΑ ΕΙΧΕ εικονικο πλεονασμα. Αληθεια αυτα που γραφω η αντιπολίτευση δε τα ξερει; ,αλλα για τους δικους τους λογους,οπως κανουν σχεδον σε ολα τα θεματα τις κοτες.

Μακης

Το χρεος απο Δεκ2017 μεχρι Ιουν2018 αυξηθηκε απο 327 στα 345 δισ. Ε απο τα 18δισ δανεικα εβαλαν στην ακρη για πλεονασμα 3-4. Τη λυπητερη θα τη φαει ο επομενος...

bull

Το χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2018 είναι 322,5 δις.

Πάνος

Ακριβώς ότι έκαναν και οι Σαμαράς/Βενιζέλος. Τσακωθείτε τώρα για το ποιό αφεντικό είναι καλύτερο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης